sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Muistoja Goan matkalta

Keväällä 1992 meitä okralaisia oli suuri joukko matkalla Intian Goassa. Vaatimaton hotellimme Santa Maria sijaitsi köyhässä Galanguten kylässä, jonka lähin kaupunki oli Panjim. Goa oli ollut kauan aikaa, vuosisatoja, Portugalin alusmaa, josta syystä Goassa oli roomalaiskatollisia ihmisiä n. 40 % väestöstä. Muut olivat hinduja, budhalaisia ja muslimeja. Goassa oli pyhä lehmä vähemmän pyhä kuin muualla Intiassa. Jotenkin sääliksi kävi noita eläimiä, ei tarvitse pelätä maidon ja lihan liikatuotannosta; hyvä kun pysyvät edes elossa!

 Goassa on Intian länsimaisin kulttuuri, johtuen siitä, että eurooppalaiset ovat hallinneet sitä vuosisatoja. Ilmasto on trooppinen, kuuma ja kostea. Oleskelumme aikana maalis-huhtikuussa, oli juuri viimeiset turistiviikot menossa kuumuuden vuoksi. Nyt en enää uskaltaisi ajatellakaan matkustamista noin kuumaan paikkaan. Egyptissä vaikka olikin kuumaa, siellä ei ollut sitä suurta ilman kosteutta, joka tekee elämän sietämättömän vaikeaksi; ja lisäksi hotellimme oli ilmastoitu.


Äiti lehmä vasikoineen puun varjossa. Eläimet kävelevät kaduilla, missä tahansa autojen ja liikenteen seassa.
Paikallinen matkamuistomyymälä.
Hotellimme lähiympäristöä; kukot kiekuivat aamulla kilpaa toistensa kanssa ja siat röhkivät!

Kuva Anjunan markkinoilta. Rihkamanmyyjiä oli hirvittävät määrät kaupittelemassa ainutlaatuisia tuotteitaan.
Hotellimme oli hyvin alkeellista tasoa nykypäivän mittapuulla mitattuna, ei siellä ollut edes ilmastointia; ainoa ilmastointi olivat pyörivät "vispilät" jotka koko ajan sekoittivat ilmaa katossa. Viivyimme matkalla kokonaista 2,5 viikkoa, joten hikoilua riitti näännyksiin saakka. Meitä oli mukana yli 20 henkeä, ja matkanjohtajana toimi kirjastotoimenjohtaja Helena Nieminen. Valokuvia tuolta reissulta on runsaasti albumissani, eilen skannasin niitä monta tuntia, ja jälkeä syntyi. Miniä pani homman alkuun, ja jatkoin yksin eteenpäin, yhteensä 36 kuvaa tuli siirrettyä digitaaliseen muotoon.

Matkalta palattua Helena Nieminen kirjoitti paikallislehteen jutun nimeltä Lehmänluinen kaulanauha. Tiedän että minulla on se tallessa, mutta ihan tähän hätään en löytänyt sitä. Minulla on useampia leikekirjoja, joihin olen tallentanut mielenkiintoisimpia juttuja erilaisista asioista ja tapahtumista, olinhan ennen monessa harrastuksessa mukana. Yhden suuren leikekirjan lahjoitin kyläyhdistyksellekin, se on koottu parinkymmenen vuoden tapahtumista omassa kotikylässämme. Työtä ja harrastusta tuollaisen leikekirjan teko vaatii paljon, mutta se on mieluista ja henkisesti antoisaa puuhaa.

Muistoja tältä matkalta kerron teille vielä lisää, onhan kuvia vielä suuret määrät skannattuina. Muutama vuosi sitten etsin netistä Santa Maria hotellin, jonka silloiset hinnat olivat mielestäni kallistuneet valtavasti, taisi olla jo 70 dollaria/ vuorokausi. 

Ainakin minä jouduin matkamuistomyyjien uhriksi, niitä oli joka paikassa eikä niiltä voinut välttyä. Paras muisto oli silkkimatto Elämänpuu, jonka ostin ja lahjoitin pojalleni Petrille. Hän jatkaa minun ja meidän yhteistä elämänpuutamme viiden tyttären voimin.

***

Mies on jälleen vierailulla Viipurissa venäjän ryhmän kanssa. Minulla on aikaa keskittyä näihin tietsikkajuttuihin ja harrastuksiin. 10 vuoden valokuvatkin ovat vielä panematta albumeihin, ennestään on 28 albumia. Ja joskus pitää jatkaa myös leikekirjaharrastusta...

Enää alle kaksi viikkoa jouluun, ja ne joulukortit!

Oikein hyvää sunnuntaipäivää kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

14 kommenttia:

 1. Hei Aili!

  Allu Kölnistä on juuri palannut kolmen viikon Intian matkalta. Voisitte verrata kokemuksianne...

  Lumi sulaa noin kuumassa, joten ei tule mieleenkään;-)

  Mukavaa sunnuntain sinistä hetkeä. Kohta putoo hämärä...

  VastaaPoista
 2. Onpas ollut mielenkiintoinen matka.Intiaan olisikin mielenkiintoista matkata joskus.Tuonne Goaan menevät monet täkäläiset rentoutumaan armeijan jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Leena Lumi lähetti minut tänne lukemaan Goan postaustasi, sillä me olimme marraskuussa etelä-Intian kiertomatkalla ja lopuksi neljä päivää Goassa. Anjunassa on edelleen keskiviikkoisin kirpputori, mutta moni muu asia taitaa olla kovasti muuttunut siitä kun kävit. Hotelleissa on hyvät ilmastoinnit, mutta ulkona on edelleen kuumaa ja kosteaa. Minulta meni Keralassa jopa kamera rikki, kun ilman kosteus pääsi sinne jotenkin sisään.

  VastaaPoista
 4. Mukava matkakertomus, kivat kuvat, näitä on kiva lukea, vaikkei aina ole ihan mukavin ilma ollut, loma on loma ♥
  Niin just, vajaa kaksi viikkoa enää ja vain yhden kakun sain tehtyä vasta..
  Leppoisaa sunnuntai iltaa Aili-mummo ja kiitos ♥

  VastaaPoista
 5. Moi Leena!

  Siitä on jo 18 ja puolivuotta kun kävin Goassa, joten hyvin paljon on varmasti siellä muuttunut sen jälkeen. Mutta minä rakastan eksotiikkaa; olen koonnut kuvia ja kirjoja matkoiltani, ja halusin nyt niillä yllättää lukijani; lisäksi saan opetella sitä kuvankäsittelyä.

  Alluun en ole tutustunut, mutta nytpä saan sitten häneenkin. Kiitos Leena!

  Se sininen hetki meni jo, nyt on pilkko pimeä.

  Kiitos kommentistasi Leena ja oikein hyvää uutta viikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 6. Hei Yaelian!

  Intia on niin eksoottinen ja erilainen maa, että väkisinkin se kiinnostaa minua, haluan nähdä ja tutkia erilaisia kulttuureja. Siksi olen koonnut tännekin monia eri maista lähetettyjä suomalaisten blogeja, joita himoitsen seurata, kuten sinunkin blogiasi Yaelian<3 Tieto eri maista ja kansoista avartaa ihmistä ja antaa tuoksahduksen toisenlaisesta elämäntavasta.

  Intiaan on parempi matkata hyväkuntoisena, jotta jaksaa ottaa siitä kaiken irti. Nyt en enää rohkeneisi lähteä sinne.

  Uskon että Intia on niitä eksoottisimpia maita, joihin kannattaa tutustua. Suosittelen matkaa sinullekin!

  Kiitokset kommentistasi Yaelian ja oikein hyvää jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 7. Heippa Allu!

  Hauska tutustua sinuun!

  Uskon minäkin, että paljon on muuttunut Goassa käyntini jälkeen, aikaa on jo pian kaksi vuosikymmentä. Meillä ei ollut kiertomatkaa, mutta vuokrasimme aina päiväksi taksin, ja ajelimme niillä paikasta toiseen pääasiassa katselemassa erilaisia hindulaisia ja muita temppeleitä.

  Tuolla Anjunan markkinoilla myytiin sellaisia vaatteita, jotka hajosivat jo ensimmäisellä kerralla, kun ne päälle pantiin. Jotkut ostivat niitä matkalaukuittain, olivat kuulemma halpoja tuomisia;) Mutta nehän olivat pelkkää kaatopaikkatavaraa, eivät kestäneet mitään ;-/

  Ilman kosteus on siellä tosiaan suuri, erikoisen paha lienee monsuuniaikana.
  Tosi ikävää että kamerasi hajosi. Mikään ei kiukuta pahemmin kuin se, että kamera menee rikki eikä voi valokuvata. Hajosi minultakin reilu vuosi sitten matkalla Venäjällä kamera...

  Uskon että hotellien taso on kovasti niistä ajoista parantunut, pakko olla. Kukaan ei mene enää niin huonoon hotelliin jossa ei ole ilmastointia.

  Kiitos kommentistasi Allu ja oikein hyvää joulun odotusta sinulle<3

  VastaaPoista
 8. Moi Seijastiina!

  Tällaista oli Goassa parikymmentä vuotta sitten. Turistiparka oli kovilla väistellessään ahneita kaupustelijoita, jotka halusivat rikastua nopeasti; ja kyllä he myivätkin paljon rihkamaa, minullekin. No, olen opetellut pitämään paremmin puoleni, en enää "tarvitse" niin paljon tavaraa kuin ennen.

  Ilmat olivat tietysti hyvät, paitsi liian kuumat; sille asialle ei mahda mitään. Huonopumppuisen on varmasti parempi pysyä viileässä...

  Ja jälleen olet ollut leipomispuuhissa: ei päivää ilman kakkua<3

  Oikein leppoisaa sunnuntai-iltaa sinullekin Seijastiina<3

  VastaaPoista
 9. Peikko on kuullut ettei intiassa asukaan intiaaneja. Onko se totta?

  VastaaPoista
 10. Joo, kyllä Peikko on kuullut ihan oikein, Intiassa asuu intialaisia, ei intiaaneja. Se oli nyt joku uusien mannerten etsijä (en muista nimeä) joka luuli tulleensa intiaanien maahan, ts. oli menossa Amerikkaan, mutta joutuikin Intiaan.

  Kiitos kommentistasi Peikko<3

  VastaaPoista
 11. Hymyilevä eläkeläinen13. joulukuuta 2010 klo 7.43

  Hienoja matkoja! Toivoisin itsekin joskus pääseväni Intiaan asti.

  VastaaPoista
 12. Moi Hymyilevä!

  Käy hyvän sään aikana eli kun olet vielä hyväkuntoinen<3

  Minä en enää uskaltaisi lähteä niin kuumaan ja kosteaan ilmastoon;-/

  VastaaPoista
 13. Kiitos Sylvi, näin on.☺ ♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥