torstai 11. heinäkuuta 2013

Kirje Muinaistieteelliselle toimikunnalle Kansallismuseoon

Kuva Pyhäsaaresta Särkijärveltä. Eeva Latvalan arkisto. Kuva ei koske tätä tarinaa.

Arvoisan kehoituksenne johdosta saan ilmoittaa, että täällä Tohmajärven pitäjän Onkamon kylässä sijaitsevan kauniin ja kuulun, kalarikkaan Onkamon järven keskellä sijaisee kaitainen maasärkänne, joka eroittaa Hason ja Suuren Onkamon järven kahtia. Tämän särkänteen keskellä on muinaisaikoina asunut ihmisiä, jotka ovat rakentana asuntonsa kivestä, ensin kaivamalla maahan kuoppaa ja sitten rakentaneet kaksi seinää kivestä ja niiden päällä nähtävästi on ollut katto joko tuohesta tai muista esineistä. Nämä suojat ovat noin viiden tai kuuden kyynärän laajuisia ja on ne aikain kuluessa kokoon luhistuneet, niin että ei voi varmaan sanoa niiden todellista mallia, minkälaisia ne oikeastaan ovat olleet. Vaan on ne nähtävästi olleet peräseinältä katto aivan maan tasaan. Ja oviseinä luultavasti vähän yli sylen korkuinen ja avonainen. Ei ainakaan kiviseinää näytä oviseinällä olleen. Näitä tämmöisiä asuntoja on täällä ainakin neljä, joista kolme sijaitsee niin sanotussa Rapasaaressa ja yksi Pihlajaniemen päässä. Ja muutaman asunnon luona kasvaa vielä tänäkin päivänä humalaköynnöksiä ja matoryynipensaita, joka todistaa, että asujat niissä on olleet pitempäänkin eikä vain satunnaisesti. Nämä pensaat ja köynnökset ovat säilynnä aivan hyvin kuin ei milloinkaan käy täällä mitään eläimiä. Näistä kulkee taruja kahteen suuntaan, että ne oisi joko vanhoja kalamajoja taikka piilopaikkoja vanhoilta sota-ajoilta, vaan nähtävästi niissä on jo asuttu pitempäänkin kuin piiloretkillä käydessä. Ja on kuultu vanhojen kertomusten mukaan, että olisi siellä muutamassa paikassa myöskin hautausmaa, jota paikkaa ei niin kukaan voi varmaan tietää, missä tämä on. Laajempia kertomuksia en näistä voi antaa kuin ne ovat ehkä niin vanhoja, että niistä ei tiedä kukaan, milloin ne ovat alkunsa saaneet. Vaan hauskaa on ollut nähdä näitä ikivanhoja asuinsijoja, minkälaisissa asunnoissa on muinaisajan ihmiset voineet toimeen tulla.
              Tarkempia tietoja näistä voin antaa, jos mihin luulette olevan tarpeen ja jos tämmöisiä voitte varteen ottaa ja niistä lisätietoja hankkia.
Tohmajärvellä lokakuulla 1907.
                                               Kunnioittaen     
                                    Talollinen Heikki Laasonen
                                    Osote: Onkamon asema, Lamakka

Lähde: Havutar, hyvä emäntä. Koonnut Aili Nupponen (2004). Joensuun Yliopistopaino.

2 kommenttia:

 1. Historian havinaa niin kirjeessä kuin kuvassakin, joka oli vanha ja erittäin mielenkiintoinen. Katoavaa kansanperinnettä pullollaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustis, näin on, kirje yli sadan vuoden takaa ilahduttaa meitä;))

   Jälkiä menneisyydestä ei pidä unohtaa!

   Ihanaa viikonloppua sinulle, Mustis.♥

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥