maanantai 3. helmikuuta 2014

Luvattomasta rakkaudesta V.

Kalanperkausta Onkamolla: Vas. Riitta Nupponen tyttärensä Emma Nupposen (kesk) ja Aaltosen rouvan kanssa.
Jatkuu...

"Elämää ja erotiikkaa..."

"Naiminen"-sana tarkoittaa sekä avioitumista että sukupuoliyhteyttä. Suvun velvollisuus oli valvoa avioliiton sopivuutta, sillä naisella ei ollut paljon arvostusta ilman yhteisön hyväksymää asemaa ja varallisuutta (Pohjola-Vilkuna 1995).

Talolliset ja heidän poikansa pitivät piikojensa seksuaalista hyväksikäyttöä omana oikeutenaan. Kylällä on sanonta: "Särki ei ole kala eikä piika ihminen". Miehet myös usein rehvastelivat naisjutuillaan, mutta naisen maineen se pilasi.

Tikkalassa asui muuan veljessarja, joista yhtä sanottiin "tohtoriksi" ja toista "kätilöksi". Nimet ovat tarinan mukaan tulleet siitä, kun veljekset yhteisen työn hedelmänä saattoivat talon palveluksessa olleen naisen raskaaksi ja tekivät hänelle abortin.

Abortteja omin menetelmin tehtiin, kun nainen oli vahingossa tullut raskaaksi. Näin teki myös muuan talonemäntä, joka synnytti rengille tyttären, ja tullut uudestaan raskaaksi samalla tavalla kaksi kertaa. Hän tuhosi avioliiton ulkopuolella alkaneet sikiöt. Syntynyt tytär sai vihityn aviomiehen sukunimen ja myöskin peri "isänsä".

Naisille ihmisarvo

Naisemansiopaation päästessä vallalle tyttöjen kolutus ja tieto lisääntyi. Kaupungeissa tietoa levittivät rouvasväen yhdistykset, maaseudulla Marttaliitto, joka aloitti toiminsa 1899 Sivistystä kodeille nimisenä. Naiset, myöskin "vanhat piiat" saivat ihmisarvon, kun aikaisemmin he olivat sukulaistensa perheenjäseninä (Pohjola-Vilkuna 1995). Naisjärjestöillä olikin mahtava työsarka naisten valistamisessa ja kouluttamisessa. Entisaikaan pidettiin tytön syntymistä pelkkänä vahinkona suvulle. Tavallisesti tytör muutti aviomiehen sukuun ellei jäänyt naimattomana veljensä perheeseen.

Opitun tiedon ja naisten äänioikeuden  mukana on naisen asema parantunut. Koulutuksessa naiset ovat tasa-arvoisia miesten kanssa, yleensä tytöt menestyvät koulussa paremmin kuin pojat. Yliopistojen loppututkintoja sekä keskiasteen ja korkeakoulujen oppilaitoksissa tytöt ovat tasa-arvoisessa asemassa. Myös perhesuunnittelu ja raskaudenehkäisy ovat lasten päivähoidon lisäksi vapauttaneet naiset opiskeluun ja työelämään täysipainoisesti. Ei ole pakko raahata lapsia työpaikalle kuten maalla ja yrittää muiden töiden lisäksi vahtia lapsia. Maanviljelijöiden lapsille on päivähoito ollut aika vieras käsite 2000-luvulle saakka. Entisaikaan lapsia hoitivat maalla mummot ja ukit tai isommat lapset.

Koonnut: Aili Nupponen

Lähde: Havutar, hyvä emäntä. Koonnut Aili Nupponen. Joensuun Yliopistopaino (2004).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein mukavaa ja hyvää helmikuun viikkoa!
                        Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥