keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Anna Simosen (o.s. Hukka) lapsuus Tikkalassa I.

Tikkalan asema menneinä aikoina. Edessä asemarakennus.

Synnyin vuonna 1926 Kaurilassa Tohmajärvellä: olin Antti ja Anna-Liisa Hukan 8-lapsisen katraan viimeinen niitti. Kasteessa sain äitini nimestä vain puolet, ja niinpä tuo pisamanenäinen, punalettinen ja kasvunvaraisissa mekoissa menevä pikkutyttö Anna Hukka oli kuin ikäihmisen diminutiivimuoto. Se oli maantapa siihen aikaan, minkä voi todeta vanhoista koulukuvista - kuin ryhmä pikku-ukkoja ja mummoja, joiden päälle - ilmeistä päätellen - on koottu kaikki maailman huolet ja murheet.

Isäni oli suutari, joka viihtyi samalla paikkakunnalla vain niin kauan kuin piiskatut vuodat oli taituroitu saappaiksi, lapikkaiksi, lipokkaiksi, naisten korkokengiksi. Oppi oli saatu Sortavalassa. Pikku-Annalle oli harmin paikka, jos muutto tapahtui joulun kynnyksellä; silloin kun piti jättää tonttu-, keiju- ym roolit , joihin tämä laulaja oli valittu. Vuodessa oli kaksi suurta juhlaa, koulun joulujuhla ja keväällä äitienpäiväjuhla, joita aina odotettiin innolla.

Aloitin koulutieni Tohmajärvellä pientenkoulussa. Koulumatkalla piti varautua yläkoulun poikien harrastamaan koulukiusaaamiseen. Minun kohdallani se ei ollut kovin rajua; piti vain seistä ojanpohjalla lapikkaiden varret lunta täynnä.
Anna Simosen (os. Hukka) vanhemmat, Antti ja Anna-Liisa Hukka lapsenlapsensa kanssa.
Seuraavana vuonna muutimme Matkaselkään, jossa kävin alakoulun toisen luokan opettajanani Aili Wegelius. Laskuoppia takoi päähämme johtajaopettaja Tankred Wegelius. Vaikeaa oli! Kevätaika valkovuokkoineen oli juhlaa: keräsimme kukkia suuret kimput asemaravintolaan, josta saimme palkaksi pullaa.

Palattiin Tikkalaan ja seuraavat pari vuotta kävin sen kauniissa kansakoulussa. Keväisin lakaisimme lakaisimme koulun pihan omilla luudillamme, syksyllä keräsimme puolukoita koulukeittolalle. Tilalliset ja muut varakkaat joutuivat maksamaan lastensa kouluruokailun; vähävaraisille se oli maksuton. Niinpä minäkin kävin koulua ruokapalkalla.Ja rakkaus riisivelliin on säilynyt noista ajoista alkaen... 

Jatkuu...

Teksti: Anna Simonen (o.s. Hukka)
Lähde: Havutar, hyvä emäntä. Koonnut Aili Nupponen. Joensuu 2004.

6 kommenttia:

 1. Voi herätit taas muistoja Aili-mummo, muistan kun tikkalaan tulin Mannisen Helenan luo, ja Hammaslahdesta tuli toinen ystävämme Virva, oli jokin lampi ja mökki Mannisilla, jossa vietimme viikonlopun kolmestaan, nyt vuokrasimme Hammaslahdesta mökin lammen rannalta heinäkuussa, en löydä tuota Peuhkurisen Virvaa enää mistään, joka asui ohvanantiellä hammaslahdessa silloin, sukunimikun on joksikin muuttunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä hauskaa pike;))
   Minäkään en tunne Mainitsemaasi henkilöä, ehkä voisit saada tietoja hänen sukulaisiltaan, tai sitten maksullisena henkilötietorekisteristä, jonne meidät kaikki on merkitty. Tarvitset myös Virvan syntymäajan, sen varmaan tiedätkin, ja hänen vanhempiensa nimet.

   Onnea etsintään, pike! ♥♥

   Poista
 2. On niin hienoa kun kerrot näistä vanhoista ajoista, ihmisistä ja muistoista.. heille jotka tuntevat tienoot ja nämä suvut nämä ovat todella arvokasta muistotietoa.. minulle herättävät muistoja omista elinpiireistä ja ihmisistä joita olen tuntenut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut kaisumarjatta;)
   Anna on minun pikkuserkkuni usean polven takaa!
   Hienoa että omat muistosi alkoivat elämään jutun myötä!
   Ihanaa viikonloppua sinulle! ♥♥

   Poista
 3. On mukava lukea sen seutukunnan tapahtumista. Lapsuudessani äiti lähetti aina joulukortin Kaurilaan. En vain muista kenelle. Ritva Tikka (os. Leppänen) Uusi-Wärtsilästä on äitini veljen tytär. En vain juurikaan tunne näitä sukulaisiani, koska jäin orvoksi. Kiitos kirjoituksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ritvaliisa, mukavaa että pidit;)
   Me asumme mahdollisimman kaukana Kaurilasta, Tikkalassa. En tunne Ritva Tikkaakaan. Moni on menettänyt yhteydet osaan sukuaan perhe asioiden takia, minäkin. Ole hyvä ritvaliisa. Mielenkiintoista tutustua sinuun! Hyvää alkavaa viikkoa sinulle! ♥

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥