tiistai 29. marraskuuta 2011

Nupposten elämä jatkuu Riihiahonmaalla III.Mikko Nupposen lahjakirja Nuppolasta veljelleen Pekalle.
Nupposten sukutarina jatkuu...

Mikko Nupponen ja veljensä Pekka Nupponen asuivat yhdessä samassa taloudessa, missä Pekka oli voimiensa mukaan tehnyt työtä yhteisen tilan hyväksi. Heidän sisarensa Riitta Nupponen (1821-85) asui heidän kanssaan, kunnes avioitui Aholan ja myöhemmin Aholammin Juho Simosen kanssa. Mikko Nupponen oli anonut Kuopion lääninhallitukselta lupaa lunastaa tila itselleen 1845. Lupa saatiin 1846, jolloin tilan sai maksamalla kuuden vuoden verot.

Vuonna 1849 Mikko Heikinpoika Nupponen lahjoitti puolet omistamastaan tilasta pikkuveljelleen Pekalle (1819-1898). Vanhimmat Nuppolan tilan asiakirjat ovat ruotsinkielisiä. Nuppolan tilaa 54:2 ei jaettu enää eri tiloiksi veljesten Mikon ja Pekan kesken eikä myöhemminkään Halosten aikana. Mikko Nupposen lahjakirja veljelleen Pekka Nupposelle kuuluu seuraavasti (Martti Nupposen suomennos):

"Kun veljeni Pekka Nupponen on aina osittanut erityistä veljellistä rakkautta ja ollut minulle alati uskollinen, niin tahdon minä täten ja tämän avoimen kirjeen voimalla antaa lahjana puolet omistamastani puolikkaasta Nuppolaksi kutsutusta perintötilasta N:o 54, tämän pitäjän Onkamon kylässä, ja omaa hän luvan asianomaisessa tuomioistuimessa hakea kiinnitys hänelle nyt annettuun tilan neljännekseen. Kuitenkin pitää mainitun veljeni tehdä muutto Riihilahdenmaaksi kutsutulle paikalle ja minä sitoudun auttamaan häntä tuvan, navetan tai sen asemasta riihen pystytyksessä mainitulle paikalle. Vahvistetaan minun omakätisesti allepiirreetyllä puumerkilläni ja kutsuttujen todistajain läsnäollessa.
Tohmajärvi 19. päivänä Syyskuuta 1949.
                                                                           Mikko Nupponen
                                                                           MN (puumerkki)
Todistavat:     Antti Toropainen   Olli Halonen  Juho Lintunen
                                 AT                             OH                  I:L
                          Yrjö Juhonpoika Halonen                    

                                     IoH
Puolesta:        A.J.Nyberg
käännä

sivu 2.
Toisella sivulla (olevaan) mieheni veljensä eduksi antamaan lahjakirjaan annan minä mielihyvin suostumukseni.
Vahvistetaan OnkamossA 4. päivänä Joulukuuta 1849.
                                             Anna Ikonen
                                             Mikko Nupposen vaimo
                                              AI.
Todistavat:
                     Johan Bergqvist             Olli Yrjönpoika Halonen
                          i B                                               OIH
                      Heikki Heikinpoika Soininen
                                   HHS
Kta                A.J. Nyberg"

Tällä samalla asiakirjalla oli haettu myös kolme lainhuutoa. Vaikka tarkoituksena oli, että Pekka perheineen siirtyy asumaan uudistilalle, sitä ei tapahtunut, vaan veljekset asuivat samassa talossa, mutta eri tuvissa. Jo seuraavana keväänä Mikko muutti vaimonsa kotitilalle Koirivaaraan, vanha numero 2 (Martti Nupponen). Tila oli sama, jolla myöhemmin asuivat Juho ja Anna Riitta Kuronen. Mikon vaimon, Annan isä, Jaakko Ikonen kuoli  1849.

Nuppola 54:1 on säilynyt Simosen suvulla ainakin siihen saakka, kun Simo Simonpoika Simonen oli kuollut 1897. Uudeksi omistajaksi oli tullut metsäyhtiö Salvesén. Vuonna 1915 metsäyhtiö oli lohkonut Kostamossa sijainneen Nuppolanniemen Hirvosille numerolla 54:3 ja Riihiahossa sijainnut Nuppolan kantatila jäi puutavarayhtiön omistukseen. Nykyään Simo Simosen metsäalueet salolta ja Kannukselta omistaa UPM-Kymmene. Kaikki yksityisiltä hankkimansa metsät metsäyhtiö on pannut maarekisteriin numerolle Onkamo 88:1 ja se käsittää kaikkiaan noin 3000 hehtaaria metsää.

Mikko Nupposen torpanosan vuokralaiseksi tuli Antti Pietarinen ja hänen vaimonsa Eva Brita Muje. Mikko Nupponen myi tilaosuutensa eli neljänneksen koko kantatilasta numero 54 Olli Haloselle vuonna 1856. "Mikon vanhin poika, Heikki Nupponen, oli aluksi  vastustanut kauppaa, josta syystä Halosella oli vaikeuksia saada saada lainhuudatus. Se onnistui vasta sitten, kun Mikko oli päässyt sopimukseen poikansa kanssa".  Olli Halonen ei kuitenkaan itse asunut Nuppolan tilalla, vuonna 1868 Olli Halonen lahjoitti tilaosuutensa pojalleen Niilo Haloselle (Martti Nupponen).

Mikko Heikinpoika Nupposen jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa ovat Laihalammin Mikko Nupposen (1873-1937) ja Iida Halttusen (1891-1994) jälkeläiset. He asuvat nykyään helsingin seudulla.

Jatkuu...

4 kommenttia:

 1. Taas loistava ja yksinkertainen tapasi kertoa historiaa. Kiitos Aili. Rakastan lukea näitä tarinoita niissä on elämän täysi maku menneisyydestä ja monesta tulee jotain lapsuudesta mieleen. Ihan tiedoksi, nyt olen saanut kaksi sivuani laitettua kuvat , moniin uusi tai jopa musiikkia, kun kävi niin hassusti että olin tyhjentänyt roskiksenkin. Siinä meni yli 200 kuvaa kadoksiin.. mutta sivut ajatellaan aikatherine ja pieniä sanoja on nyt muuten korjattu, ja niihin on lisätty myös dynaaminen näyttö, joka helpottaa selausta. Ainoastaan kaikki tunnustukset ja palkinnot ovat kuvien suhteen muistin varassam tarkistan ne myöhemmin ja laitan oikeat kuvat niihinki.. oli vain pakko saada ne mustat huutomerkit pois. tavallaan sibut myös uudistuivat uusilla kuvilla ja pienillä korjauksilla, yksi tekstikin oli ihan sekaisin. muutin myös perussivut uuden mallin mukaisesti että sopivat myös dynaamiseen näyttöön.

  VastaaPoista
 2. Kiva lukea,onhan se myös minun sukuani.Olin iloinen että kuulin siellä menneisyydessä olevan Simo Simosenkin,jostain syystä olen aina niin kuvitellut olevankin.

  VastaaPoista
 3. Aikatherine!

  Minusta hyvän tekstin salaisuus on sen yksinkertaisuus, kaikki ymmärtävät sen mitä sanot tai kirjoitat.

  Olet todella raatanut blogiesi takia kovasti. Minä en olöe laittanut uusia dynaamisia sivuja, en ole edes opetellut niitä laittamaan. Olisihan se tietysti mukavaa vaihtelua näihin vakionäkymiin.
  Blogistaniassa saa vaikka kaiken aikansa kulumaan, sinäkin teet yli kaksi vuorokautta yhteen putkeen: se on epäterveellistä!!
  Anteeksi, että saarnaan<3

  Sinulla on vielä musiikkisivustokin, johon en ole ehtinyt tutustua. Joskus käyn sielläkin.;)

  Oikein mukavaa joulun odotuksen aikaa sinulle, Aikatherine, ja kiitos kommentistasi!<3

  VastaaPoista
 4. Moi PPP!

  Näitä Simo Simosia on ollut monia kymmeniä Simosten eri sukuhaaroissa. Mutta jos laskee vain kantavanhemmat, Martin ja Liisan, sitten on vain yhdet vanhemmat. Riihiahossa on elänyt monia Simo Simosia, ei tämä ole ainoa. Joku sinun esi-isäsi on myös ollut Simo (tai useampiakin Simoja).

  Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle, PPP!<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥