perjantai 8. toukokuuta 2009

Helvi Juvosen seurassa

Tuohilippi ja lähde

Repussa leiväntähde,/ tuohilippi ja lähde,/ mätäs juurella puun./
Kanssani etkö lähde/ metsään toukokuun./

Polkua koukeroista/ metsä sinua vie./
Ihmettä tuskin moista/ tarjosi tasainen tie./

Asuu kaikissa puissa/ kauneus hiljainen./
Viipyy lintujen suissa/ onni sen./

Repussa leiväntähde/ Kanssani etkö lähde?/
Siellä juurella puun/ on tuohilippi ja lähde,/
on lähde toukokuun.//

Helvi Juvonen kokoelmassa Kääpiöpuu (1949)

***
Pohjajäätä

Iloni on pohjajäätä./ Se ei sula./ Syvältä käy vesisuoni/
ehtymätön, lähde kuultaa/ hopeaisen jääni yllä/ lasinkirkas./

Näet jääni./ Älä koske./ Onhan kylmää/ lähdevesi./

Katso./ Näet ihmiskasvot,/ omasi näet,/ kasvot hyvät.//

Helvi Juvonen kokoelmassa Pohjajäätä (1952)
Runoilija Helvi Juvonen (1919-1959) eli melko lyhyen elämän, mutta hän oli jo elinaikanaan yksi maamme merkittävistä runoilijoista. Helvi Juvonen syntyi Iisalmessa kauppias Juho Juvosen (1873-1930) ja Impi Liimataisen tyttärenä. Isän suku kuuluu samaan sukuhaaraan kuin Tohmajärven Jouhkolan Juvoset. Sukuhaaran kantaisä on 1500- luvulla syntynyt Niilo Juvonen Säämingistä. Helviltä julkaistiin kuusi runoteosta, ja muutama proosateos. Helvi Juvonen toimi työkseen stilistinä, oikolukijana ja pankkivirkailijana. Helvi Juvosen runot ammentavat usein lähtötekstin raamatusta ja sen sanomasta. Helville oli elävää usko pyhään kirjaan ja ihmisen kilvoittelun riittämättömyys. Erikoisesti Kuningas kultatakki-runo on monitasoisesti puhutteleva teksti. Helvi kirjoitti sekä mitallista että vapaata (ei mitallista) runoa.

Myös Helvi Juvosen isä, Juho Juvonen, on kirjoitellut runoja, niitä oli julkaistu muun muassa ilmoituksina. Muuan ralli, Heinäsaaren
keisari, on ollut aikanaan (1925-30) tunnettu kansan keskuudessa.
***
Kävimme tänään kaupungissa (Joensuussa) asioilla. Menee usein monta kuukautta kun näin teemme, emme käy siellä viikoittain. Muutama päivä sitten skannasin tyttöjen piirustuksia tietokoneelle. Miniä opetti minua hyväntahtoisesti siihen. Pitäisi opetella vielä valokuvien skannausta, sillä niitä on todella isot määrät. Digikamera minulla on ollut vain muutamia vuosia. Siltä on helppo siirtää kuvat tietokoneeseen, asettaa vain kortin pc:n kortinlukijaan. Kuvankäsittely ei myöskään ole minun heiniäni, joten paljon olisi opeteltavaa. Näin vanhana sitä tuntee itsensä tyhmäksi kuin lapanen.

Onneksi meillä ei ole kesämökkiä, olisi hommia kaksinverroin. Kyllä tuolla ulkona silti puuhaa riittää ihan omiksi tarpeiksi.

Oikein hyvää viikonvaihdetta kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥