torstai 6. tammikuuta 2011

Hullunrohkeita "salaisuuksia"

Salaisuus

Olen hiljaiseksi käynyt/ ja vieläkin hiljenen./ Kesät maani ylitse kiitää/ ja talvet peittävät sen./  Ja kun hedelmä on kypsä,/ sen vasta antaa puu./ Niin pientä on mitä sanon,/ niin suurta tapahtuu.//

Olen kimallusta täynnä,/ mäet, metsät kimaltaa./ Vaan kerran kun minä sammun,/ 
myös sammuva on tämä maa./ Ei ymmärrä muut ketkään,/ mitä minä ymmärsin,/
ovat kuuroja he, minä mykkä -/ ja se riittää sittenkin.//

Oi, hiljaiseks olen käynyt/ ja vieläkin hiljenen./ Olen salaisuuttani täynnä./ Olen vaiti ja hymyilen.//

- Aila Meriluoto -
 Kootut Runot (1976)

Katselin tänään Ylen TV1 ohjelmaa Aila Meriluodosta jo ainakin toiseen kertaan. Hyvä ohjelma, kestää montakin katsomista. Kysymyksessä on v. 1924 syntynyt kirjailija ja runoilija, joka joutui julkisuuteen jo hyvin nuorena, vuonna 1946 runoteoksellaan Lasimaalaus. Se herätti kiinnostusta ja arvostelut olivat ihastuneita. Nimiruno on kokoelman lopussa viimeisenä.

Sairas tyttö tanssi ilmestyi vuonna 1952, josta kokoelmasta oli oheinen Salaisuus runo. Kokoelman lopussa on kuusi suomennosta saksalaisen Rainer Maria Rilken runoista. Kokoelma Pahat unet julkaistiin v. 1958, Portaat (1961), Asumattomiin (1963), Tuoddaris (1965), Silmämitta (1969) ja Elämästä (1972). Wikipediasta löytyy vielä lisää ainakin kuusi runokokoelmaa, elämäkertateoksia neljä, romaaneja kolme ja lasten- ja nuortenkirjoja neljä teosta. Meriluoto on myös kääntänyt paljon kirjallisuutta suomeksi. Kuuluisa on Meriluodon avioliitto kirjailija Lauri Viidan kanssa 1948, se kesti kahdeksan vuotta, josta parille syntyi neljä lasta. Avioliitossa Meriluoto julkaisi lastenkirjan Pommo Rommo (1956). Viidan ja Meriluodon avioliitosta on Heikki Kujanpää tehnyt näytelmän, Putoavia enkeleitä, josta tehtiin samanniminen elokuva (2008). Viidan ja Aila Meriluodon avioliitto päättyi eroon Viidan sairauden takia.

Vuodet 1962-1974 Meriluoto asui Ruotsissa lapsineen, jossa hän teki käännöstöitä paljon. Suomeen palattuaan Meriluoto julkaisi elämäkertateokseen miehestään Lauri Viidasta. Kuuluisia ovat Meriluodon päiväkirjat, joissa hän julkistaa oman elämänsä salaisuudet kaiken kansan luettavaksi. Tämä oli tuolloin hyvin rohkea teko 1920-luvulla syntyneelle naiselle, joka normaalisti salasi lähes kaiken sukupuolisuuteen liittyvän elämänsä.

- Vasta vuosi sitten haudattiin Tikkalassa nainen, joka ei koskaan tunnustanut synnyttäneensä aviotonta lasta, vaan luovutti hänet sukulaiselleen vastasyntyneenä. Kulissit piti säilyttää mihin hintaan hyvänsä!

1979 meriluoto avioitui professori Jouko Paakkasen (1928-2004) kanssa. Runokokoelma Miehen muotoinen aukko on surutyö aviomiehen kuoleman johdosta (2005). Runoilijoista Meriluoto on suomentanut paitsi Rilkeä, myös Goetheä ja Martinsonia.

Voi hyvällä syyllä sanoa, että Aila Meriluoto on ollut ajasta edellä noilla tunnustuksellisilla päiväkirja teoksillaan. Vasta 1990-luvulla hänelle alettiin jakamaan niistä hyväksyntää. Proosateokset olivat kriitikoiden mielestä liian rohkeita. Panu Rajalan kirjoittama Meriluodon elämäkertateos on Lasinkirkas, hullunrohkea (2010). Tiedot Wikipedia.

~~~

Eilen piipahti sukulaisvieraita Joensuusta, kauppaneuvos Nupponen rouvineen. Harvoin häntä on meillä nähtykään, veljensä Martti useammin. Kauppaneuvoksesta kerroinkin aikaisemmin joten se löytyy tarvittaessa hakusanalla Olavi Nupponen. Neuvos on leikkinyt lapsena mieheni kanssa, joka on joitakin vuosia häntä nuorempi. Ovat rakennelleet lapsina käpylehmiä ja käyneet Janne- sedän kanssa Kannuksella kalassa.

Tytötkin tulivat koulusta vieraiden aikaan, mutta vain Ellu uskalsi tulla tervehtimään vieraita. Angi paineli saunaan lukemaan sarjakuvalehteä, eikä tullut esille ennen kuin vieraiden jo lähdettyä. Sitten ruokin molemmat neidit, ja otin vanhimmasta runsaasti valokuvia, nuorempi ei antanut kuvata itseään. Mummon piirakkavarasto on nyt totaalisen tyhjä, tänään paistoin viimeiset perunapiirakat, kun uuni oli lämmitetty. Ukin teki niitä mieli.

Joulu ja uusi vuosi on onnistuneesti juhlittu, ja voimme palata tyytyväisinä arkeen. Kuusi joutaa huomenna riisua ja kantaa ulos. Mies tosin sanoi, että vasta Nuutinpäivänä!

Oikein kivaa Loppiaisiltaa teille kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!
12 kommenttia:

 1. Kiitokset tulit lukijakseni, Kirjallisuus on meidän perheessä lähellä sydäntä, lukeminen sekä kirjoittaminen. :))

  VastaaPoista
 2. Minäkin rakastan kirjoja ja kirjallisuutta, myös niiden tekemistä<3

  Kiitos kommentistasi Maiju, ja samoin lukijaksi tulemisesta<3

  VastaaPoista
 3. Voi miten kaunis oli tuo runo.
  Täytyy käydä kirjastossa ja lainata vähän kirjoja, ja katsella myös hänen tuotantoaan.
  Minulta jäi katsomatta, mutta ompa tännään minulle mieleisiä luonto dokumentteja, ainakin koskikarasta dokkari ykkösellä on pakko katsoa, kun siihen olen juuri jotenkin tykästynyt.

  Ei vielä kuusi jouda pois, olkoon Nuutin päivään :D
  Mies oli oikeassa!

  Nams, perunapiirakoita, ihania :P

  Leppoisaa loppiais iltaa,Aili-mummo, minä pistän pannarin uuniin ,kun Matti on iltahukissa, saa sitten syödä ♥

  VastaaPoista
 4. Oooooooooooo!, miten kiintoisaa. Luin tuota runoa ja väreet menivät ruodon läpi. Aila on aina mennyt minuun sataa! Minulla oli joku Ailan runokokoelma teininä, mutta villiinnyin siitä niin, että äiti taisi sen takavarikoida...Nyt mietin vakavasti, mistä alkaisin etsiä Meriluodon koottuja. Ne on must saada! Teen Ailan uuden runoteoksen, mutta en juuri nyt muista sen ilmestymisaikaa.

  Huomasithan, että Aila oli vastannut minulle Tällä kohtaa -kirjan arvosteluun. Hän ei itse käytä konetta, mutta poikansa Sami oli tehnyt sen hänen puolestaan. Olin niin otettu! Ihailen hänessä kaikkea, mutta eniten rohkeutta elää vahvasti omannäköinen elämä.

  Aili, ellet ole ole lukenut Tällä kohtaa, niin lue ja hämmästy! Minun piti tavata Meriluoto Hesan kirjamessuilla, mutta ystäväni uupui, kun näki, mikä jono Ailan esitykseen oli. Muistin Ailaa sitten jouluna ja toivon, että hän viitisi tulla Jyväskylän kirjamessuille.

  Hyvä aihe!

  Ihanaa viikonloppua, Aili!

  VastaaPoista
 5. Moikka Seijastiina!

  LÖydät lisää tietoa Aila Meriluodosta mm. Leena Lumin blogista tai linkitetyistä blogeista ja lehdistä, jos haluat. Ja tietysti myös netistä.

  Kirjastot pursuavat runokirjoja, joita hyvin harva lainaa.;-/

  Luontodokkareita mekin paljon katsomme, ne ovat lempiohjelmia; sitten tulevat kulttuuriperinnöt ja vieraat kulttuurit. Niitä rakastan<3

  Meillä tulee usein erimielisyyttä kuusen poisviemisestä; mies ei luopuisi siitä mistään hinnasta!

  Paistahan sinä pannaria iltapalaksi miehellesi:D

  Oikein hyvää loppiaisiltaa sinulle ja Moonalle, kiitos kommentistasi Seijastiina<3

  VastaaPoista
 6. Hannele!

  Niin kai, ihan oikasti, vasta ensi viikolla;)

  Hyvää loppiaisiltaa sinulle<3

  VastaaPoista
 7. Hei Leena!

  Joo, tiedän kyllä että ihailet ja rakastat Aila Meriluotoa ja hänen teoksiaan. Tuon ohjelman ansiosta innostuin kirjoittamaan kirjailijasta, joka oli/on aikaansa edellä. Ailalta on ilmestynyt viimeiset Kootut Runot WSOY:tä 2004; se on varmasti tosi iso kirja. Tämäkin on, vaikka se on ilmestynyt jo 1976. Sen jälkeen on tullut ulos jo kuusi kokoelmaa---.

  Pitää kysellä kirjastosta Tällä kohtaa teosta. Upea nainen, on tosiaan "hullun rohkea", mutta tänään se ei enää niin paljoa hätkäytä lukijaa kuin silloin ennen---.

  Hienoa, että kirjoitat teoksen Ailalle. Uskon että hän on siitä sinulle kiitollinen ja suopea<3

  Toivotaan, että Aila-rouva saapuu Jyväskylän kirjamessuille, ja tapaa sinut siellä:))

  Kiitos upeasta kommentistasi, ja oikein kivaa loppiaisiltaa sinulle Leena<3

  VastaaPoista
 8. Peikon luona asuu ja paljon käpylehmiä ja käpylampaita. Peikko keritsee ne lampaat sitten keväällä ja tekee keinutuoliin uuden maton.

  Onneksi voi aina leipoa uusia piirakoita :)

  VastaaPoista
 9. Moi Peikko!

  Mummo ei tiennytkään että käpylampaita voi keritä;)

  Hauskaa että sinulla on seuraa siellä omassa Peikkometsässä, ja lampaista saat villoja, saatko ehkä lihaakin?

  Käpylehmät lypsävät sitten sinulle käpymaitoa, se on varmaan hyvää:D

  Oikein hyviä satuilmoja sinulle Peikko<3

  VastaaPoista
 10. Hei AILI!
  Tänään olemme siis tehneet jotain samaa, minäkin katselin Meriluotoa. Hän lukeutuu minun, kuten monen muunkin, lempirunoilijoihin. Olin Kajaanin runoviikoilla muutama vuosi sitten, siellä hän oli haastateltavana. Muutaman sanan vaihdoinkin hänen kanssaan. Vaatimaton ja valoisa ihminen, ihan mukavasti jutteli ventovieraalle ihailijalleen.
  --
  Kylläpä herätit minussa mielihalun tehdä niitä perunapiirakoita, siitä en taida selvitä kuin tekemällä niitä. Ihan tuli anoppiani ikävä, yhdessä aina leivottiin.
  --
  Mukavia talvipäiviä sinulle ja läheisillesi.
  P.S. Nuutinpäivänä vasta joulu loppuu, olen miehesi kanssa samaa mieltä :))

  VastaaPoista
 11. Hei EilaM!

  Suomessa ja maailmassa on paljon hyviä runoilijoita, joita on ilo lukea ja esittääkin. Aila M. opittiin tuntemaan runotyttönä jo 22v., ja häntä ylisti mm. Veikko Antero Koskenniemi, joka tuntui olleen erään opettajani suuri idoli. V.A. on kuulemma ollut rakastunut Ailaan, jos nyt juoruilu sallitaan.;)

  En ole ikinä ollut Kajaanin runoviikoilla, kerran sain kutsun Mukkulaan, 1991 tai -92 kun runojani oli antologiassa Runo kasvaa maasta (1991). Runokursseja kiertelin 1980-90 luvuilla aika monta, joissa oli useissa kirjoittamista ja vielä useammista esittämisen opastusta: Tehtiin yhdessä ohjelma, joka harjoiteltiin ja esitettiin. Se oli hauskaa ja elämyksellistä toimintaa. Tuohon aikaan olin myös kylän näytelmäryhmässä mukana. Kerran eräällä kirjoittamiskurssilla Niittylahden opistolla kävi Eeva Tikka puhumassa meille, ja keskusteli meidän kanssamme.

  Runoviikolle olisi mahtavaa osallistua<3
  -------
  Eila-ystävä, leivo sinä niitä peruna- tai karjalanpiirakoita omille rakkaillesi. On mahtavaa, että osaat niitä leipoa. Minun leipomiseni on aika huonossa kantissa näiden käsien takia, ja muitakin vaivoja on paljon. Leipominen on jäänyt itseltäni vähiin, mutta onneksi käsinleivottuja tuotteita voi ostaa muualta. Ja kotileipureita on paljon, jotka innolla yrittävät ansaita muutaman euron pienien tulojensa lisäksi.
  ------
  Tietenkin Nuuttina on joulun loppu, mutta ajattelin että kiireisenä nykyaikana voi vähän oikaista.;)
  -------
  Kiitos kommentistasi Eila, ja oikein hyvää viikonvaihdetta ja vuoden jatkoa sinulle ja lähimmillesi<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥