tiistai 21. lokakuuta 2014

Onkamo-Tikkala: Entisajan tiet, majatalot ja posti 1.

Tiestön kehitys


Satoja vuosia sitten lähes ainoina kulkuväylinä olivat vesitiet, jotka olivat käyttökelpoisia ympäri vuoden. Näitä pitkin levisi myös asutus Savosta Karjalaan, kun paikkakunnan (Tohmajärvi) entiset ortodoksiasukkaat olivat paenneet uskonvainoja ja pakkoverotusta suureen Venäjän maahan Ruptuurisodan (1556-58) jälkeen. Myöhemmin tulivat teiksi ratsu-, erä- ja karjapolut. Talvella hevospelillä kuljettiin talviteitä pitkin, jotka jäällä virtapaikoissa olivat viitoitettuja niin sanottuja viehkateitä. Talvitiet oikaisivat matkantekoa suoraan metsiä ja viljelysmaita pitkin. Onkamon Kannakselta Heikki Kurosen talon tienoilta lähti talvitie, joka jatkui Vuosalmen yli jäätienä Liperin puolelle saakka. Tämä tie oli varsin petollinen, sillä Pyhäselän ja Jänisselän seuduilla oli kovia virtapaikkoja salmien kohdalla.


Jussi ja Iida Simonen hevosajelulla lastensa kanssa.

Perivaarasta kulki talvitie lähes nykyistä Viesimontien linjaa pitkin Tikkalaan, samoin Riihiahosta kulki talvitie Tikkalaan Lahnalammin suon kautta. Tikkalasta oli Särkijärven yli ainakin kolme viehkoitettua tietä Onkamon ja Kostamon kylille. Näistä yksi viehkatie erkani jäällä Hietalan myllylle.Erkki Lampio kertoo haastattelussaan, että vielä hänen isänsä aikaan oli Kostamosta kuljettava ratsupolkua Tikkalaan. Sama tilanne lienee ollut muillakin Onkamon kylillä.

Kesällä kylätiet kulkivat yleensä tilojen rajoja pitkin. Ne olivat siitäkin syystä hyvin mutkaisia. Peltojen kohdilla oli usein kujoset: kiviraunio oli tien molemmin puolin ja pisteaita oli raunion päällä. Tiet kulkivat jokaisen talon pihan kautta karjapihojen läpi. Pauli Laasonen kertoi muistavansa että kun vielä 1950-luvulla käytiin Säkäniemeltä kärripelissä Perivaaralla mummolassa, oli sillä matkalla avattava ja suljettava 34 porttia tai veräjää. Voi ymmärtää, että matkanteko oli hidasta. Talviteitä pitkin matka oli noin puolet lyhyempi.

Ensimmäinen jonkinlainen "maantie" kulki Onkamon kannasta pitkin Nivaan ja Rääkkylään. Tämä oli 1700-luvun pääväylä. Kannaksella oli Hukkalan tilalla (nyk. Eero Hyvärisellä) kestikievari eli majatalo, jota piti vuodesta 1773 lähtien isäntä Tahvo Simonen ja myöhemmin Martti Simonen. Tämä tuli käyttöön maaherra Ramsayn virka-aikana (Saloheimo 1980). Majataloissa yöpyivät pääasiassa kruunun virkamiehet. Muutoinkin yöpyjällä piti olla viranomaisen antama matkapassi, sillä kyydityksen sai antaa vain matkapassin omistajalle.

Tikkalaan menevä tie Särkijärvellä. Kuva Museovirasto.


Tuon ajan tiet olivat mutkikkaita, koska ne polveilivat monien kylien kautta. Kestikievaritaloilla tuli olla käytössään useita hevosia. Lisäksi varataloissa piti järjestää miehiä ja hevosia kyytejä varten. Saman reitin saattoi kuski joutua ajamaan kolmekin kertaa päivässä.

Uusi maantie rakennettiin 1800-luvun vaihteessa, jolloin se kulki Tikkalan pääkylän (nykyisen Särkilahdentien) ja Hernevaaran kautta Honkavaaralle ja siitä edelleen Joensuuhun. Tällöin kestikievarina toimi Halola (vanha n:ro 1) Yrjö Halosen ollessa isäntänä. Vuonna 1809 majatalo siirtyi Tikkalan tilalle (vanha numero 29), jota isännöi Juho Riikonen. Nykyisin paikka on Eino Monosen perillisten omistuksessa. Myöhemmin v. 1863 kestikievari siirtyi numerolle 2, Yrjölään Niilo Haloselle. 1850-luvulla kestikievari oli numerolla 41 (uusi), jota hoitivat Juhani Riikosen perilliset. Reservitalot olivat Onkamossa nro 23 ja Tikkalan Halosella, numerolla 1 (Juvonen 1990).

Jatkuu...

Lähde: Havutar, hyvä emäntä. Koonnut Aili Nupponen. Joensuun Yliopistopaino 2004.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein kaunista talven alkua!
                           Aili-mummo

2 kommenttia:

 1. Paljon on maailma muuttunut ja nopeasti. Hieno teksti ja vanhat kuvat täydentävät hyvin tekstiäsi!

  Talvi kolkuttaa ovelle, silti lämpimät terveiset sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, maailmaa muuttuu vinhaa vauhtia!
   Onneksi on keksitty valokuva, se tallentaa hienosti kuvamuistot, ja selittää paljon asioita. Nykyään on paljon myös liikkuvaa kuvaa, mikä on ihana juttu sekin...

   Tosi on, että talvi tekee tuoloaan!
   Kiitos lämpimästi terveisistä, samoin täältä ♥ terveisiä sinulle, Minttuli! ♥

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥