tiistai 30. kesäkuuta 2009

Retki Heinävedelle

Heinäveden uuden Valamon kirkko 29.06.2009. Kuva AN.

Eilen heittäydyimme erään keskikarjalaisen yhdistyksen mukaan, ja matkustimme Karhun linja-autolla Heinävedelle. Ensimmäinen käyntikohde oli oli Kerman Savessa, jonka nykyään omistaa Tulikivi Oy. Esillä olivat uudet trendituotteet, muuten huippuhinnakkaat. Olisin ostanut lasten astioita, mutta ne olisivat viidelle lapselle maksaneet lähes puolitoistasataa euroa, joten tuumasta oli luovuttava. Kalliiksi olisivat tulleet yhdellekin. Poistomyynnissä oli vanhaa Heinäsarjaa, ja siitä löysin itselleni nimikkomukin. Tähän mennessä minulla ei ole sellaista ollutkaan, mutta entinen Heinäastiasto on meillä ollut jokapäiväisessä käytössä useita vuosikymmeniä. Ei niitä astiastoja kannata ostaa ihan uusia vuosittain, tulee se niin kalliiksi. Joimme aamukahvit Kerman Savessa, ja lähdimme liikkeelle Uuteen Valamoon, jossa en ole käynytkään kuin kerran noin 30 vuotta sitten.

Valamo oli kokenut suuren muutoksen viimeisestä käynnistäni. Piha-alue oli täyteen rakennettu, joka tuolloin 70-luvun lopulla oli väljä.
Nippanappa kuski sai auton pihassa käännetyksi. Aikaa meille annettiin kaksi tuntia, mutta se oli melkoisen vähän, kun ensimmäinen tunti kului syömiseen. Ehdimme syömisen ohella vilkaista kirkkoa, johon sain kuvausluvan ja matkamuistomyymälää. Sieltä ostimme tuliaisiksi kirjoja ja viinipullon, vanhoja lehtiä ja mainoksia sai ottaa ilmaiseksi.

Sunnuntaina 28.06.09 oli kirkossa pidetty vaikuttava jumalanpalvelus, jossa mukana oli ollut monta piispaa ja arkkipiispaa, mm. Kyproksen arkkipiispa Krysostomos oli tuolloin Suomessa vierailulla. Opas kertoi hyvin ystävällisesti näistä, kun kysyin sitä häneltä. Sunnuntain lehdestä (Karjalainen) luin, että lauantaina tulkkina toiminut nunna Kristoduli ei saanut lupaa arkkipiispa Leolta kääntää erään toimittajan kysymystä isä-Mitrosta hänen virastapidättämisestään. Toimittaja oli myös yrittänyt vieraalta kysyä heidän kantaansa pappien Eu-ehdokkuuteen, oli senkin kysymyksen arkkipiispa Leo keskeyttänyt. Nähtävästi puheenaihe ei ollut niin arvokas, että se olisi kelvannut arkkipiispojen väliseen keskusteluun. Tämä on minun johtopäätökseni.

Eiköhän ortodoksikirkon olisi jo aika astua "kaapista" ulos? Noin vanhakantainen ajattelu ei iske oikein nykyihmisen ajatteluun.

Päiväkahvit joimme Lintulan luostarissa sen vanhassa päärakennuksessa. Myös entinen kivinavetta oli tukevasti pystyssä. Viimeksi siinä on hoidettu lampaita. Nykyään luostarissa valmistetaan kirkkokynttilöitä eli tuohuksia. Kesäaika kuluu turistien palvelemisessa ja ympäristön hoidossa. Lintulan kirkko on remontoitu, ja luostarin asuintiloja, keljoja, laajennettu. Valitettavasti en muistanut kysyä montako sisarta nykyään luostarissa asuu vakinaisesti.

Päivä meni kaunista isänmaata katsellessa, joskin harmitti hiukan tienvierusten pusikoituminen. Ne olivat huonomassa kunnossa kuin meillä Pohjois-Karjalassa. Olisi metsureille töitä!

Oikein lämmintä ja kaunista kesän jatkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

5 kommenttia:

 1. Minä täällä lueskelen Luostari reissuasi.

  Olisi se mielenkiintoista päästä ihan
  paikanpäälle katselemaan, joskus, jos
  jaksan ja olen reissussa Suomen puolella.

  Muistui mieleeni, että Mia Bener hautasi
  Rakkaan Pentti Saarikoskensa tuonne
  Valamon luostarin hautausmaalle.

  Kiito mielenkiintoisesta kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
 2. jäi "s" pois:
  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksestasi!

  VastaaPoista
 3. Herne, tiedän tuon jutun...
  Aika pitkä haudallakäyntimatka Miialla.
  Emme käyneet hautausmaalla, valitettavasti!
  Hyvää ja kaunista juhannusviikkoa sinulle, Herne!

  ♥.♥

  VastaaPoista
 4. Ei ole tullut käytyä heinäveden luostarissa, mennessä on aina kiire äitiemme luo ja sukulaisten, tullessa sit on kiire jo kotiin, niin on käynyt n.40 vuoden ajalta, mikä ollaan edes takaisin ajettu,maisemat vain vilisee ohitsemme,muutama kerta pysähdytään,vaan on ne pysähtymispaikatkin jo viety, aitoja on tien varsilla ja yksityistetty sivuteitä, ei ole niinkuin ennen oli,nykyisin on niitä abc bensa-asemia,joissa pysähdytään.

  VastaaPoista
 5. Pepita, kiire on ihmisillä päästä perille ja sitten sieltä pois!
  Täytyy lähteä varta vasten, mutta sinä käyt äitisi luona, ja se on tietysti sinulle ja äidillesi tärkein asia...

  ABC:llä on hyvät palvelut, siksi niissä kannattaa pysähtyä.
  Mutta varmaan tulee vielä sellainenkin aika, ettei sinulla ole kiire;)

  Oikein hyvää ja kaunista jussia sinulle, Pepita!

  ♥♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥