tiistai 9. joulukuuta 2008

Pirkko Toivasen muistelukirja HälläpyöräHälläpyörä- teoksen takakansi.
Pirkko Toivanen, entinen tohmajärveläinen, on kirjoittanut Hälläpyörä nimisen muisteluteoksen omakustanteena. Toivanen on ollut Kansansivistysliiton (KSL) kirjakurssilla vuonna 1995. Teos on omistettu kirjoittajan vanhempien, Helmi ja Erkki Toivasen, muistolle.


Teoksessa käsitellään aikaa 1945-1970 Tohmajärven Aseman seudulla. Piirroskuvitus on Sirkka Erolan, sivuja on yhteensä 120.


En ole koskaan tuntenut Pirkko Toivasta, hän lienee omaa ikäluokkaani. Uskoisin, että Tohmajärven kirjastosta tämä kirja löytyy, onhan se kotiseututeos. Vuosia sitten siitä kerrottiin myös paikallislehden sivuilla.


Ostin Hälläpyörän paikallisen kirjakaupan loppuunmyynnistä; luin sen nyt toiseen kertaan.

Tohmajärven Asemanseutu oli sotien jälkeen vilkas kylä, sijaitsihan siellä ainakin kolme teollisuuslaitosta: tiilitehdas, saha ja turvepehkutehdas. Viimeisenä niistä lakkasi muistini mukaan tiilitehdas, jolla oli niin hyvänlaatuiset tuotteet, että kilpailija (Lohja Oy) osti sen pois kilpailemasta, ja lakkautti koko tehtaan. Muistaakseni se oli joskus vuoden 1980 jälkeen.


Entisaikaan oli Tohmajärvellä melko paljon teollisuutta. Nykyään toimii MFG Components Oy. Netissä olevassa tiedotteessa sanotaan, että Kesla Component Oy fuusioidaan MGF Components Oy:n vuoden 2008 aikana. Kehitysjohtaja Petri Turusen toimipaikka on Tohmajärvellä.


Tohmajärven kunnan vahvuus on Venäjän matkailu, raja-asema on Niiralassa. Tohmajärven kauppiaat ovat palkanneet kiitettävästi venäjänkielisiä myyjiä liikkeisiinsä, joten palvelutaso lienee venäläisille asiakkaille riittävä. Joensuussa tuskin on yhtä hyvää palvelua tarjolla itäturisteille; miten lienee Kiteellä?

Ja siunatuksi lopuksi tohmajärveläisiä kaskuja Okran teoksesta Omilla mailla ja mualiman kuppiloissa, toimittanut Helena Nieminen (2006):

Piirilääkäri Ruuskanen määräsi eräälle mummolle lääkkeet ja vuodelepoa. Mummo tiedusteli, saisiko kuitenkin mennä saunaan. "Ka mikäs siinä, jos tahot keuhkokuumeen. Lauantaina saunaan, pyhänä keuhkokuume ja ei kun henki pellolle".


Lääkäri Kalle Ruuskanen kävi tutkimassa erään kurkkumätäisen tyttären, ja arvioi tuskaisen äidin kyselyyn: "Voiphan se tyttö paratakkii, vuan voiphan se kuollakupsahtoohhiik".


Eräs mummo oli kotonaan istahtanut vahingossa hellalle, joka olikin tulikuuma. Mummon ei auttanut muu kuin mennä Ruuskasen vastaanotolle valittamaan takamustaan. Ruuskanen nosti helmaa ja totesi: "Höh, vanha Högforssi".


Hälläpyörän etukansi.
Oikein hyvää lauantai-iltaa kaikille lukijoilleni toivottaa Aili-mummo!

2 kommenttia:

 1. Pirkon veli Matti Toivanen on julkaissut pari viikkka sitten kirjan "Kirkon katveesta koulun kulmalle", joka kertoo hänen perheensä vaiheista Kiteellä ja Tohmajärvellä vuosina 1944-1951.

  Erityisesti kuvaus Aseman kylän elämästä ja lasten touhuista osuu nappiin. Huumoria ei puutu.

  Kirjaa on ehkä vielä saatavana Uutis-Alasimesta Tohmajärvellä ja suoraan tekijältä Tiirankatu 13 49400 HAMINA, puh. 0500 753 742, sähköposti: matti.toivanen(at)kymp.net

  Sen verran eloisaa, tarkkaa ja lämminhenkistä tarinaa tämä kirja on, että toivoisi painoksen riittävän.

  Sami Määttä
  sami.maatta@kaapeli.fi

  VastaaPoista
 2. Kiitokset kommentistasi.

  Huomasin selaillessani vanhoja lehtiä, että paikallislehti UutisAlasin oli julkaissut 10.12.2008 Matti Toivasen kirjan esittelyn. Teoksen nimi on Kirkon katveesta koulun kulmille.

  Varmasti ainakin luen tämän teoksen ellen saa sitä ostetuksi.

  Oikein hyvää jouluan ja uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥