sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Kätilö Tyyne Kuronen muistelee kotisynnytyksiä 1.

Kätilö Tyyne Helena Hämäläinen (1909-1996) muutti elokuussa 1931 Tikkalaan (Onkamoon) kunnan kätilöksi. Hän avioitui Aarne Kurosen kanssa 1932. Tyyne Hämäläinen asui hirsimökissä nuorisoseuran talon luona (nyk. TiVen seurantalo). Myöhemmin Kurosen asuivat Tikkalan koululla, kunnes terveystalo valmistui Tikkalan asemalle. 1952 Kuroset rakensivat oman talon Hiltusen korjaamon läheisyyteen. Tyyne Kuronen toimi koko työaikansa Tohmajärven kunnan kätilönä Tikkalan-Onkamon alueella. Vielä kauan aikaa sotien jälkeenkin äidit synnyttivät kotona, joten kätilön vastuu oli suuri. Suuret ikäluokat syntyivät vuosina 1945-50. 
     Tyyne Kurosen harrastuksia olivat kuorotoiminta, lotat, martat, SPR ja näytelmäryhmän kuiskaajana toimiminen. Kätilö Kuronen kirjoitti nämä muistelmat vuonna 1985 Pohjois-Karjalan Projektille. Tohmajärven terveyskeskuksen johtava hoitaja Pirjo Rinne on luovuttanut tämän tekstin Aili Nupposelle Tikkalan kylähistoriikkia varten. Myös kuvat ovat Pirjo Rinteen arkistosta. Muistelmat on julkaistu 'Havuttaressa' Tyyne Kurosen perillisten luvalla.

Takana Tyyne Hämäläinen hoitamassa lapsia ennen Tikkalaan tuloaan...

Olen tullut tänne heinäkuun viimeisenä päivänä, Helenan päivänä. Se oli muistaakseni perjantai. Tikkalan aseman seuduilla kysyin, että missä se kätilön asunto on. Tulin autolla poikaystävän kanssa Impilahdelta. Meille neuvottiin, että se on aivan tuossa mäellä. Niinpä ajoimme hiljakseen emmekä noteeranneet pientä pahaista mökkiä asuttavaksi asunnoksi. Ajoimme eteenpäin ehkä kilometrin verran eikä ollut muuta kuin puita ja mäkeä. Käännyimme takaisin sen mökkipahasen pihaan. Siinä seurojentalon vahtimestari huomasi meidät ja arvasi asian sekä toi avaimen.
     Eihän siinä muu auttanut kuin mennä sisälle. Näky oli kaikkea muuta kuin miellyttävä: Oli uuni ja kaksirinkinen hellakin, mutta tapetit olivat niin likaiset, ikäänkuin tämä asunto olisi ollut viimeksi navettana. Ensimmäinen ajatukseni oli lähteä samassa kyydissä pois. Velvollisuudentuntoni ja lupaukseni, että otan vastaan kätilön toimen Onkamon piirissä, pakottivat minut jäämään. Purettiin sitten tavarat autosta. Sen ajan tavan mukaan minulla oli patjankuori. Vahtimestarin neuvon mukaan pyysin Lehikoisesta tuomaan olkia patjan täytteeksi. Tietysti myös siivosin lainavälineillä niin, että irtolika lähti pois. Yön nukuin lattialla. Yhteishyvän kaupanhoitaja Taipaleet ottivat minut ensimmäiseksi suojelukseensa, syöttivät ja juottivat minut.
     Lauantaina päivällä tulla körötti hevosella ja rattailla Janne Simonen viemään minut tutustumaan kunnanhallituksen puheenjohtajan luokse Matti Lampioon. Siinä kyydissä körötellessä vanhahko mies osasi kysellä vanhemmat ja sisarukset aina esi-isiä myöten. Tietysti myös elinolot siellä kurjassa Karjalassa. Ennen Lampioon tuloa tuli se kysymys, mikä oli ollut hänen ja koko kunnanhallituksen mielessä ja kielessä: "Kun olet noin nuori, niin oletko jo tehnyt lapsen?" Heillä oli ollut sellainen käsitys, ettei kätilökouluun pääse ellei itse ole tehnyt lasta. Muistan että nauroin makeasti vastatessani, etten ole vielä tehnyt lasta, mutta vielähän minä kerkiän. Lampion talohan on ollut kuulu vieraanvaraisuudestaan, silloin ja sen jälkeenkin, niin että käynti siellä oli kerrassaan miellyttävä.
     Julius Hietala omisti silloin sen asunnoksi määrätyn mökin. Asiasta soiteltuani hän lupasi ostaa uudet tapetit ja maalit seuraavalla viikolla.Lupaus täytettiin. Joku tiesi myös, että jossain koulun vintillä oli käytöstä poistettu pöytä ja neljä tuolia, jotka tuotiin heti. Eino Hirvonen toi sikalaatikon ensimmäiseksi sängyksi.
     Ensimmäisinä päivinä kävin tietysti lääkärin luona tutustumassa ja hakemassa reseptilääkkeiden reseptit sekä kunnantoimistosta palkaan. Se oli silloin muistaakseni 666 markkaa. Kouluvelkaa tehneelle se oli suuri ilo. Aivan alkukuukausina apteekkari houkutteli minua ottamaan lääkemyyntiä. Otinhan minä, mutta ei sitä voinut pitää jatkuvasti, sillä niitäkin haettiin yöaikaan ehkä kolme vuotta. Tohtori Bäri (Berg) otti myös omia potilaitaan vastaan minun asunnossani. Se loppui myöhemmin kannattamattomana.
     Kyyti tuotti aina erimielisyyksiä miesten kanssa. Vuonna 1932 sain kunnalta polkupyörän. Sen jälkeen ei kukaan olisi hankkinut muuta kyytiä synnytykseen. Täällä ei ollut pitkään aikaan muuta hoitaja-apua, joten jouduin tekemään sairaskäynnit ja tapaturmat. Myös kuolevien luokse haettiin. Eniten sain hevoskyytiä, mutta resinalla haettiin radanvarsiasuntoihin. Väinö Rautiainen Onkamosta hakiessaan apua synnytykseen antoi minulle selkähevoskyytiä.

Jatkuu...

Teksti: Tyyne Kuronen
Lähde: Havutar, hyvä emäntä, koonnut Aili Nupponen. Joensuu 2004.

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää ja kaunista maaliskuun loppua!
                          Aili-mummo

14 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ole hyvä, Anna:)
   Myös suomalaisella maaseudulla on menneisyytensä ♥

   Poista
 2. Juuri luin Jennifer Worthin "Hakekaa kätilö". Näyttääpä Suomessakin löytyvän aiheesta jännittävää tarinaa. Kiitos Aili-Mummo, seurataan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsonut teeveestä tuon sarjan, kirjoja en ole lukenut.
   Minua kiinnostaa suuresti tämä kansallinen lähihistoria..:)
   Ole hyvä Marjattah ♥
   Hyvää alkanutta viikkoa sinulle ♥♥

   Poista
 3. Tämähän on mielenkiintoinen tarina. Ei ole ollut helppo kätilönkään työ maaseudulla. Hienoa kun jaat nämä tarinat Aili-mummo. Ja hyvää keväistä viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että pidit, Marmustoi:)
   Ei tosiaan helppoa, kulkeminen laajalla alueella oli yksi esteistä, toinen asia oli ihmisten suuri puute ja hätä...
   Samoin sinulle, Marmustoi ♥♥

   Poista
 4. Oli se aikamoista ennen. Minäkin synnyin saunassa ja isoveljeni meni hakemaan isänäitiä apuun.

  VastaaPoista
 5. Sylvi, saunassa syntyminen ei tainnut vielä sinun syntyessäsi olla tavatonta Inkerissäkään. Vai synnyitkö sinä siellä? Mummo tietenkin puapona sinulla.

  Kiitos muisteluksista, Sylvi, ja hyvää viikkoa sinulle ♥♥

  VastaaPoista
 6. Mauri

  Tohmajärven kätilöä haettiin hevosella ja reellä talvipakkasessa apuun, kun minä synnyin sananmukaisesti syntymäkotini peräkammarissa 1940-luvun loppupuolella. Tämä kätilö lienee asustellut Kemiessä, johon meiltä oli matkaa noin 15 km.

  VastaaPoista
 7. Näin tekivät talolliset, joilla oli hevosia; läheskään kaikilla pieneläjillä hevosta ei ollut. Jos synnyttäjä asui radanvarressa, resina oli nopea ja halpa kyyti. Onkamossa syntyi köyhiin talouksiin paljon lapsia sotien jälkeen, ja kylä oli siihen aikaan kuuluisa vasemmistolaisuudestaan.

  Tohmajärvellä oli varmaan ainakin kolme kätilöä sotien perästä, joista tämä kirjoittaja asui Onkamon maarekisterinumeron alueella Tikkalassa. Onkamokin on laaja alue, nykyisestä kunnasta n. 1/4, aiemmin 1/3. Kotisynnytykset veivät paljon aikaa ja kätilön voimia, eikä koskaan tiennyt etukäteen milloin kutsu käy. Jos oli monta yhtäaikaista synnytystä, ei kätilö ehtinyt niihin kaikkiin millään.

  Mieheni Maurin syntyessä Jouhkolassa, oli ollut vaikea tilanne. Lapsen pää oli liian suuri, kaksi kätilöä oli synnyttämässä, mutta homma ei edistynyt. Tarvittiin apuun vielä lääkäri Ruuskanen, joka synnytyspihdeillä sai lapsen pään ulos synnytyskanavasta. Aikaa kului kokonaista kolme vuorokautta. Voimme uskoa, mikä rääkki se oli äidille, lapselle ja avustajille, mutta kaikki päättyi silti onnellisesti.

  Mukavaa viikonloppua sinulle, Mauri.♥

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Minun rikki avioliitto palauttaa avulla loitsu loitsu Medical todellinen ihme työntekijä.
  Olen rouva Margaret Durr, 38yrs vanha, olen hajosi mieheni kanssa, joka täyttää muodossa avioeron, sen kulunut kuusi kuukautta siitä, kun meillä oli erittäin suuri ongelma, joka oli meidän hallinnassamme, huomasimme, että ne ovat saavuttaneet asia oli toisen naisen kanssa, niin hän jäi pois minusta, koska kysyin häneltä, sanoin hyvästit, kun paljon aneli anteeksiantoa ja kieltäytyvät palata minulle. Olen kokeillut kaikkea saada hänet uskomaan, että rakastan häntä yhä, mutta hän kertoi minulle, se oli ohi välillämme. Joten Puhuin erittäin hyvä ystäväni, neuvoja, mitä tehdä, hän kertoi minulle, että ainoa tapa voin tuoda takaisin on ?? lääkäri loitsu pyörän käynti loitsu nimeltään New Africain Joten olen aina kuullut, mutta koskaan kuvitellut. Joten olen itse ollut samassa syöttäjä joka vakuutti minulle, että saan mieheni takaisin vierailla jälkeen viikollaan loitsuja. ja hän kertoi minulle, että hän ajatteli kaikki olisi hyvä, varsinkin kun he olivat lopettaneet työnsä olen auttanut ensin.
  Ja tämä on, miten se kirjoitetaan valetaan ja viikkoa myöhemmin, olin niin ex-mieheni nähdä, yllättynyt en ole sitä talon vieressä isäni näki puoli vuotta sitten, ja pyysi anteeksi. Ja näin sekä nyt elänyt onnellisen elämän takaisin meidän suhde on vahvempi nyt kuin ennen.
  Kiitos suuri lääkäri Dr. Musa oikeinkirjoituksen mies aikamme auttaa minua tuomaan takaisin minun ex mieheni takaisin Sähköpostiosoite: Huomio 21yrs drmusaspelltemple@gmail.com edellä ovat ihmisiä, jotka auttavat ratkaisemaan erilaisia ongelmia, jos avioliitto kysymyksiä, lopettaa avioero, kauneus loitsu, rakkauden loitsu, rahaa loitsu, edistäminen / suojelu oikeinkirjoituksen, oikeinkirjoituksen työ jne ilmoittaa muille, tämä mies on niin amazing..for puhelu +2349033455855 tai muuta etuutta

  VastaaPoista
 10. Todistukseni Olen TERA MCCARTHY maasta Iso
  valtion, haluan sanoa tämän selvästi sen on
  yllätys, että riippumatta siitä,
  Internet-petoksen, voisin silti tavata joku tämän
  aito, en ole täällä puhua suhde, joten
  älä tulossa kuulla
  että, mutta sen jotain täydentäviä, i
  hakivat varten merkintä työhuoneessani varten
  viimeksi kuluneen vuoden aikana, mutta pomoni kysyi minulta
  antaa hänen kanssaan, tai ei edistäminen, kun tapasin DR. joka toimii Intian kirkossa taikaa hän loitsun varten
  minua ja pyydä minua menemään
  toimivat ja mitä tulee
  tapahtua, menin töihin ja näki minun kirjeellä
  merkintä odottaa minua pöydälläni, vain
  kuten siitä, että olin niin hämmästynyt, mutta olen velkaa
  hänelle kiitos ... .go hänelle hän tulee olemaan
  apua, ja yritä antaa hänelle mahdollisuuden
  hän tarvitsee, jossa on mahdollisuus saattaisi
  muuttaa koko elämän ...
  church_ofmagic@outlook.com
  Hei ystävät, Nimeni on Livinus James. Olen
  alkaen United valtion mutta minä perustuu Espanjassa. Been
  Espanjassa asuvat vuosia now.i koskaan uskonut
  kaikissa oikeinkirjoituksen casting.Have on huijatuksi
  monet eri people.I menettänyt toivonsa them.My
  ex vasen me.I oli devastated.I kadottanut job.My
  paras ystävä näki minun plight.Then hän
  esitteli minut DR.MIKE kerrottiin
  hänen työnsä on real.Never uskotaan kunnes sain
  touch kanssa him.He teki loitsun minulle. minä
  takaisin kaikki rahani ja Oma ex palasi
  alle 72hrs.I muistutettiin minun luonani
  on work.Was jopa edistää immediately.I
  voinut uskoa on todellinen loitsu pyörän
  siellä joka ei todellinen spells.I vain maksettu
  arvostusta jälkeen loitsu oli worked.He
  ei veloita kukaan kunnes loitsu on
  worked.You kaikki ei pitäisi pettää kaikki
  nämä Scammed että tässä rahalle.
  DR. MIKE ei charge.You voi vain
  maksaa tuotteet loitsu worked.Try
  hänelle ja katso, mitä olen saying.These ovat
  muutamia asioita hän tekee
  * HALUATKO rikastua
  * Vetoaminen RAHAA RITUAL
  * Tarkastaaksesi, onko ONLINE laina REAL
  * HE Palauta menetetyt ystäville 24h.
  * Etähallinta ystäville.
  * KAIKKI loitsu valu & VOODOO
  TYÖNTEKIJÄ.
  * IS parantaja pitkät RATKAISEMISEKSI
  Ongelmia? TÄMÄ on tilaisuutesi
  OLLA
  Auttoi nopeasti.
  * GET RIDE MITÄÄN noituus, huonoa onnea
  &
  Kirouksiaan.
  * ASIANTUNTIJA etäisyyden HEALING
  * Tuomioistuimissa käsiteltyjä asioita vaikka yksi tuomitaan
  [JOS
  Siellä on mahdollisuus hakea muutosta]
  * IS jotkut elin JEALOUS KANSSA
  Suhde?
  * Keskeneräisiä töitä BY muiden lääkäreiden-IF
  EI
  TÄYTETTÄVÄ-Tule luokseni.
  * OLETKO pakotetaan avioero?
  * HE Estä pahanhajuinen tuurillakin ja Jealousy.
  * VOITONTAHTO Hevoset ja uhkapeli.
  * Hän voi estää joitakin ONE HÄIRITÄ
  KANSSA
  Teidän suhdetta.
  * DO haluat olla LAPSET
  SINUN
  VALINTA
  * HALUATKO QUICK MARRIAGE
  EHDOTUS?
  * HE voi puhdistaa IHMISET
  Talot, YRITYSTEN
  JA Ominaisuudet huonoa onnea.
  * Tarvitsetko LIIALLISIA seksuaalista valtaa
  JA
  VAHVA Erektio.
  * NAISET, tullut TAMPON. Se
  Auttaa sinua ei menettää LIITTYVÄT
  ALUKSET
  Koska se tekee YOU SWEET, lämmin ja
  TIUKKA.
  Voit saada häneen yhteyttä kautta
  SÄHKÖPOSTIOSOITE
  {Church_ofmagic@outlook.com}
  sivusto: http: //churchofmagicindia.simplesite.com

  VastaaPoista
 11. TODISTUS

  Nimeni on Safina Jakov, minä olen Puolasta ja jakan tämän maailman tosi elämäntarinaani, haluan maailma tietää erinomaisesta ja rehellisestä suuresta miehellisestä Akinista Akinista, minulla oli ongelmia minun aviomies ja hän meni eroon eroon, koska minulla ei ollut lasta hänelle 9 vuoden avioliiton jälkeen ja etsin apua kaikkialla, tiedän, että voisi auttaa minua ja näen yhden ilmoituksen, josta puhutaan Dr Akinista miten hän voisi auttaa häntä 24 tuntia, otin nopeasti yhteyttä, ja hän kertoi minulle, että hän auttaa minua ongelmani kanssa 48 tuntia en ollut varma hänen sanoista, toistaiseksi hän toi takaisin mieheni, joka jäi alle 48 tunteina ja mieheni paluun jälkeen olen onnellinen nainen maan päällä, koska olen raskaana poikavauva, todistan tänään, koska kerroin tohtori Akinille, että annan maailman tietää hänestä ja jopa niille, jotka tarvitsevat ratkaisu elämäsi ongelmiin, ota hänet yhteyttä tähän päivään mennessä ja ota yhteyttä: WhatsApp ja Viber Chat: +27656406432. Sähköposti: akinsolutiontemple@gmail.com

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥