sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Naiset, äidit ja äitienpäivät

Valkovuokot keväällä 2009 Aili-mummon talolla.

Kiukuttelu/ Kuukautiset/ Synnytykset/ Selluliitti/ Vaihevuodet/ Tylsät avioliitot/
Epäluotettavat rakastajat/ Katkeilevat kynnet/
Huono palkka/ Ilman näitä varjopuolia/ naiseksi haluavia/
olisi tungokseen asti.// Tommy Tabermann

***

Valitkaa paksu sakea viini, hyvät naiset!/
Olemassaolon pöytään käykää rohkeasti,/ uskaltakaa sitoutua, antaa, synnyttää ja kuolla./
Kaikkea vähempään ei kannata tyytyä./ Kaikkea enempää ei saa.// Eila Jaatinen

***

Ihanaa äitienpäivän ehtoopuolta teille hyvät lukijat! Tänään meitä naisia kadehditaan, kuuluvathan vieraiksemme lapset ja lapsenlapset, vävyt ja miniät. Tervetuloa mummon ja ukin torppaan päiväkahville koko suku, on teitä jo odotettukin! Ja tietysti he myös tulivat, ja toivat kevään tullessaan...

Sellaisiakin ihmeitä on tapahtunut, että mies haluaa muuttua naiseksi. Jotkut menevät sukupuolenvaihdosleikkaukseen tai muuntautuvat naiseksi muuten vain, omaksi huvikseen. Näitä jälkimmäisiä sanotaan transuiksi, joka on lyhennelmä sanasta transvestiitti. Sitä olen pohtinut itsekseni, että kehenkä he haluavat tehdä tällä hommalla oikein vaikutuksen: miehiinkö vai meihin naisiin? Ihan kivan näköistä, mutta minusta pelkästään koomista.

Jokainen saa tietysti huvitella omalla tavallaan, kunhan se ei ole rikollista pedofiliaa, jota on harrastettu erinäisissä kirkollisissa piireissä. Väitetään että nykyisin Saatana asuu Vatikaanissa, ja se on Paavin erityissuojeluksessa. Mutta löytyy niitä saatanoita koto-Suomestakin ihan riittävästi, ainakin lehtitietojen mukaan.

Kohtapuolin ilmestyvät luultavasti hiirenkorvat koivuihin. Tänä aamuna mies kuuli käen kukkuvat kymmeniä kertoja tuossa pihametsässä. Sekin tuli varmaan onnittelemaan meitä Tikkalan äitejä sillä tiedolla, että pian on oikea kesä!

Nykyään on tosi harvinaista se, että kouluilla järjestetään äitienpäiväjuhlat, kuten ennen tehtiin joka ikinen kevät. Ohjelmat harjoiteltiin varta vasten, kyliltä kerättiin juhlakahveja varten tarvikkeet: jauhot, munat, sokerit, kermat ja niin edelleen. Lapset tekivät suuren määrän paperikukkia äideille rintaan laitettavaksi, koulutalo siivottiin hienoksi ja koristeltiin juhlakuntoon, paras piirtäjäoppilas teki hienot piirustukset liitutaululle. Kylän naisväki leipoi talkoilla kahvileivät.

Siitä koitui tietysti paljon ylimääräistä puuhaa ennen mutta opettajille, mutta se oli palkatonta talkootyötä. Ja iloisella ja hyvällä sydämellä tehtyä. Useimmat naisopettajat olivat itsekin äitejä, jotka uhrautuivat toisten äitien puolesta. Ja varmasti monelle köyhälle mökin äidille ja mummolle se juhla oli todella suuri ilo ja odotettu tapahtuma.
Sen todistavat ne vanhat valokuvat, joita on meidänkin kylässämme äitienpäiväjuhlan yhteydessä otettu.

Juhlapuhuja saattoi olla seurakunnan pappi, mutta eihän hän varmasti joka koululle ehtinyt sen aikaisilla kulkuneuvoilla. Joskus 7 luokalla muistan pitäneeni äideille puheen, opettajan ohjauksessa tietysti. Pian sen jälkeen Kerttu Eronen muuttikin Paattisen Tortinmäen koulun opettajaksi Turkuun kesällä 1955.

Näitä juttuja on ilo muistella, niihin liittyy kaihoa ja kaipausta. Kevät, kevät on tullut, ja laululinnut ja hiirenkorvat...
Oikein hyvää ja iloista äitienpäivän jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

10 kommenttia:

 1. Kiitokset ja samoin tänne Oikein ihanaa äitienpäivää äidille ja moninkertaiselle mummolle ;))
  Nautiskelkaamme...

  VastaaPoista
 2. Punatulkku:

  Totta vieköön, tätä onnea ei ole suotu kaikille naisille!

  Kiitos onnitteluista ja onnea myös itsellesi...

  VastaaPoista
 3. Viäläkin voisi tehdä samalla tavalla. Vaan maailma taitaa jo olla liika pieni.

  VastaaPoista
 4. Isopeikko:

  Onhan se maailma muuttunut meidän nuoruudestamme melko paljon. Nykyään eivät opettajatkaan halua tehdä talkootyötä yhteisön hyväksi, eivät edes pienestä maksusta. Ne verot;((

  Kiitos kommentistasi Isopeikko ja aurinkoista keliä sinne peikkometsään :)

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen10. toukokuuta 2010 klo 10.41

  Hyvää äitienpäivää näin jälkikäteen!

  Ihania koulumuistoja, nykyään taas aletaan arvostaa tuollaista takootyötä kouluissakin. On ymmärretty, että koulun henkeä voidaan parantaa,kun yhdessä tehdään jotain. Juhlia oikein.

  Hyvää jatkoa alkaneelle viikolle!

  VastaaPoista
 6. Me olemme Aili jo siinä iässä, että olemme nähneet myös sen maailman, kun elettiin ns.normien mukaan. En tiedä, onko parempi vai huonompi, kun nykyisin kaikki tulevat "kaapista ulos", kuka milläkin tavalla. Kaksi naista vihitään, samoin kaksi miestä.
  Ymmärrän kyllä, ettei ihminen voi mitään sille, jos tuntee olevansa toista, mitä on, mutta olen hyvin läheltä nähnyt, että joskus esim. lääkitys voi muuttaa ihmisen sisintä. Vakavissa sairauksissa saattaa henki pelastua, jos annetaan tytölle mieshormonia, mutta psyyke muuttuu. Se on todella raskasta läheisille.

  Olen monesti miettinyt omaa mielipidettäni kahden samaa sukupuolta olevan liitosta, mutta sitä en ymmärrä, miksi pitää vihkiä kristilliseen avioliittoon kaksi naista keskenään, tai kaksi miestä. Eikö parisuhteen rekisteröinti ole silloin ihan sopiva? Ymmärrän kyllä kirkollisen siunauksenkin, mutta vihkimistä en. Mielestäni se on ainoastaan eri sukupuolille tarkoitettu kristillinen liitto, eikä se siitä muuksi muutu.
  Toinen asia on sitten se, miten lapset kasvavat esimerkin voimalla, ja nyt nämä nais- ja miesparit kasvattavat lapsia, jotka saavat alkunsa esim. jostain siemenpankista.
  Mitä me voimme odottaa lapsilta, joilla on kaksi isää, tai kaksi äitiä? Ei siinä ainakaan perhearvot pysy samanlaisina.
  Maksettua kohtua en myöskään ymmärrä. Valitettavasti tuntuu olevan naisia, jotka tekevät lapsen, jos saavat riittävän suuren korvauksen. Minulle ei ole olemassa niin suurta rahamäärää, jolla kantaisin ja synnyttäisin lapsia ainoastaan rahan vuoksi. Tosin en siihen pystyisikään, ja kaipa sekin on hyvä joskus, että kohdunvuokraajiakin löytyy, mutta emmekö ole silloin sellaisella alueella mikä ei kuulu ihmisille.
  ---
  Taisin innostua liikaa, mutta aihe on ajatuksia herättävä.
  ----
  Niihin koulun äitienpäiväjuhliin tulivat kaikki, ja ne olivat juhlallisia juttuja. Oli aina ilo saada esiintyä äideille, ja koristella luokkahuonetta. Jännittävää, se kuului kevääseen, Mutta sitäkään ei enää ole, niin monen muun hyvän asian lisäksi.
  ----
  Täällä on alkamassa hieno kesäinen päivä, ja lämmintä on luvassa sinnekin. kesä edistyy.
  ----
  Kiitos sinulle ajatuksia herättävistä kirjoituksista. Kuulolla olen, terveisin Eila.

  VastaaPoista
 7. Kävin piipahtamassa täällä mummolassa ja huomaan, että paikka on oiva piiri keskusteluille. Kyllä koen itsekin ansainneen muutaman lasin punkkua, kun sain poikani 2 kpl 15 vuoden lapsettomuuden jälkeen. Saan siten minäkin kuulua juhlittujen äitien joukkoon.
  t Annu

  VastaaPoista
 8. Hei Hymyilevä!

  Olisihan se hienoa, jos alettaisiin talkoilla kouluillakin vanhaan malliin. Kouluja on yhä harvemmassa, joskus tuntuu että ei ole enää 'muotia' harrastaa tällaista muuta kuin kylätoiminnan hommina. Sielläkin tapaavat olla vain ne harvat ja valitut ihmiset, jotka pitävät talkootyötä tärkeänä.
  Ja yhteiset juhlahetket ovat kyläläisille erityisen tärkeitä: Ne antavat lisää intoa tehdä työtä yhdessä oman koulun ja kylän hyväksi.

  Äitienpäivistä jäi lapsuudesta niin kaunis muisto, että soisin sen tradition jatkuvan.

  Kiitos kommentista Hymyilevä ja heleää Helatorstaita sinulle!

  VastaaPoista
 9. Moi Eila!

  Kiitos pitkästä ja perusteellisesta kommentista, ja otit kantaa moniin asioihin.

  Homojen ja lesbojen kirkollisista vihkimisistä minulla ei ole selkeää mielipidettä, saattaa olla että kirkollinen siunauskin rekisteröinnin ohella on riittävä. Mutta ajattelen niin, että ihminen ei mahda itse mitään sille, mihin sukupuoleen hän tuntee vetoa, uskon sen olevan 'syntymälahja'. Nämä ihmiset ovat yleensä heteroparien jälkeläisiä. Sitten on vielä ns. bi-sukupuoli, joka harrastaa molempia, sekä omaa että vastakkaista sukupuolta olevia kumppaneita.
  ------------
  Nykyään lapsen voi hankkia myös yksinäinen henkilö, ei lapsella välttämättä tarvitse olla kahta vanhempaa. Moni ihminen joutuu kasvattamaan lapsensa yksin, jolloin se tietenkin on vielä vaativampi tehtävä kuin parisuhteessa. Näin on mm. leskien kohdalla.

  Myös hyvin monille heteropareille lasten kasvatus on ylivoimainen tehtävä, ja yhteiskunta joutuu puuttumaan näihin asioihin, valitettavasti.
  -----------
  Kohdunvuokraus on joissakin tapauksissa ollut suorastaan liikuttavaa, kun sisar tai muu lähiomainen on synnyttänyt lapsen lapsettomalle sukulaiselleen, mutta tällaisessa tapauksessa ei sitten puhutakaan rahasta.
  -----------
  Äitienpäivät olivat silloin ennen liikuttavia juhlia, nyt sellaisia järjestetään vain harvoin. Nähtävästi kaikki on kiinni rahasta, ei hyvästä tahdosta tai rakkaudesta.

  Kyynel silmäkulmassa ne äidit seurasivat lasten esittämää ohjelmaa. Kevyet mullat niiden muistolle!
  ----------
  Ihanaa jos joku tykkää näistä minun ajatuksistani. Myös sinulla Eila on hirveän ajatuksia herättäviä kirjoituksia, kuvia ja runoja.

  Lehdet ovat juuri auenneet koivuihin ja joihinkin pensaisiin. "Nyt on Suomen suloin aika, nyt sen luonto kukoistaa", kuten eräässä laulussa sanotaan.

  Oikein hyvää ja kaunista Helatorstaita sinulle ja miehellesi!

  VastaaPoista
 10. Tervehdys Annu ja tervetuloa lukijoiden ja kommentoijien joukkoon! Näin se pieni piiri kasvaa.

  Paljon äitiyden onnea sinulle Annu, kun olet saanut kaksi poikaa suuren työn ja toivomisen tuloksena. Tunnen joitakin pareja sukulaisten joukosta, joilla myös on ollut saada lapsi(a) pitkän odotuksen jälkeen. Se odotus on ollut varmaan pitkä ja vaikea, saa pettyä monta kertaa, kun työ ei tuota tulosta.

  Törmäsin blogiisi jonkin toisen kirjoittajan kautta. Luin ja tulin ihastuneeksi, sillä tykkään lukea erilaisista kulttuureista ja ihmisistä. Olen käynyt myös Turkissa joskus, joten on vähän hajua sikäläisestä elämästä turismin kautta.

  Oikein hyvää Helatorstaita sinulle ja kiitos kommentistasi!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥