keskiviikko 14. tammikuuta 2009

Riihiahon Martat 50 vuotta


Riihiahon marttoja juhlimassa perinnepihassa toukokuussa 2009.

"Päivä kun paistaa pirttihin pieneen, 
työtäni teen, olen onnellinen.
Kylvän ja kitken peltoni laitaa
Luojalta kasvua toivoellen."
Nämä ovat hyvin tunnetun Marttalaulun sanat, jotka kaikki martat osaavat ulkoa. Ainakin minun ikäluokkani martat. Helmikuun viides päivä 2009 tulee täyteen 50 vuotta, kun Riihiahon Marttayhdistys perustettiin. Se toimi aluksi kerhon nimellä, kunnes vuonna 1967 maaliskuussa päätettiin rekisteröityä omaksi yhdistykseksi.

Alkuaikoina oli suurta apua siitä, että Riihiahon koulun naisopettajat toimivat yhdistyksen sihteereinä. Riitta Lipsanen oli ensimmäinen sihteeri, puheenjohtajana kuusi ensimmäistä vuotta toimi emäntä Veera Kuronen. Sen jälkeen yhdistyksemme vetäjänä on ollut emäntä Eila Simonen, kaikkiaan jo 44 vuotta. Tämä saattaa olla myös ennätys tällä saralla. Vuodesta 1968 tähän saakka on sihteerinämme ollut emäntä Raili Kuronen, siis yli 40 vuotta. Opettaja Mirjam Vuorinen oli yhdistyksen toinen sihteeri vuodesta 1960-66, hän piti myös kerhoa marttatytöille. Kerho päättyi op. Vuorisen siirryttyä pois paikkakunnalta.

Yhdistyksemme toimintaa on sisältynyt suuri määrä erilaisia kursseja. Kuusikymmentäluvulla oltiin hyvin innostuneita kankaankudontaan ja muihin käsitöihin. Marjatta Asikainen Kotiteollisuusyhdistyksen neuvonta-asemalta vieraili ohjaamassa kankureita. Marttaneuvoja Sirkka Juutinen ohjasi kahdet marttapukukurssit, lisäksi oli puutarha- ja ruuanlaittokursseja. Opintokerhotoiminta alkoi 1970, josta alkaen Aili Nupponen ohjasi 17 vuoden aikana kymmeniä erilaisia opintokerhokursseja, viimeisimpänä oli martan taitoavain I kurssi 1987.

Yhdistys on tehnyt erilaisia muonituksia, kymmeniä retkiä ja vierailuja ja vastavierailuja. Yhdistyksen 20v. toimintaa juhlittiin Aili ja Mauri Nupposen uudessa talossa 1979, jota ennen oli taas pidetty marttapukuompelukurssit. Tämän jälkeen yhdistys ei ole juhlinut.

Toiminta on vuosien kuluessa hiipunut vähiin, vetäjät ovat ikääntyneet. Vielä viime kesänä käytiin Joensuun torilla paistamassa marttojen piirakkapajassa karjalanpiirakoita kaksi kertaa, keväällä tehtiin ruokaretki Suhmuraan. Vuosikokoukset on pidetty määräajoin. Koska ei ole tiedosssa uutta puheenjohtajaa, on keskusteltu siitä, että yhdistyksen on aika lopettaa toimintansa. Vielä 5. päivä helmikuuta 2009 klo 12.00 kokoonnumme juomaan lopettajaiskahvit Aili ja Mauri Nupposen taloon. Virallinen vuosi-/ lopettajaiskokous pidetään 24. päivä helmikuuta AK:lla Onkamolla.

Olen ollut marttajäsen koko tuon 50 vuoden ajan. Tähän on hyvä lopettaa kylämme toinen marttayhdistys. Kostamon martat luovuttivat 1992 siirtyen silloin historian lehdille eli meitä 17 vuotta aikaisemmin.
Mutta jäähän kyläämme vielä yksi yhdistys, Tikkalan Martat, jolle toivotan onnea ja menestystä!

Oikein hyvää keskiviikkoiltaa kaikille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥