maanantai 23. toukokuuta 2016

Taiteilija Hellä Juvonen I.

Hellä Juvosen vanhemmat, Otto ja Hilma Juvonen, sylissä Viljon tytär, Katri Helena. 
Taitelija työssään.

Koti ja perhe

Hellä Kirsti Liisa Juvonen syntyi Tohmajärvellä 13.3.1930 Otto Aukusti Juvosen ja hänen vaimonsa Hilma Matikaisen ensimmäisenä lapsena. Vanhemmilla oli oma pienviljelystila Tohmajärven Jouhkolassa. Isä hankki perheelle leipää suutarina, kirvesmiehenä, rekien, kelkkojen ja talouksissa tarvittavien puuastioiden tekijänä. Sodasta palattuaan Otto oli täystyöllistetty suutarina, kaupoistahan ei tuohon aikaan saanut kenkiä. Kun Jouhkolan hovin maat lohkottiin rintamamiesperheille, kylään syntyi toistakymmentä tilaa lisää. Edessä oli mittava rakennusurakka. Talot tehtiin enimmäkseen hirrestä ja ne katettiin päreellä. Otto Juvonen oli taitava hirsirakentaja.

Äiti-Hilma hoiti perhettä ja karjaa; kehräsi langat ja neuloi, ompeli ja paikkasi. Myöhemmin hän teki taidokkaita kirjontatöitä. Hilma oli myös ahne lukemaan, jos aikaa suinkin liikeni. Kun kirjastoauto Mimmi Paavalinna alkoi kiertää kylillä, Hilma Juvonen oli vakiolainaaja.

Perheeseen syntyi viisi lasta. Veikosta tuli muurari-laattamies, Kalevi palveli Helsingin kaupungin asuntolanhoitajana yli kolmekymmentä vuotta; Lea valmistui puutarhuriksi; Matti opiskeli Helsingin teknillisessä oppilaitoksessa rakennusmestariksi. Matti oli akateemikko Reima Pietilän arkkitehtitoimistossa laskenta- ja suunnittelutehtävissä mm. Dipolin ja Kalevan kirkon suunnittelu- ja rakennusvaiheissa. Matilla on oma rakennusalan yritys Espoossa. Nuorin pojista, Viljo, on monen työn taitaja, kirvesmies ja puuseppä. Hänen käsissään syntyy niin kantele kuin kanoottikin.

Hellä Juvosen ura
Taideopintonsa Hellä suoritti Taideteollisen oppilaitoksen metallitaiteen osastossa. Valmistuttuaan vuonna 1959 Hellä voitti kansainvälisen IGI:n tapettien suunnittelukilpailun. Hän toimi muutaman vuoden taideaineiden opettajana ja opinnonjohtajana, kunnes perusti oman työhuoneen Helsinkiin, myöhemmin Espooseen. Hellä työskenteli pääasiassa Kaleva- Korulle, suunnitteli ja valmisti uniikkityönä hopea- ja emaliesineitä, kuten koruja ja metallitauluja. Kalevala-Korun monissa näyttelyissä, Suomessa ja ulkomailla, Hellän töitä oli esillä. Työkausi Kalevala-Korulle kesti parikymmentä vuotta.

(Jatkuu…)

Koonnut: Aili Nupponen
Lähde: Suur-Liperin ja Kiteen Juvoset, toim. Aili Nupponen. Kuopio 2002. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥