tiistai 12. maaliskuuta 2013

Tikkalan ja Onkamon Kuroset V.

Kurosten tarina jatkuu...

Hilja ja Antti Mikonpoika Kuronen perheineen

Antti Mikonpoika Kuronen (1878-1962) oli vihitty vuonna 1901 kiihtelysvaaralaisen Hilja Parviaisen (1881-1968) kanssa. He asuivat perheineen ukko-Kurosen ostamalla Kauppilan tilalla Onkamon Kannaksella. Tila on sama, jolla myös itse Mikko ja Anna asuivat. Myös Aapeli Mikonpoika ja Mikko Mikonpoika asuivat alkuajan yhdessä. Mikko vihittiin vielä vuoden 1902 lopussa Aholammin Eliisa Simosen kanssa. 


Hilja ja Antti Kurosen lapsia sotilaana ja lottina. Vas. Helmi, Hilkka, Elna ja Tyyne Kuronen sekä Viljo Kuronen.

Hiljalle ja Antille syntyi 11 'perillistä'. Tyttäret Helli (s.1902) ja Elli (1906-13) kuolivat lapsina. Johannes (Hannes) (1904-67) oli nikkari ja puuseppä, myös Kostamon koulun poikien käsityön opettaja. Hänet vihittiin vuonna 1936 Jenny Asikaisen (s.1913) kanssa. Jenny ja Hannes viljelivät Harjula-nimistä maatilaa, joka oli lohkottu 1800-luvulla Vannilan kantatilasta. Hannes osti tilan 1932. Oskari Hirvosen ja Tahvo Kareisen rakentama talo valmistui vuonna 1934. Nykyään tilan omistavat Hanneksen ja Jennyn lapset.

Helmi Antintytär Kuronen (1908-63) toimi kyläompelijana sekä muutamia vuosia Riihiahon kansakoulun tyttöjen käsityönopettajana 1950-luvun alussa. Hän oli naimaton.

Viljo Antinpoika (s.1910) muutti asumaan Kuopioon 1948, missä hän avioitui kaksi kertaa. Lapsia ovat Tuire, Matti, Hilkka ja Riitta.

Elna Antintytär Kuronen (1912-93) asui veljensä Martin kanssa samassa taloudessa. Myöhemmät vuotensa hän vietti pihamökissä. Elna harrasti tanhuja ja nuorososeura- toimintaa.

Martti Kuronen  (s.1919) jäi vanhempiensa jälkeen asumaan kotitilalleen. Nuorempana hän oli innokas urheilija kyläseurassaan TiVessa. Hän oli suunnistuksen piirinmestari 1947 A-sarjassa sekä joukkuekilpailuissa. Hän avioitui 1968 Ainö Rönkön (s.1926) kanssa. Pari sai Mari-tyttären (s.1970). Martti ja Aino viljelivät aikansa Martin ukiin hankkimaa Kauppilan tilaa. 

Martilla on ollut runsaasti harrastuksia: kuorolaulu, Tikkalan näytelmäryhmä sekä veteraani- ja eläkeläisjärjestöissä toiminta.
Hilja ja Antti Kuronen Onkamolta.
Jatkuu...

Lähteet: Havutar, hyvä emäntä (2004). Koonnut Aili Nupponen.
Olen lyhentänyt alkuperäistä Havuttaren kirjoitusta.

Toivotan kaikille lukijoilleni oikein hyvää viikon jatkoa ja maaliskuuta!
                                   Aili-Mummo

6 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa historiaa, jota EU:n mukaan ei saisi kertoa. EU on tuonut mukanaan salailun ja pelon...

  VastaaPoista
 2. Marja-Leena, näin kai on...
  Olen karsinut paljon tätä tarinaani.

  Hyvää päivän ja viikon jatkoa sinulle.<33333

  VastaaPoista
 3. Näissä vanhoissa kuvissa ja elämän tapahtumissa on sellainen arvo että meidän kaikkien tulee saada vapaasti lukea. Suomessa on sanan vapaus ei mikää EU voi kieltää kirjailijaa kertomasta tosiasioita. Sinulla Aili on taito kertoa historiasta hyvin selkeästi. Kunnioitan taitoasi.

  VastaaPoista
 4. Olen kirjoittanut näitä sukutarinoita rakkaudesta sukujamme, kyläämme ja niiden ihmisiä kohtaan. Viimeisiä tietoja elävistä olen antanut vähän tai en ollenkaan. Sekin on kaksipiippuinen juttu, jotkut haluaisivat että ne ovat, ja toiset taas eivät. Varsinkin jos / kun tiedän ettei joku niistä pidä, jätän kertomatta. Niin tein mm. noista Hannes K:n lapsista, jotka ovat kaikki elossa.

  Minusta on huono asia, että EU haluaan tyrannoisoida kaikki asiamme. Sukututkimus on tiukemmissa määräyksissä meillä Suomessa kuin naapurissamme Ruotsissa.

  Tätini Iida Juvonen oli avioliitossa Uuno Kurosen kanssa, ja näin suvut kiertyvät toisiinsa monin verisitein. Minusta on hyvä tietää yhteisistä juurista.

  Kiitos kehuista, Aikatherine, ja hyvää viikonloppua sinulle.<33333

  VastaaPoista
 5. Kiitos Aili, kyllä oli tosi komea tuo lotta- ja sotilaskuva. Samoin Sinulle oiken mukavaa ja aurinkoista viikkoa. Ja EU:sta viis, se on pelkkien rakkikoirien kuolapaikka.

  VastaaPoista
 6. Mustis, kiitos mielipiteestäsi..:)))
  Samoin sinulle, oikein hyvääja antoisaa viikkoa.<3333
  Hyvin sanottu, Mustis..;DD

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥