perjantai 18. marraskuuta 2016

Kontkasten sukukirjan työryhmän jäsenenä

Aili Nupponen, kirjoittaja.

Jouduin kutsuttuna mukaan kirjatyöryhmään vuonna 2006. Alkuperäinen työryhmä oli aloittanut toimintansa jo vuonna 2004. Laajennettuun työryhmään kuuluivat: Ulla Jolkkonen, Erja Karvinen, Juhani Kontkanen, Voitto Kontkanen, Aili Nupponen ja Irma Tuulio.

Sukua tutki palkattuna työntekijänä HuK Tuula Kiiski, hän on erikoistunut tutkimaan ortodoksisukuja. Muita tutkijoita olivat professori Veijo Saloheimo, FT Jukka Kokkonen, FT Jukka Partanen ja TM Minna Koistinen.

Sukukirjan alkuunsaattaminen oli nihkeää. Suvun jäseniä velvoitettiin etsimään tietoja ja tekemään kirjoituksia omasta sukuhaarastaan. Lisäksi perustettiin ns. agenttiverkosto, johon minäkin jouduin. Keräsin tietoja kolmesta sukuhaarasta, joista kaksi oli isovanhempieni sukuhaaroja. Äitini Niina Pulkkisen (o.s. Kontkanen) molemmat vanhemmat olivat Kontkasia, eri linjaa tosin.

Aika vierähtikin reippaasti sukutietojen kanssa. Onneksi useat sukulaiseni ottivat minuun yhteyttä sähköpostin tai kirjeen välityksellä. Löysin pikkuserkkuja melkoisen joukon. Ukkini Simo Kontkasen sukulinjasta ei sukuseuralla ollut ennen kerättyjä tietoja, joten Tohmajärven sukuhaara jäi paljolti minun työni varaan.

Lähetin sukulaisilleni kirjepostia, joista moniin ei vastattu. Näille serkuilleni lähetin jopa kaksikin kirjettä, tuloksetta. Muuan sukuhaara ilmoitti, että heitä on niin monta (11 lasta jälkeläisineen), etteivät he jaksa / kehtaa ruveta sukutietojen keruuseen. Heistä useat asuvat Saksassa.

Kirjoitin sukutarinan ukkini, Simo Matinpoika Kontkasen (1882-1946) suvusta, niin pitkälle kuin tietoja löysin. Samoin tein myös äidinäitini, Eliisa (Elli) Simontytär Kontkasen (1894-1977) suvulle. Tästä sukuhaarasta löytyi myös kirjoittaja, Aleksanteri Kontkasen tytär, Eeva Riitta Kontkanen (s.1931) sekä Jaana Kontkanen. He ovat joensuulaista kauppiassukua, joiden luona pikkutyttönä äidin kanssa kävin kaupunkimatkalla. Väinö ja Aleksanteri Kontkasella oli herrain vaatetusliike Koski- ja Torikadun kulmassa nykyisen Carelikumin paikalla.

Myös Rääkkylän sukuhaaran tietoja lupauduin kokoamaan, mutta kirjoittamaan siitä en enää ruvennut, saadut tiedot olivat siksi puuteellisia. Janne ja Hilma Kontkasen ja lähisuvun elämäntarinan kirjoitti suvun jäsen, Vieno Niemelä.

Sain myös pyynnön kirjoittaa aiheesta Miten minusta tuli runoilija. Viimeisin, muuta ei vähäisin kirjoitustehtäväni oli tehdä sukujuttu Huokkolasta, isosta tilasta Liperin Viinijärvellä. Ilman Ulla Jolkkosen apua en olisi tehtävästä selvitynyt; koskaan aikaisemmin en ollut taloon jalallanikaan astunut. Lämmin kiitos Ullalle kaikesta tiedosta ja avusta! Kaksi kertaa kävin Huokkolassa, nykyisessä Korholassa tekemässä haastatteluja ja lainaamassa sukukirjaan kuvia. Toisella käynnillä palautin lainaamani kuvat. Kuvat skannasi ja käsitteli Silja Nupponen ammattitaidolla.

Työryhmän kokouksia pidimme pääasiassa Juhani ja Leila Kontkasen huvilalla, Kesämaassa Kuoringan rannalla. Eräästä siellä toukokuussa 2008 pidetystä kokouksesta minulla on kuvia.

Leilalla ja Juhanilla oli mahtavat tarjoilut, sekä ruokaa että kahvia saimme usein. Kiitokseni näistä vielä kerran isäntäväellemme!


Kirjasuunnitelmia tehtiin ahkerasti, ja tavoitteet olivat kunnianhimoiset. Komea sukukirja oli saatava aikaan sekä teoksen ulkonäön että sisällön puolesta. Ja loppujen lopuksi komea kirja siitä tulikin.

Kirjan ilmestyminen siirtyi kahdella vuodella. Alunperin kirjan piti olla valmis jo vuonna 2009, mutta sitä se ei ollut. Sukututkimus edistyi palkatun työntekijän osalta liian hitaasti, ja siksi sukukirjan julkaisu lykkääntyi. Työmäärä oli liian suuri, materiaalia oli paljon, eikä suuresta aineistosta kirjoittaminen kirjoittaminen käy hetkessä. Suuren työn teki seuran pj. Juhani Kontkanen, kirjoittaessaan Laikanlahden sukuhaaran osuuden.

Myös arkistonhoitaja Erja Karvisen osuus oli suuri. Hänen tehtävänsä oli koota ja järjestää sukutaulut sukulinjoittain, joita jäi kuusi kappaletta kirjaan. Kaikkia sukuhaaroja emme onnistuneet yhdistämään yhden esi-isän alle. Kaipasimme sukututkija Kiisken apua tähän tehtävään.


Sukuseuran pj. Juhani Kontkanen piti luetteloa aineistosta, ja sen sekä suunnitelman pohjalta laati kirjan arkistoluetteloa. Viimeinen versio on minulla tallessa marraskuulta 2009, jossa monessa kohtaa luki ”ei ole vielä” ja tekijän nimi. Mutta kyllä siellä jo monta tehtyä ja luovutettua juttua olikin, samoin kuvia.

Pahin pettymys oli, että teoksen toimittajaksi valittu henkilö petti lupauksensa, ja sukuseuralle tuli tulenpalava kiire etsiä uusi toimittaja. Onneksi Juhani Kontkanen ja Erja Karvinen löysivät FT Jukka Partasen toimistoineen apuun. He kirjoittivat tietokoneelle suuren määrän tekstejä konekirjoitusliuskoista ja muista lähteistä. Ulla Jolkkosen monet kirjoitukset olivat näiden joukossa. Ilman Jukka Partasen apua sukukirjamme, Kontkaset, arjen karjalaiset, ei olisi ilmestynyt keväällä 2011. Ihanat kiitokseni hänelle ja hänen apulaisilleen.

Riitta Sulkamo taittoi upeasti kirjan, kiitokset hänelle!

Suurkiitokset myös Kontkasten sukuseuralle ja teille hyvät jäsenet! Te teitte mahdolliseksi sukukirjamme valmistumisen.

Kontkasten sukukirjaa kelpaa selailla ja lukea. Siinä on mahtavat 720 sivua!
Tästä on hyvä jatkaa...


Teksti: Aili Nupponen

Liitteeksi kuva 8510. Sukukirjatyöryhmä Kesämaassa 3.5. 2008. Kuvaaja: Aili Nupponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥