tiistai 21. tammikuuta 2014

Luvattomasta rakkaudesta III.

Perivaaran mäki näkyy tuolla ylhäällä taustalla. Vas. Kurosen talo, oik. Juvolan rakennuksia.
Jatkuu...

Käräjät

Kun erästä avioero tapausta puitiin Tohmajärven käräjillä 1950-luvulla, joutuivat todistajat kuvailemaan "latukantasiaan myöten"  naisen ja miehen seksiaktia. Tauon aikana irtosi lautamiehiltä mahtava röhönauru lemmensuhteesta. Todistajina esiintyivät naapurin emäntä ja asianomaisen oma tytär. Kuvailua vaadittiin myös tapauksissa, joissa äiti vaati oletetulta isältä "lapsen ruokkomaksua"  eli elatusapua. Syyllisen hakeminen on entisaikana ollut tärkeä tekijä siveellisyysasioissa. Vain naisen papinkirjaan tuli merkintä "aviottomasta" lapsesta. Asian toteennäyttäminen saattoi olla vaikea ellei mahdoton työ lapsen äidille. Ilman silminnäkijöitä elatusmaksua ei tullut (Pohjola-Vilkuna).

Monesti piioilla oli useitakin aviottomia lapsia, mm. Nuppolan eräällä apulaisella oli eräässä lastenkodissa useita lapsia. Talossa ollessaan 1946 hän tuli uudelleen raskaaksi. Isää etsittiin ympäri kylää ja maksumieskin löytyi: ei tosin talon isäntä eikä naapurin renki, vaan talollisen poika Onkamolta.

Perivaaran Juvolassa oli taas 1956 syksyllä muutamia kuukausia töissä nainen, jolla oli mukana kaksi poikaa, lisäksi useita lapsia lastenkodissa. Nainen päättikin perustaa rengin kanssa uuden perheen muuttaen asumaan miehen kotiseudulle Rääkkylään. Nainen sai vielä useita lapsia tälle uudelle isälle.

Usein puhuttiin "jälkien korjaamisesta", kun pariskunta päätyi avioliittoon naisen tultua raskaaksi. Tikkalassa puhuttiin "kihlojen panemisesta peräkamariin". Monesti talolliset naivat piikojaan. Aina silloin tällöin syntyi avioton lapsi myös talollisten tyttärille. Muuan talontytär tuli raskaaksi varattomalle miehelle. Hän matkusti joksikin aikaa sukulaisten luokse ja synnytti lapsensa jättäen hänet adoptoitavaksi. Tytär saattoi palata kotiinsa menettämättä mainettaan!

Jatkuu...
Lähde: Havutar, hyvä emäntä. Koonnut Aili Nupponen. Joensuun Yliopistopaino (2004).

Toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää tammikuun neljättä viikkoa!
                             Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥