lauantai 25. tammikuuta 2014

Luvattomasta rakkaudesta IV.

Nuppolan väkeä ja sukulaisia kesällä 1946. Vilttihattu päässä Janne-isäntä, oikealla Iida-emäntä.
jatkuu...

Huoruus, avioero

Yleensä nainen sai aina huoran leiman lapsenelatusjutuissa (Pohjola-Vilkuna 1995). Tohmajärvellä oli sanonta: "Huora tyttären tekköö, piika pojan potkassoo". Tämä lause isän suusta kuultuna viittaa siihen, että tyttölapsen synnyttänyt tytär on vain halpa huora, kun taas pohjan saanut tytär on tehnyt kunniakkaan teon. Näin ihmisiä leimattiin tärkeästi tarkoitusperien mukaan, koska oletetaan, että miehuus on ansiokkaampaa kuin naiseus. Yleensä talontyttären kunnia yritettiin pelastaa.

Kirkon rangaistuksia naiselle olivat kirkottaminen, julkirippi, "tervarahat" ja nuhtelu (Pohjola-Vilkuna 1995). Tikkalassa oli 1800-luvulla tapaus, jossa vihkimätön pari oli hankkinut lapsia. Isä oli joitakin lapsia "tunnustanut omakseen", joitakin lapsia adoptoinut. Lisäksi lasten isää ja äitiä oli sakotettu. Kun vanhin lapsi oli yhdeksän vuotta vanha, pari meni vihittäväksi Kiihtelysvaaraan. Pappi saattoi tulla myös "susiparin" kotiin  nuhtelemaan avionrikkojia yrittäen pakottaa asianomaiset kirkolliseen avioliittoon. Tällaisesta tapauksesta kertoo romaanikirjailija Ville Kuronen eräässä romaanissaan.

Vielä 1900-luvulla haettiin monesti avioeroa miehen karkaamisen perusteella. Onkamossakin oli tapaus, kun suuren perheen isä lähti muualle maahan, ja perusti uuden perheen jättäen entisen perheensä oman onnensa nojaan. Tässä tapauksessa lapset vietiin lastenkotiin, vanhemmat pojat pääsivät lapsenvahdeiksi toisiin perheisiin siksi, kunnes saivat koulunsa käydyksi.

Vaimo saattoi elää yli 10 vuotta miehen lähdön jälkeen hakematta avioeroa.

jatkuu...

Lähde: Havutar, hyvä emäntä. Koonnut Aili Nupponen. Joensuu (2004).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää viikonloppua!
                     Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥