torstai 12. marraskuuta 2015

Metropoliitta Ambrosius sanomalehti Karjalaisessa

Metropoliitta Ambrosius.KOTONA MAAILMANKAIKKEUDESSA


METROPOLIITTA JA HELSINGIN PIISPA AMBROSIUS EI UNOHDA POHJOISKARJALAISIA  JUURIAAN.
METROPOLIITAN 60 V. HAASTATTELU SANOMALEHTI KARJALAISESSA 9.8.2005.

ESITTELY


  • Helsingin metropoliitta Ambrosius syntyi Tohmajärvellä 10.8. 1945. Ennen vihkimystä hänen nimensä oli Risto Jääskeläinen.
  • Ylioppilas 1964 Joensuun Lyseosta. Teologian maisteri 1968 ja valtiotieteen kandidaatti 1972 Helsingin yliopisto. Jatko-opintoja Yhdysvalloissa 1969, Unkarissa 1969-70, Cambridgessa 1971-75, Moskovassa 1979 ja Yhdysvalloissa 1986-87.
  • Vihitty munkiksi, diakoniksi ja pappismunkiksi 1979, arkkimandriitaksi 1986 ja piispaksi 1988.
  • Työskennellyt Joensuun yliopistossa vt. lehtorina 1974 ja apulaisprofessorina 1975-76. Eksegetiikan tuntiopettajana Suomen ortodoksisessa pappisseminaarissa 1979-80. Valamon luostarin taloudenhoitajana 1977-88, luostarin varajohtaja 1986-88. Suomen ortodoksisen kirkon apulaispiispa 1988-96. Suomen ortodoksisen kirkollishallituksen jäsen vuodesta 1996.  Oulun hiippakunnan metropoliitta vuodesta 1996. Helsingin hiippakunnan piispa vuodesta 2002.
  • Useita ekumeenisia luottamustehtäviä, muun muassa Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomitean jäsen vuodesta 1991. Kansainvälisen roomalaiskatolis-ortodoksisen teologisen komission jäsen vuodesta 1980. Suomen ekumeenisen neuvoston jäsen 1987-99.
  • Ortodoksisen kirjallisuuden julkaisuneuvoston puheenjohtaja 1990-97, Oulun hiippakuntasäätiön puheenjohtaja 1997-2002, valtion uskonnonvapauskomitean asiantuntijajäsen 1999-2001. Tulikivi Oyj:n hallituksen jäsen, ylioppilastutkintolautakunnan apujäsen. Pankkialan asiakasneuvontatoimiston johtokunnan puheenjohtaja vuodesta 1998.
  • Valitsi Tieto-Finlandian saajan 2002: Turun yliopiston avaruustähtitieteen professorin Esko Valtaojan teoksen Kotona maailmankaikkeudessa.
  • Julkaissut kirjat Pyhyyden kaipaus (1999), Etsijän mielellä (2001), Suomessa, Euroopassa ja maailmassa (2005). Toimittanut muun muassa Valamon juhlakirjan (1977) sekä teokset Ortodoksinen kirkko Suomessa (1979) ja Kristinuskon syntysijoilla – Islamin keskellä (2001).
  • Valtion tiedonjulkistamispalkinto 1980, Kuopion kaupungin kulttuuripalkinto 1996.
  • Merkkipäivänä liturgia klo 10 Uspenskin katedraalissa.

HAASTATTELU


-        Minulla oli hyvä ja tasapainoinen lapsuus maalaistalon poikana Tohmajärvellä, muistelee metropoliitta ja Helsingin piispa Ambrosius. Kymmenvuotiaana hän sai itse ratkaista pyrkiäkö oppikouluun. 12 kilometriä polkupyörällä pääsykokeisiin tapahtui oma-aloitteisesti. Opiskelu alkoi ja se tie on vienyt eteenpäin.
-        Olin kouluaikaan ja vielä opiskeluaikaan tosi innostunut karjalaisuudesta ja varmaan rasitukseksi asti pohjalaisille opiskelijakollegoille. Minulla on hyvin lämpimät muistot Pohjois-Karjalasta ja kotiseudusta. Olen pyrkinyt käymään sukujuhlilla.

Kuinka työssäsi vaikutat Pohjois-Karjalan kehitykseen?
-        Seuraan Pohjois-Karjalan asioita niin hyvin kuin voin. Olen Pohjois-Karjalan valtuuskunnassa ja aika usein tapaan pohjoiskarjalaisia päättäjiä. Tunnustan mielelläni pohjoiskarjalaista väriä edelleenkin, vaikka Pohjois-Karjala ei kuulu meidän hiippakuntaamme.
-        Joensuun Lyseon lukion rehtori kutsui minut juuri puhumaan lyseon 140-vuotisjuhlassa marraskuussa 2005. Tietenkin lupasin!

Entä Joensuun yliopiston rooli?
-        Olen kiitollinen siitä että meidän teologikoulutuksemme on Joensuun yliopistossa ja                           on rinnakkainen lännen kirkon teologikoulutuksen kanssa. Kirkon tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että teologit saavat hyvän koulutuksen ja oppivat keskustelemaan ja tarvittaessa vääntämään kättä länsimaisessa kulttuurissa ja kontekstissa. Pyrin tietysti seuraamaan Joensuun yliopiston vaiheita muutenkin ja on ilo huomata, että Joensuun yliopiston metsätieteellinen näkyy kansainvälisillä foorumeilla.

Palaatko joskus vielä Valamoon asumaan?
-        Tuskin näillä näkymin. Valamon luostariin menin sillä silmällä, että olisin loppuikäni. Kun saatiin kirjasto-konservointirakennus rakennettua, olin katsonut siellä itselleni tutkijankammion, mutta sen jälkeen tuli uudet tehtävät ja jouduin luostarista pois. Se prosessi ei ollut kovin helppo, mutta siitä on jo 17 vuotta aikaa kun tulin piispaksi, joten katson uusin silmin. Olen iloinen että Valamo on luostarina elävä ja Itä-Suomen keskeinen kulttuurilaitos.

Kolme ja puoli vuotta Helsingin hiippakunnan piispana. Millaiset piispan terveiset hiippakunnalle?
-        Meidän hiippakunnassa on tällä hetkellä yli puolet Suomen ortodokseista ja kirkko  kasvaa aktiivisimmin tällä hetkellä. Se merkitsee tietysti haastetta ja velvoitetta aktiiviseen työhön ja avoimeen vuorovaikutukseen, dialogiin ja verkostoitumiseen muun yhteiskunnan kanssa. Emme ortodokseina käännytä ihmisiä, mutta pyrimme antamaan virikkeitä heidän henkiseen ja hengelliseen evoluutioonsa.                 

Mitä kirjaa luet parhaillaan?
-        Leif Salmènin Palatset vid Bosporen on puolivälissä. Välimeren kulttuuri, myös     Bysantin kulttuuri on siinä vahvasti esillä.. Voimakasta vallan kritiikkiä. Ehkä hän osuu myös meidän patriarkaatin historiaan.

Olet uskovainen ja piispa. Millä tavalla Jumala Sinulle puhuu?
-     Minulla on aika vahva mystikon näkökulma. Meidän jumalanpalveluselämä on       tietysti työni prioriteetti. Liturgisen elämän kauttahan aika ja iankaikkisuus, näkyvä ja näkymätön kohtaavat ja ovat toisaalta sisäkkäin. Myöskin hengellisen elämän kontekstissa ja sisällä     olevana eivät hengelliset kysymykset lopu, vaan kasvavat elämän myötä. Se tuntuu hyvältä, koska uskonnollinenkaan elämä ei ole paketti, vaan prosessi, jossa tulevaisuus on avoin turvallisella mielellä.                  
                                           

Teksti ja haastattelu: Ritva Väisänen.
Koonnut: Aili Nupponen 
www.elisanet.fi/juvosten_sukuseura/metropoliitta.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein antoisaa maaraskuun viikkoa!
                                  Aili-mummoEi kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥