lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vapun aattona peippo vei...TERVESSI PEIPPOMETÄST!

Simmossimimmossi / olen ain tahtonu / ei oikkiast ol / 
ainaki luavutin kaua sit / lakkasin orottamast / 
et Kerttu kiikuttais Hannun eväskoris oven taa / 
huikkais Tervessi peippometäst! /

Ja nyy ko simmonemimmone / o laittan autos parkki mun puu al /
taittan mul piparkaakkutalost / räystäreuna syätäväks/ 

en uskallakka  otta vasta /
kiljun / väärä numero! / ja ko sekkä ei aut ni /
Susi! Susi! Mummo! Hilkka! /

Ei simmone mittän peljästy / mimmonen teke mul pesukarhunpalvelukse / 
viä pyykit pois sattest / liima postlaatikko nimiklapu /
misä luke Sennimi munnimi ja Linnunnimi /
siihe mul ei ol pilkkuaka lisättävä //

Heli Laaksonen kokoelmasta Peippo vei (2011)


Anteeksi taas, hyvät lukijat, kun en ole ehtinyt kirjoittelemaan. Pientä puuhaa on ollut ulkona, lasten kanssa ja eilen kiersin viimeisen kerran yhteisvastuuta Onkamossa. 
Maanantaina on vietävä lista ja rahat kirkkoherranvirastoon, ja kirjaston kirjat Tohmajärvelle.

Muuan oma runoni löytyy tästä linkistä.

Ja tänään on jo Vapun aatto, eli kesä on tosi lähellä. Kullanmurut ovat oleet viime viikolla vatsataudissa, ja useita päiviä kotona. Niinpä päivänä muutamana minäkin jouduin lapsenvahdiksi katsomaan pikkuisten perään. Sinä päivänä ei vatsa tainnut enää vaivata, nuorimmainen Paupau veteli pitkähköä päiväunta tuvan sohvalla, ja mummo paistoi tytöille perunarieskaa välipalaksi. Minä teen tämän rieskan valmiista perunamuusijauheesta, joten tekeminen on helppoa ja nopeaa. Mummon muusi pakkauksesta teen neljä pyöreää rieskaa pellille, jotka rei'itän ja paistan pellillä uunissa kullankeltaisiksi. Taikinaan laitan yhden kananmunan ja ohrajauhoja, leipomisessa käytän vehnäjauhoja. Ohrajauhosta saa maukkaammat rieskat kuin vehnäjauhosta.

Kypsät rieskat hävisivät alle aika yksikön pelliltä, ja nuoriso röyhtäili tyytyväisenä. Pippuri tosin mainitsi, että hän sai vain kolme palaa, joten joku oli etuillut, ja syönyt useamman, arvatenkin se "etuilija" oli ollut Eve.

~~~~

Tuolla kylillä kulkiessa sain mielenkiintoisia ja hyviä keskusteluja tapaamieni ihmisten kanssa. Aika monet minut silti tunsivatkin Onkamossa, ehkä vielä entisiltä ajoilta, mutta jotkut tunnustivat lukevansa tätä blogiani. Kiertelin ennätysmäärän taloja, ja kohtasin monia ihmisiä. Nyt olen käyttänyt kokonaista viisi iltapäivää tähän puuhaan, omasta mielestäni se on melko paljon. Paras puoli asiassa ovat ihmiset, joiden kanssa voi puhua heitä kiinnostavista asioista. Yhdessä talossa join kahvitkin. Teeveessä olivat menossa prinssi Williamin ja prinsessa Katen häät, joita unohduin katselemaan talonväen kanssa. Vihkimistilaisuus kansallispyhäkössä oli jäykkää ja muodollista, tunnelma enemmänkin kuin hautajaisissa. Ihan toisenlainen tunnelma oli tunnelma prinsessa Victorian ja prinssi Danielin häissä Tukholmassa viime kesänä; sitä sopii kaihoten muistella...

Juuri äsken sää muuttui vappuiseksi, ja alkoi sataa lunta, tosin vain vähän. Toivottavasti aamulla maa ei ole valkoinen, vaikka kylmäähän ne säätieteilijät lupailivat. Ennen aikaan oli Vappuna tavallisesti katoilla lunta, sula maa ei ollut  silloin itsestäänselvyys. Joinakin vuosina huhtikuun lopussa on ollut jo täysi kesä, mutta sitten on menty takaisin talveen...

Miniä kävi päivittämässä ulkoisen kiintolevyn, on kuulemma leviämässä paha viirus; tänään on toinen aprillipäivä, joten tiedä häntä, ketä pitäisi uskoa. Mutta kaiken varalta on hyvä päivittää aika ajoin omat tiedostonsa.

Oikein mukavaa sima- ja tippaleipäjuhlaa kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

22 kommenttia:

 1. Tuo oli tuttua murretta, eli Turkkuu, vaikka 38v. olen asunut täällä, niin en haluakkaan opetella Turun murretta, minust se on kauhiaa simmost ko ne on puolikkai sanoi, mikä lie en tykkee turu murrest. Täällä satoi juuri rae kuuron ja uukkonen jyristeli, viileetä on, mut ei haittoo. Sen hää jutun poistan nyt tänään, ihmiset on saaneet kylläkseen hää huumasta lehtien palstoilla ja tv.stä. Hauskkoo Wappuu sinne Tohmikselle !

  VastaaPoista
 2. Hauskaa vappua Aili-mummolle toivottaa Villiviini

  VastaaPoista
 3. Hei Aili-mummo.
  Minulla alkoi tehdä mieli tuota rieskaa--taidanpa paistaa illan ratoksi. Munkkeja ja tippaleipiä en syö ollenkaan.
  Meillä menee täällä vapun vietto kotona. Saattaa olla, että joudun olemaan elukoiden kanssa keskenään, jos miehelläni on tanssikyytejä. Vanhimman tyttäreni pikku koirat ovat täällä meillä hoidossa. Vilskettä riittää, kun oma koira ja kaksi kissaa temmeltävät myös täällä.

  Toivottavasti lapset ovat parantuneet vatsataudista. Sitä kun on nykyään kaikenlaista tautia liikkellä.

  Hyvää vapun aikaa sinulle ja toivotaan aurinkoisia päiviä keväälle.

  VastaaPoista
 4. En miekään ossoo Turun murretta van mie halusin panna tähän kuolemattoman Helin höpöhöpö tekstin Vapun kunniiks. Joitakkii se naurattaa, toisii ei, van ei ou pakko nauroo.

  Sato just meiläkkii lunta eli rakkeita, ukkosta en kuullu kun olin sisälä.

  Haaskoo vappuu ihelleskii, Pipsa, ja kiitokset toivotuksista ja kommentista<3

  VastaaPoista
 5. Oikein hyvää Vappua sinullekin Villiviini<3

  Otahan kesä rennosti vastaan;)

  VastaaPoista
 6. Moi Eila!

  Onpas teillä hauska eläintarha, sehän on mukavaa. Pidät varmaan eläinten hoidosta, koska otatte myös
  sukulaisten eläimiä hoitoonne.

  En minäkään voi oikeasti syödä mukkeja tai tippaleipiä, yleensä aina syön jotain muuta suolaista. Perunarieskat ovat minun lasten suosiossa siksi, että se on niin nopea- ja helppotekoista.

  Kuulin että nuorimmalla, 2,5v. paupaulla on vieläkin vatsa kipeä, mutta miniä lupasi, että käyvät meillä porukalla huomenna.

  Oikein aurinkoista ja iloista Vappua sinullekin Eila<3

  VastaaPoista
 7. Aili-mummo, yksi mummeli toivottaa sinne iloista Vappua !

  VastaaPoista
 8. Samoin sinulle, Unelma: oikein hauskaa ja aurinkoista Vappua<3

  VastaaPoista
 9. Peikoltakin simaa :) Ja katajanmarjoja.

  VastaaPoista
 10. Peikko!

  Mummolla on simaa, mutta ne katajanmarjat pitäisi kerätä tuosta viereisestä metsästä;)

  Onko sima ja katajanmarjat Peikon lempiruokaa?

  Oikein simaista Vappua sinullekin, Isopeikko<3

  VastaaPoista
 11. Aili, paljon olet kirjoittanut. Blogissasi on kiva käydä.

  VastaaPoista
 12. Liekö eilinen kommenttini häipynyt avauuteen. Runoista taisin siinä jotain sanoa, kuten että murrerunot puolustavat paikkaansa.
  Hyvää vapunjatketta, täällä ei ole lunta tullut..Tuuli hyytävää kylläkin.

  VastaaPoista
 13. Paljon olet ehtinyt vappuviikolla! Tekisi mieleni noita potturieskoja kokeilla! Äitini niitä ennen paistoi viikonlopuiksi.
  Vappu on täällä kylmä ja tuulinen, viime yönä oli pakkasen puolella ja nyt päivällä vielä puistossa paleltiin kun kuunneltiin vappupuhe ja siirryttiin mieskuorolauluja kuulemaan. Onneksi kuitenkin aurinko paistaa tänään, vaikka eilen satoikin. Kurkkasin runoasi, se on elämänmakuinen, hieno. Ja sopii juuri tähän vuodenaikaan.
  Nyt pitää pyyhkiä sokerit suupielestä, huuhtoa simalla, kääriä hihat ja lähteä paistamaan uunissa jauhelihapihvejä tanssisoitosta palaavalle prinssipuolisolle ruuaksi. Simo jo odottaa kärsimättömänä, että eikö se mamma jo siirry hellan ääreen, hih.
  Mukavaa loppupäivää, Vappua!

  VastaaPoista
 14. Hei Aili!
  Sinun blogiisi ilmestyy tekstiä jokseenkin säännöllisesti, vaikka pyydät anteeksi ettet ole ehtinyt kirjoitella. Minä sen sijaan olen jo ihan toivoton. Aikansa kutakin. Kirjoitan aina kun hyvältä tuntuu, ja tunnen ehtiväni.
  Kirjoittelen näitä kommentteja enemmän kirjakielellä, ja ehkäpä se on hyväkin, kun heti ensimmäinen kommentoijasi kertoo inhoavansa tätä Turun puolen murretta. Blogiini olen sen sijaan paljon paikallista puhekieltä kirjoittanut, kun taas monet minun kommentoijistani pitävät murretta kirjakieltä hauskempana. (Tulipa ihmeellinen lause)
  Kaikkia ei kuitenkaan voi koskaan miellyttää, eikä se suinkaan ole tarkoituskaan.
  -------
  Heli Laaksosen kirja onkin jo minulle tutuksi tullut, joitakin runoja sieltä olen jo esittänytkin. Yleisö pitää kyllä kovasti Helin teksteistä.
  Sinun oma runosi puolestaan on hyvin koskettava kuvaus ihmisen ja luonnon ykseydestä, kasvun ihmeestä ja elämän nopeasta kulusta. Kunpa vain osaisimmekin kuunnella sekä itseämme että kanssakulkijoita tämän oravanpyörän pysähtymättömässä vauhdissa.
  ------
  Todellinen vappusää on täälläkin ollut. Varmasti monet saavat nyt kevätflunssan, ellei sitä jo ennestään ole. Toivon mukaan ei kukaan kumminkaan ole palelluttanut itseään pahasti, meilläkin oli takapihalla aamulla vahva huurre. Pakkanen oli kovasti pureskellut myös joitakin kukannuppuja.
  ------
  Hyvä se on aina huoltaa tätä tietotekniikkaa, kun ne virukset ovat ihan todellinen vaara olemassa. Kyllä sitä meillä ihmisparoilla on jos jotakin riesaa.
  -------
  Lapsenvahtina olet sinäkin aina välillä, vaikka taitavat sinun vahdittavasi olla jo jonkin verran helpompia. Nämä kaksi ovat jatkuvasti kädet ojossa, että "ota mummi sylkköön"- ja munmmi ottaa, TIETYSTI.
  Selkä vähän turtuu välillä, kun neidit oikein heittäytyvät väsyneiksi.
  Riemukasta kesän alkua sinne, eikös toukokuu ole jo melkein kesäkuukausi. Joissakin firmoissa kai kesälomatkin alkavat jo toukokuun puolella, vaikka satelisi rakeita.
  Oli miten oli, eletään niin hyvin kuin voidaan :))

  VastaaPoista
 15. Moi Anna!

  Sinulla, Anna, taitaa olla kuudes vuosi menossa tuossa blogikirjoittelussa. Tuo viimeinen murheesi nimimerkin sieppaamisesta on kiinnostanut minuakin. Tuo nimimerkin rekisteröinti maksaa melkoisesti...

  Kiitos kommentistasi, Anna, ja hyvää jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 16. Moi Minttuli!

  Minulle ei ole tullut kommenttiasi, joten se on sitten hävinnyt bittiavaruuteen. Olen pahoillani.

  Kyllä nämä murrerunot ovat usein mahdottoman hauskoja ja osuvia, tämä ensimmäinen kommentti on ainoa, josta minulle on sanottu poikkipuolisesti. Mutta jokaisella on tietysti oma makunsa...

  Meilläkin on mahdottoman kolea sää, kuten Vappuun kuuluu;/

  Kiitos kommentistasi, Minttuli, ja mukavaa Vapun jälkeistä elämää sinulle<3

  VastaaPoista
 17. Hei Anja!

  Onneksi tekemistä riittää, ei ole tarvis pitkästyä. Hyvin usein vanhat ihmiset kertovat omasta ikävystymisestään, miten aika ei kulu millään.

  Te kävitte ihan kuuntelemassa puheita ja musiikkia, mikäs sen hauskempaa. Meillä ei ole ollut sellaista tapaa, asumme syvällä maaseudulla. Ennen ei ehtinyt, nyt ei enää viitsi ajaa Joensuuhun 40 kilometriä yhteen suuntaan. Poliittisia puheita en niin suuresti arvosta, sitä lajia olen kuullut tarpeeksi.

  Varmaan miehesi oli siinä kuorossa laulamassa, josta kerroit?

  Onhan se totta, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen, etenkin näin Vappuna sen huomaa. Toivottavasti et kylmettynyt siellä Vapputilaisuudessa. Onneksi ei ole satanut, vaikka tuuleekin melkoisesti.

  Meillä kävi koko pojan porukka päiväkahvilla. Lapset joivat mehua ja simaa, ja jälkiruuaksi jätskiä.

  Kylmästä tulon jälkeen tekee hyvää häärätä lieden ääressä ja valmistaa ruokaa omalle perheelleen. Kyllä Simo-pojan kelpaa odotella herkkuja vesi kielellä.

  Oikein mukavaa vappuiltaa sinulle, Simolle ja Prinssipuolisolle, ja kiitos kommentistasi, Anja<3

  VastaaPoista
 18. Hei EilaM!

  Minusta sinun blogisi on mahtavan hauska murteineen ja runoineen, en toivoisi mitään lisää siihen. Uskon että muutkin lukijasi ovat samaa mieltä. Sinä hallitset kielen ja murteen, Eila, kaikkia vivahteita myöten.:D

  Heli Laaksonen on sanut paljon nimeä nimenomaan murrerunoilijana, ja on hyvä, että joku on nostanut murteet ylös halveksinnan suosta. Minä puhun murretta ja myös kirjoitan sitä, mutta viime aikoina melkoisen vähän. Muuta en osaa kuin tätä savokarjalaista "viäntämistä", mutta kyllä sujuvasti ymmärrän muitakin murteita.
  ------
  Niinhän se on tehtävä, että jos ei ole aikaa, ei ehdi kirjoittaa, täytyy tehdä jotakin muuta. Tiedän että sinulla on vastuunalainen työ pikkuisten kanssa, hoidat heitä viikkokaupalla yhteen menoon. Meillä on enää yksi pieni, 2,5v, lapsi, joka on vielä vaipoissa. Toisista on hyvin vähän huolta.
  -----
  Miniä huolehtii minun tietokoneestani, soitan tai meilaan hänelle, jos on jotakin asiaa. Nykyään hänellä on aika vähän aikaa muille, kun hän ja mies opiskelee. Olen huomannut, että saat paljon roskapostia, niitä on tullut minullekin, kun jätän kommenttipyynnön blogiisi. Auttaisikohan, jos vaihtaisit sähköpostiosoitettasi?
  ------
  Toivottavasti et vilustunut ulkona Vappujuhlissa<3

  Oikein energistä ja touhukasta "kesän alkua" sinulle töissäsi ja huvituksissasi!

  Kiitos kommentistasi, Eila, ja kaikkea hyvää sinulle<3

  VastaaPoista
 19. Aili, sulla oli väärin valittu adjektiivi siinä yhdessä kommentissasi;-)

  Nämä häät eivät olisi vähempää voineet kiinnostaa. En edes muistanut. Victorian ja Danielin häät aivan eri asia.

  Kävin lukemassa runosi ja intouduin niin, että yritin sivupalkista klikata juuri sen kirjan nimeä, josta runo oli, mutta et ollut linkittänyt. Täytyy ottaa aikaa ja alkaa lukea blogiasi alusta: Ties mitä helmiä minä löydän ja sitten sytytetän vähän runosavuja!

  Lumoavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
 20. Moi Leena!

  Ai, et usko vai että olen vanha
  tai olen liian...?

  Pitäisi tosiaan opetella linkittämään myös runoblogiini, mutta näin se oli kätevästi saatavilla, omaa laiskuutta siis.

  Tämä runo on Elämänpellon ensimmäisiä runoja, ei ensimmäinen.

  Kiitos kovasti mielenkiinnostasi ja kommentista, Leena, ja oikein kivaa uutta viikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 21. Ahkerana on ollut Aili-mummo taas, leiponyt leipää, helppoa tai ei, ihania takuulla :P
  Minulta jäi katsomatta häät, harmitus, kun mentiin mökille, ja ei ollutkaan tallentanut häitä digille.. hööööö! :(
  No ei se niin haittaa...

  VastaaPoista
 22. Hei Seijastiina!

  Välillä on ihan kiirettä pitänyt, olen niin hidas tekemään mitään.
  Mutta niin se aika kuluu ettei huomaakaan.

  Sinulla, Seijastiina on niin paljon kiireellisiä asioita, ettet ehdi kompastua lillukanvarsiin. Ei ne häät niin ihanat olleet, jäykkää ja hidastempoista menoa koko juhlat. Tunnelma kuin hautajaisissa, mielestäni;(

  Kiitos kommentistasi, Seijastiina, ja oikein mukavaa toukokuuta sinulle<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥