tiistai 26. marraskuuta 2013

Lainauksia Onkamon Maamiesseuran toiminnasta v.1907

Maamiehen lepohetki. Kuva: Aulis Juvonen.


"Ajallansa työnteko, hetkellänsä ilonpito" lausutaan eräässä sananlaskussa ja eikä suotta: niinpä nytkin kun olemme tämän kokonaisen pitkän vuodentyössä ja toiminnassa ahkerasti olleet - niin onpa hauska iloita iltapuhteen jouduttua, sekä luoda pikku katsaus toiminnastamme tämän kuluneen vuoden ajalta.

Nyt on rakkaat työaseemme - aatra ja viikate - levolla. Rahamyllymme Separaattori myös uinailee talviuntaan, mutta me ihmiset, suuret luonnon herrat, me valvomme kesin ja talvin - aatoksemme on aina vaan unikakkisen tavoin liitelemässä koko työ- ja viljavainioittemme parasta katsoen, niitä hellien, niitä vaalien kuin armas äiti lastaan.

Maamiesseuran työ ja toiminta on saanut suuren ja hyvän arvostelun koko kylässämme, vieläpä pikku kunnioituksen osoituksen Sosialistiselta Työväenkin puolelta, jotka mukamas eivät tahdo jarruttaa eikä valloittaa Maamiesseuran toimintaa; vaikka eipä se joka aika ole pitänyt paikkaansa - varsinkin iltamien pitoaikana.
Alapihan karjaa Riihiahosta. Oikealla Saimi-emäntä.

Toisiin puolueisiin ja seuroihin verraten on Maamiesseura saanut olla täydellinen ystävä ja toveri koko olemassa oloaikansa. Niinpä siihen on jäseninäkin kuulunut joka puolueen henkilöitä. Jo vuoden alussa kilvan kirjottautui seuramme jäseniksi  52 henkilöä ja sittemmin kesällä 2 henkilöä sekä Onkamon Oriyhdistyksen johtokunta. Jäsenmaksu oli 1 mk 50 p, josta jokaiselle jäsenelle annettiin Pellervo lehti jäsen merkiksi.

Ja viimeiseksi iloksi ja eduksi koko Onkamon Maamiesseuralle on mainittava kultaisilla kirjaimilla muistoon tuon Arvoisan Maanviljelysseuran myöntämä apuraha seurallemme JOKA OLI 630 SUOMEN MARKKAA. Se on jotakin vähäväkisten avustusta! No niin, niilläpä apurahoilla toimeenpantiin kilpailuja jäsenten kesken: Uudisviljelyksessä, Lannanhoidossa, Koelypsyn kirjanpidossa, Sianhoidossa, Kananhoidossa, Hevosenhoidossa ja Metsänhoidossa. Kilpailuihin otti osaa yhteensä 30 jäsentä.

Ruokinnalla se lehmä lypsää ja - apurahoilla Onkamon Maamiesseura virkeänä kestää!
Onnea, onnea Yhteistoiminnan edistykselle kaikkialla!

Onkamolla Tammikuulla 1908
          Johtokunnan puolesta
          Janne Simonen 

Lähteet: Tikkalan neljä vuosisataa (1993). Toim. Aili Nupponen.
Erkki Lehikoinen: Onkamon Maamiesseura r.y.

Ps. Janne Simonen eli Lahnalammin Janne asui Lahnalammilla, jossa hän viljeli maatilaansa.

6 kommenttia:

 1. Arvokkaita kuvia. Tuohon aikaan ei niin paljon vielä kuvattu kuin tänäpäivänä!
  Kun noita kuvia katsoo, tulee mieleen jonkun laulun sanoista" Aika entinen ei koskaan enään palaa"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli, totta on, että kameroita oli aika harvoilla ihmisillä vielä 1950-luvullakin, vielä harvinaisempia ovat kuvat 1900-luvun alkuvuosikymmeniltä.

   Toimintakertomus on tehty yli 100 vuotta sitten, joten ihan reilusti voi sanoa, "ettei aika entinen koskaan enää palaa".

   Poista
 2. Onpa vanha valokuva vielä löytynyt, ne on korvaamattomia ja hienoja. Onkamossa olin 16 vuotiaana taimitarhalla töissä, koulu kun loppui,niin ei saanut kotona vetelehtiä,vaan piti mennä töihin, sitä työ intoa on minussa vieläkin, koht eläke ikään ehtinyt, kivat muistot on sieltä taimitarhalta, pomona oli A.Laasonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pike, kirjaprojektien vuoksi jouduin penkomaan vanhoja kuvia. Tuo alin kuva on omalta kylältämme Riihiahosta, jonka oli joku harrastelija kuvaaja napannut.

   Taimitarhalla oli työssä paljon naisia ja tyttöjä. Se oli kesätyöpaikka hyvin monille...Kiva ettet ole työtä pelännyt, Pike:)
   Sisareni oli taimitarhalla, mutta minä tein maatalon töitä jo lapsesta lähtien. Herra Laasonen on yhä mukana kunnan asioissa...

   Poista
 3. Entiset ajat ovat muisto rikkaita Yhdyn Mummelin laulun sanoihin Aika entinen ei koskaan enää palaa. Ihanat vanhat kuvat Kiitos Aili Mummo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irma, ole hyvä:)
   Hauskaa että pidit...
   Hyvää loppuviikkoa sinulle.♥

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥