torstai 16. kesäkuuta 2016

Taiteilija Hellä Juvonen 3.

Taiteilija Hellä Juvonen jatkuu...

Hellä Juvosen taulu Viiniköynnös (157 cm x 50 cm). Yksityiskokoelma.
Hellä Juvosen taulu Palkintolehmä (30 cm x 27,5 cm). Yksityiskokoelma.
Hellä Juvosen pakotustyö Madonna ja lapsi (28,5 cm x 53 cm). Yksityiskokoelma.

Okra lahjoitti ristin kellotapulin harjalle. Tapulin valmistumisjuhlaa vietettiin 16.10.1994 hiippakunnan piispan Voitto Huotarin osallistuessa siihen. Pro Tapuli-liike sai kiitokset ja muistolahjat suururakan vauhdikkaasta ja onnistuneesta toteutuksesta. Talkootyön, puutavaran ynnä muun lisäksi Pro Tapuli-liike lahjoitti vielä 44 000 mk rahaa paanukaton jatkohoitoon.

Tohmajärveläistaiteilijat Hellä Juvonen ja Esa A. Luukkainen ovat olleet aloitteellisia muutenkin Tohmajärven seurakuntaan päin. Vuonna 1996 taiteilijat esittivät muistolehdon perustamista Kalpa-muistomerkin alueelle, kirkon läheisyyteen. He tilasivat aluetta varten suunnitelman. Siinä ehdotettiin mm. sukujen mahdollisuutta istuttaa oma muistopuunsa, kukkaistutuksia, vesiaiheita, perhosniittyjä yms. Järjestettiin kulttuurimaiseman suunnittelukurssi. Rahoitus ehdotettiin hankittavaksi Tapuli-talkoiden tapaan. Kirkkoneuvosto ei kuitenkaan kannattanut suunnitelmaa, ehkäpä asia tulee vihdoin huomioiduksi Kirkkoniemi-hankkeen yhteydessä. 

Hellä Juvonen oli myös keksijä

Keski-Karjan kuntien ja Kiteen seudun Osuuspankin järjestämässä "Hoksaa pois" yritysidea kilpailussa Hellä sai I palkinnon luontoystävällisellä kynttilälyhtyehdotuksellaan. "Ensimmäisen lyhtynsä Hellä rakensi talousrullan pahvihylsystä ja turveruukusta. Tämän jälkeen alkoivat erilaiset 
materiaalikokeilut paperimassoilla, savella ja niiden sekoituksella. Työpajana oli oma keittiö".

"Innosuomi"-kilpailussa Ihmisen elinkaari Hellän tuotesarja, kynttilälyhty, ulkotulilyhty ja tuhkauurna myös palkittiin: "Ilon ja murheen aikana, elämänkaaren päättyessä  ja ihmistä muistellessa" oli ajatuksen teemana. Valinnan kriteereinä olivat esteettisyys, ekologisuus, laatu, innovatiivisuus, toimivuus ja käyttö- sekä markkinakelpoisuus. Arviointiryhmän lausunnon mukaan tuoteperhe täytti pääosin edelläasetetut kriteerit yläluokan mukaan arvioituina.


Tuotteet sopivat käytettäväksi kodeissa, julkisissa tiloissa ja haudoilla.

Käyttöpaikan läheisyydessä kompostoitavat, kauniisti muotoillut lyhdyt ovat monissa näyttelyissä saaneet ihastuneen vastaanoton. Tuotantoteknologia on kokeiluvaiheessa, ehkäpä todellinen valmistaminenkin saadaan alkuun.

"Juuret" Tohmajärven kuntaan

Hellä Juvosen suunnittelema taideryijy "Juuret"  paljastettiin kesällä 2001. Ryijyn sanoma on: "Kun ei tiedä minne menee, on tärkeää tietää, mistä tulee". Ryijyn on kutonut Tarja Kokkonen ja kunnalle lahjoittanut Okra ry. Kuntaryijy on sijoitettu näkyvälle paikalle virastotalon aulaan.

Tohmajärven kunnan 125-vuotisjuhlassa 1994 Hellä Juvoselle luovutettiin upea kansallisen kulttuurin juhlavuoden mitali, hänen ansioistaan kotiseututyön ja paikalliskulttuurin edistäjänä. Mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä, professori Aimo Tukiainen.

Hellä Juvonen on ammattijärjestönsä Ornamon, TAIKO ry:n jäsen, kuuluu Naisten idea- ja keksintöliittoon sekä Pohjois-Karjalan keksijät ry:n. Hellällä on Internetissä oma kotisivu.
Loppu.

Koonnut: Aili Nupponen
Lähteet: 
S. Kosunen-A. Nupponen: Suur-Liperin ja Kiteen Juvoset, Kuopio 2002.


4 kommenttia:

 1. Kaunis taulu tuo Madomma ja lapsi.
  Jotku osaa.
  hyvää viikonloppua sinne teille. ♥ ♥

  VastaaPoista
 2. Todella vaikuttava taulu, se on kuin ikoni.
  KIitos Sylvi, samoin sinulle ja puolisollesi!♥♥♥

  PS.(Anteeksi, vastaus viipyi kokonaisen vuoden!!)

  VastaaPoista
 3. Minulla on Hellä Juvosen hyvin samantapainen madonna-taulu koko n. 23,5 x 15,5 cm. Olisin valmis myymään sen , jos joku on kiinnostunut (viitta.viitta@gmail.com)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kasper Viitta, mutta en osta enää tauluja!
  Ehkä joku voi lukea kommenttisi..;)

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥