torstai 21. maaliskuuta 2013

Tikkalan ja Onkamon Kuroset VI

Kurosten tarina jatkuu...

Mikko ja Eliisa Kuronen perheineen

Mikko Mikonpoika Kuronen (1880-1948) avioitui pikkuserkkunsa, Eliisa Tahvontytär Simosen (1885-1958) kanssa. Vaimo oli Aholammin Antti ja Matti Simosen sisar. Perivaarasta he muuttivat yhdessä Onkamolle, jossa asuivat samassa taloudessa Ukko-Mikko Kurosen kanssa. Pian he joutuivat kuitenkin lähtemään Kostamoon Koivikko-nimiselle tilalle, joka oli täysin raivaamaton. Peltoa raivattiin lisää joka vuosi. Myöhemmin 1920-luvulla, he ostivat Tikkalan Hernevaaralta Anttila-nimisen tilan, jossa Hernevaaran Simoset olivat aikaisemmin asuneet.  Mikko ja Eliisa Kuronen olivat kirjailija-maanviljelijä Ville Kurosen (1917-2000) vanhemmat.

Kirjailija-maanviljelijä Ville Kuronen oli molemmissa sodissamme.

Vanhin Mikon ja Eliisan lapsista oli Pentti Kuronen (1903-69), joka vihittiin 1932 Iida Pesosen (s.1911) kanssa. He ostivat Hernevaaralta aivan naapurista Takkusilta maatilan, jonka nimi on Kotivaara. Pentillä ja Iidalla on seitsemän lasta, joista toiseksi nuorin, Taisto (s.1946) jäi viljelemään kotitilaansa. Taisto ja hänen puolisonsa Sirpa Kuronen hoitivat lypsykarjaa ja viljelivät maatilaansa. Taistolla oli samoin kuin isällään Pentillä kunnallisia luottamustoimia, kunnanvaltuusto ja useat lautakunnat. Taisto oli kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja sekä tie- ja ympäristälautakunnissa. Myös Sirpa on ollut poliittisesti aktiivinen, ja hänellä on ollut runsaasti erilaisia harrastuksia eri järjestöissä. 

Taistolla ja Sirpalla on kaksi lasta. Tytär Virpi on kasvatustieteen maisteri ja toiminut opettajana. Virpi Kurosella on perhe, mies ja kaksi lasta.  Mika Kuronen on koulutukseltaan maa- ja metsätieteen maisteri, ja viljelee kotitilaansa. Hänellä on perhe, vaimo ja tytär. 
Mikko ja Eliisa Kuronen perheineen 1920-luvun lopulla.


Sylvi Mikontytär Kurosella (s. 1914) oli 1930-luvulla kaksi piirinmestaruutta 5 kilometrin hiihdossa ja yksi SM-pronssi vuonna 1936 samalla matkalla. Sylvi Kuronen avioitui Viljo Jalmari Honkasen kanssa, ja muutti Kesälahdelle.

Hanna Kuronen (s.1905), Miina Kuronen (s.1908) ja Elsa Kuronen (s. 1912) avioituivat tahoilleen. Nuorin lapsista Maire Kuronen (1925-93) avioitui tikkalalaisen Ilmari Mannisen (s.1921) kanssa. Arvi Kuronen (1910-68) rakensi veljensä Villen tavoin kotitilasta lohkotulle maalle oman maatilan. Arvi avioitui 1940 Helli Hirvosen (1920-94) kanssa. Parille syntyi kolme lasta: Keijo (s.1941), Sirpa (s. 1946) ja Hannu (1947-2009) Arvin tilan nimi on Suoranta, ja sitä viljeli hänen jälkeensä poikansa Hannu Kuronen ja hänen puolisonsa Eeva Kuronen (o.s. Toivanen, s.1951). Myös heillä on kolme lasta: Jari, Mervi ja Anne Maarit.

Hannu Kuronen oli aikanaan aktiivinen toimija monessa yhdistyksessä. 
Iida ja Pentti Kuronen perheineen.
Ville Kurosen (1917-2000) tilan nimi oli Itärinne. Ville toimi talvi- ja jatkosodassa panssaritorjuntatykin johtajana sekä joukkueenjohtajana rintamalla. Hän kunnostautui sodissa mm. Tikkalassakin asuneen Viljo Meclinin kanssa. Kokemuksistaan Ville kirjoitti romaanin  Jehu (1983). Ville Kuronen avioitui 1943 Hilja Häkkisen kanssa. 1946 heille syntyi poika, Timo Kuronen. Hän on koulutukseltaan filosofiantohtori.

Villellä ja Hiljalla oli lypsykarjatalous, mutta myöhemmin vaimon sairastuttua kaikki maataloustyöt jäivät miehelle. Työuransa loppuaikoina Ville rupesi kasvattamaan lihamulleja. Lisäksi hän viljeli sokerijuurikasta.  Villen kirjailijanura alkoi vasta 61-vuotiaana, kun esikoisromaani Ei kuu kuule, ei päivä näe ilmestyi vuonna 1978. Loput romaanit ilmestyivät noin kymmenen vuoden kuluessa. Neliluokkaisen kansakoulun käyneelle kuusi romaania on hatunnoston arvoinen suoritus. 

Eläkkeelle jäätyään Ville ja Hilja myivät tilansa pois. Ville muutti Joensuuhun ja avioitui uudelleen. Ville eli tyytyväistä kotielämää vaimoineen kuolemaansa asti.

Tauno Mikonpoika Kuronen (s.1920) jäi viljelemään isänsä jälkeen kotitilaansa Anttilaa Hernevaaralla. Vuonna 1949 Tauno Kuronen myi tilansa siirtokarjalaiselle Juho Viklan suurperheelle. Tauno muutti vaimonsa Elvi Koistisen kanssa asumaan Kuusjärvelle. 

Jatkuu...

Lähteet: Havutar, hyvä emäntä, koonnut Aili Nupponen (2004). Alkuperäistä kirjoitusta on lyhennetty.

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää viikonloppua!
                        Aili-Mummo

11 kommenttia:

 1. Minunkin isäni äiti oli Kurotar, Tosin Leppävirta-Heinävesi suunnalta Tihviäisenmäestä syntyisin v 1876, Ukko-Juakko Kuronen oli hänen isänsä ollut.

  VastaaPoista
 2. Moi Anne-Riitta!

  Savossa syntynyt isoäitisi, ei ainakaan läheistä sukua tälle sukuhaaralle, mutta kenties kauempaa..;)

  Oikein hyvää palmusunnuntai-iltaa sinulle.<33333

  VastaaPoista
 3. Hei, hauskaa nähdä tarinaa omasta suvusta. Minä olen Tanja Kuronen, Timo Kurosen tytär :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tanja, hauska 'tavata'!
   Olet siis kirjailija Ville Kurosen pojan tytär...
   Lämpimät terveiset Tikkalasta sinulle:)

   Poista
 4. Hei, kuin myös! Niin olen. Teen tällä hetkellä tohtoriopintoja Helsingin yliopistossa. Muistan kun ukki kuoli muutama päivä ennen yliopiston pääsykokeita. Meillä oli lämpimät välit, vietin lapsena paljon kesiä mummolassa. Ukin viimeisinä vuosina juttelimme paljon puhelimessa ja ukki kirjoitti minulle kirjeitä.

  Kiitos terveisistä ja terveiset takaisin täältä yhteiskuntapolitiikan laitokselta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, Tanja, että teillä lapsenlapsilla oli lämmin suhde ukkiinne. Muistan ohikulkiessamme nähneeni VK:n talon pihassa lapsia, ja arvasimme, että olitte Timon jälkikasvua:)

   Sinä seuraat isäsi jälkiä väitellessäsi tohtoriksi, paljon onnea sinulle lopputyöhösi!

   Myös ukkisi oli yhteiskunnasta kiinnostunut, kertovathan hänen useat romaaninsa kylämme elämästä.

   Hernevaaralle on noussut monia uusia taloja, ja varmaan vielä lisääkin:)

   Ukkisi oli mainio persoona, tunsin hänet aika hyvin naapurina.

   Hyvää syksyä sinulle sinne Helsinkiin!♥

   Poista
  2. Hei Aili,

   Olen julkistanut isäni Ville Kurosen kaksi julkaisematonta romaania. Ne löytyvät osoitteesta:

   http://timokuronen.fi/ville-kuronen/

   Terveisin,
   Timo Kuronen

   Poista
  3. Isot kiitokset, Timo, onpa mukava saada viimein lukea ne romaanit, joita ei aikaisemmin ole julkaistu! Lukemisen jälkeen voin varmaan antaa sinulle palautetta ja ajatuksiani niistä. Oikein hyvää kesää sinulle ja perheellesi. Terveisiä Tanjalle!♥♥

   Poista
 5. Hei Aili! Suuret kiitokset sisältörikkaasta tekstistäsi! Tiedoksesi Tauno Kuronen (24.4.1920-28.12.2003) sai kolme tytärtä ja kuusi lapsenlasta yhdessä Elvin (29.4.1925-19.4.1997) kanssa.

  VastaaPoista
 6. Anteeksi Crister etten aikaisemmin huomannut kommenttiasi. Hyvä tietää, että myös Taunolta ja Elviltä jäi jälkikasvua. Olen ihan ylpeä näistä sukulaisitani. Yksi tätini, Iida Mikontytär Juvonen, oli Murtoin Uuno Kurosen puoliso, ja yksi isäni serkku, Ida Heikintytär Juvonen, oli Elias Kurosen puoliso. Terveiset Crister sinulle ruotsiin.♥♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥