keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Kyläelämää


Tikankolokerholaisia 12.4. 2011. Kuvasta puuttuu kaksi kerholaista.

Salomon Corkia Weisu
II. Luku

Minä olen Saronin cuckainen / ja cucoistus laxosa. Nijncuin ruucu orjantappurois / niin on minun arman tytärten seas. Nijncuin omenapuu medzäpuiden seas / nijn on minun ystäwän poicain seas. Minä istun hänen warjosans jota minä anon / ja hänen hedelmäns on minun curcusan makia. 

Hän johdatti minua winakellariins / ja rackaus on hänen lippuns minun päälleni. Hän wilwotta minua cucaisella / ja tuoretta minua omenalla: sillä minä olen saeras rackaudesta. Hänen wasen kätens on minun pääni alla / hänen oikia kätens halaja minua.

Minä wannotan teitä Jerusalemin tyttäret / medzäwohten ja naaras peurain cautta kedolla / ettet te herätä eli waiwa minun  armastani / sihenasti cuin hänen idze kelpa.

Testi  vuoden 1642 BIBLIASTA eli Raamatusta

~~~~~

Valitettavasti koneessani ei ole fraktuurakirjasimia, jotta olisin voinut kirjoittaa koko tuon pätkän sillä. Minusta nämä rakkausrunot ovat kauniita ja liikuttavia, ja itsensä Salomo- kuninkaan kirjoittamia.

Kuvassa nurkassa seisova mies eli Matti Ilvonen, kertoi hauskan ja puhujan mukaan tosiperäisen jutun. Entisaikaan oli Joensuussakin yleisiä saunoja. Eräs rouva meni miehensä kanssa saunomaan sinne, mutta rouva jäi jostain syystä hieman myöhemmäksi. Kun rouva tuli saunaan, oli mies kumartuneena edessä päin pesemässä kasvojaan. Tietysti rouva luuli häntä omaksi miehekseen. Hän tarttui takaapäin miehen sukukalleuksiin, heilutteli niitä, ja lauloi: "Kulkuset, kulkuset, riemuin helkkäilee..." mutta kyseessä eivät olletkaan hänen miehensä 'kulkuset' , vaan  aivan vieraan miehen. Matti kertoi, että homma meni yleiseksi nauruksi.

Jotenkin minusta tuntuu, että tätä kaskua kerrotaan muuallakin.

Kerholta pyydettiin muisteluillan järjestämistä Kassan baarilla ensi kesänä, siitä keskusteltiin ja päätettiin neuvotella asiasta. Tärkeintä oli itse kullekin saada kerrotuksi ne omat kuulumiset kahvin juonnin ohessa, jonka talon emännät, Kerttu ja Riitta Mikkonen, olivat keittäneet. Minun vuoroni oli viedä sinne kahvileipä eli tuoreet pullat.

Illalla oli vielä koululla MSL:n ja kunnan yhteinen Laiffia landella tilaisuus, jossa oli mukana sekä onkamolaisia että tikkalalaisia. Tämä järjestely oli nähty hyväksi, sillä ensi elokuusta alkaen koulupiirit yhdistyvät, ja kylämme oppilasmäärä kasvaa aika paljon. Onkamon kuudesluokkalaiset joutuvat menemään vielä Kemien kouluun, Tikkalaan kaikki lapset eivät mahdu. Myös päivähoitopuoli ei kunnolla kylässä toimi, koska eskari toimii päivähoidon tiloissa. Pitäisi siis saada lisää tilaa, mihin hoidettavat lapset ja esikoululaiset sopisivat suosiolla.

Projektilla on menossa kylätoimijoiden koulutus, jonka rahoittajina toimivat kunnat ja Pohjois-Karjalan Ely-keskus ja toteuttajana MSL:n Itä-Suomen aluekeskus. Tikkalan kyläyhdistyksestä vastasi Sari Tuuva-Hongisto, joka ei tuntunut olevan  tyytyväinen kunnan rahalliseen panokseen kyläyhdistyksille. 

Ensimmäinen koulutusilta kului aivoriihen parissa, jossa neljässä ryhmässä pohdimme kylänkehittämisideoita sekä niiden uhkia ja mahdollisuuksia. Villitkin ideat otettiin lukuun. Varmaan niitä samoja juttuja esitetään ainakin joka toisessa kylässä.

Onkamolaiset olivat lähettäneet vahvimman kärkensä tilaisuuteen esittelemään asioitaan, joukossa mm. yksi kansanedustajaehdokas, Reima Ehrukainen. Mauri Kekkonen, Onnelan isäntä, Karjalan Puutyökoulun  ja Puunsielunäyttelyn johtaja piti melkoisen puheen. Onnelassa järjestetään kursseja lapsille ja aikuisille. Hän lupasi järjestää ensi kesänä retken Pölösen elokuvakylään, jossa lisäksi olisi vielä Onnenmaa- näytelmäesitys. Onnelassa voi järjestää myös juhlia ja tilaisuuksia, ympäristö on komea hirsilinna. Linkki Onnelaan.

MSL:stä olivat mukana Suvi Kaljunen ja Marjaana Aarnio, kunnasta Liisa Laasonen.
Uskonpa että jatkoa vielä tälle projektille seuraa, saamme tavata monta kertaa.

Oikein mukavaa keskiviikkoiltaa kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!18 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista olisi kuulla Tohmajärveläisistä, itse asuin yksi vuotiaasta 17 vuotiaaseen Tohmiksella,tutustukaan blogiini, laitan myöhemmin sinne kauniista Pöhjois-karjalasta mm. Tohmikseltakin kuvia.Tervetuloa lukijaksi!
  http://sanosekukkasin.blogspot.com
  t.pipsa

  VastaaPoista
 2. Kaikista onkin aina mukava kertoa omia juttujaan :)

  VastaaPoista
 3. Hauskan jutun kertoi kyllä tuo Matti Iivonen. :)

  VastaaPoista
 4. Ruucun ansaitset taas postauksestasi!

  Teillä vilkasta toimintaa, aivan upeaa. Lähes joka ilta jotakin yhteistä tapaamista ja menoa.

  Tuon saunavitsin olen kuullut joskus täälläkin. Vaikka meilläpäin kerrotaan tosiasiaa jo edesmenneen lääkärin vastaanotolta, jonne saaristosta samalla venekyydillä tulivat naapurukset mies ja emäntä.
  Emäntä pyydettiin ensin sisään, hänellä oli naisten alapään vaivoja. Tohtori aprikoi, mikä mahtoi olla vaivan nimi ja pyysi sitten miehen odotushuoneesta katsomaan tilannetta. Mies kuuliaisesti meni kehoituksesta katsomaan tutkimuspöydällä selällään pötköttelevää housutonta naista. Tohtori kysäisi mieheltä, mitä mies vaivaksi arvelisi. Mies ei osannut siihen vastata mitään. Tohtori totesi, että on se nyt kumma että ette vaimonne vaivasta ole selvillä. Silloin mies kakisti kurkkuaan ja henkäisi, ettei kyseessä ole hänen vaimonsa vaan naapuri, jonka kanssa tulivat samalla kyydillä lääkäriin.
  Tätä en yhtään epäile legendaksi, sillä tämä edesmennyt lääkäri oli kuuluisa näistä vastaavista tempauksistaan. Pellingissä kerrotaan hänen alasti kalastelleen ja veneessä oleva kurkkupurkki oli kuulema häveliäisyyttä varjelemassa. Purkissa luki kai Herkkukurkku. Että on näitä ja hyvä että on, nauru pidentää ikää ja pitää terveenä.
  Nykyään ei varmaan niin paljon vitsejä kerrota, koska tarvitaan avuksi jo naurujoogaa!?!
  Hauskaa keskiviikkoiltaa, Aili-mummo.

  VastaaPoista
 5. Moikka Pipsa!

  Sinulla on ihan uusi blogi, vilkaisin sitä, kivoja kuvia. Oletko sinä, Pipsa jo minun lukijani, vai miksi pyydät lukijaksesi? Kunpa vain kerkiäisin---.

  Kiitokset kommentistasi, ja mukavaa kevättä sinulle<3

  VastaaPoista
 6. Moi Peikko!

  Olen pitänyt tätä eräänlaisena kyläblogina, ja kerron siksi paljon menneitä ja uusia juttuja. Kirjat ja kirjallisuus ei ole se pääasia, vaan tykkään kaikenlaisesta muustakin;)

  Kiitos kommentista, Peikko ja aurinkoa sinulle omaan Pekkometsään<3

  VastaaPoista
 7. Hei Maiju!

  Hauska juttu, se Matti Ilvosen kertomus.;)

  Kiitos, Maiju, ja kivaa viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 8. Moi Anja-Regina!

  Oikein mahtava tarina on sinullakin.
  Mistähän se lääkäri arveli, että mies ja nainen olisivat olleet pariskunta? Siitäkö, kun tulivat yhdessä lääkäriin. Tai mahtoiko lääkäri harrastaa tällaista toimintaa ihan tahallaan ja saada ihmiset yllättäviin tilanteisiin?
  Uskon sen, että tällaisia lääkäreitäkin on saattanut olla, vaikka kyllä lääkäri tietää, että potilaan intimiteettisuojaa pitää varjella.

  Kerran kävi meidän terveyskeskuksessamme niin, että naislääkärin mies ryntäsi tutkimushuoneeseen sisään koputtamatta. Minä makasin tutkimuspöydällä jalat levällään, kun rouva otti näytteitä kohdunkaulasta. Silloin taisi intimiteettisuoja rikkoutua, mutta lääkäri kyllä läksytti miestään siitä. Hassu juttu, minua vain nauratti---.

  Ollaanpa sitä nykyään jo aika epätoivoisia, kun naurujoogalla parannetaan, ja nauruherätyskin on keksitty. Voisiko nauramalla myös surut saada paremmin unohtumaan, mitä arvelet, Anja-Regina?

  Kiitos kivasta kommentistasi, Anjuska, ja hauskaa loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 9. Pitipä ajatuksella lukea tuota vanhaa raamatun tekstiä että aukesi sisältö. Näin se kieli muuttuu.
  Teillä on siellä aktiivinen kyläyhteisö. Ja näköjään tyttäreni Joensuun aikainen kollega vetämässä yhdistystä..

  Oikein hyvää loppuviikkoa sinulle Aili.

  VastaaPoista
 10. Heips vielä! 30030 tasaluku oli blogissasi! Onnittelut!
  En tiedä naurujoogasta, tuskin se suruja pois ottaisi. Mutta ihan luontaisesti jaksaa jo muutamille jutuille nauraa ja se on positiivinen merkki.
  Tuo lääkäri, josta kerroin, oli todella persoonallinen, viulunsoittaja, taiteilija, jonka sittemmin Luoja korjasi hänen istuessaan puistonpenkille levähtämään. Legenda jo eläessään täällä.
  Mukavaa torstaipäivää sinulle.

  VastaaPoista
 11. Hannele!

  Onhan se, kerho<3

  Hyvää päivän jatkoa sinulle, Hannele<3

  VastaaPoista
 12. Moi Minttuli!

  Sari Tuuva-Hongisto on muistaakseni filosogfian tohtori, ja rokkari Janne Hongiston puliso. Ennen meillä ei näin korkean tason ihmisiä ole ollutkaan kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Toivotaan, että Hongistot viihtyvät vielä kylässämme kauan.;)

  Noista ensimmäisen raamatun ajoista on suomenkieli muuttunut paljon, mutta kyllä sitä vanhaa kieltäkin voi hyvin ymmärtää. Jos kuka ei ymmärrä, voi etsiä nykyraamatusta vastaavan kohdan ja verrata tekstiä.

  Oikein hyvää loppuviikkoa myös sinulle, Minttuli, ja kiitos kommentistasi<3

  VastaaPoista
 13. Moikka Anja!

  Luku on viime toukokuusta lähtien mitattu kävijämäärä. Sitä en tiedä, monesko päivä toukokuuta lasku on aloitettu. Kävijämittari otettiin pois, ja uutta en ole viitsinyt laittaa. Varmaan komessa vuodessa kävijöitä on ollut aika paljon enemmän, joskin ensimmäinen vuosi oli aika hiljaista.

  Minulta nauru on hyytynyt viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Niin lujille se otti, että persoonallisuuteni muuttui paljon hillitymmäksi ja sisäänpäinkääntyneemmäksi. Elämäniloa kaipaa varmaan jokainen meistä, kun se viedään pois rajulla tavalla, muutos on suuri. Sinäkin tunnet ja tiedät sen, Anja.

  Mutta on vielä joitain hyviäkin asioita elämässä, toivottavasti saamme pitää ne mahdollisimman kauan---:)

  On teillä ollut hauska lääkäri, jota kelpaa muistella. Meillä muistellaan aina Uukko-Ruuskasta, joka menneinä aikoina hoiti tohmajärveläisiä, mm. isääni. Siitä olisikin muutama hauska tarina;)

  Kiitos kommentistasi, Anjuska, ja iloista Palmusunnuntain odotusta sinulle<3

  VastaaPoista
 14. Kylläpä se aili-mummo täällä mukavia tarinoita kertoo.
  Kivasti kerrotkin.
  Mukavaa viikonloppua ja kiitos taas kommentistasi myös minulla :)

  VastaaPoista
 15. Seijastiina!

  Mukavat jutut ovat joko mukavia tai hauskoja.

  Kiitos itsellesi, Seijastiina, ja oikein hauskaa viikonloppua sinulle siellä luonnonhelmassa<3

  VastaaPoista
 16. Hymyilevä eläkeläinen16. huhtikuuta 2011 klo 5.00

  Ei pääse sielläpäin kylät kuolemaan. Ainakin näin sivusta seuraten tuntuu metkalta ja vähän romanttiseltakin tuo kylätoiminta

  VastaaPoista
 17. Moi Hymyilevä Tuula!

  Toivottavasti eivät nämä pienet maalaiskylät kokonaan kuole. Meille on ainakin tulossa uusia asukkaita, jos vain koulu saa pysyä toiminnassa. Ja näillä näkymin saa;)

  Kiitos kommentistasi, Tuula, ja oikein mukavaa viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥