sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Kaupunkikierrokselta Sharm El-SheikhistäMuuan ravintola odottaa asiakkaita Sharmin keskustassa Naama Bayssä avaran taivaan alla. Vasta illan pimennyttyä kansa alkoi kokoontua ruuan ääreen. Emme käyneet tässä ravintolassa kuten emme seuraavassakaan, vaan kävelimme ylpeästi ohitse. Ja kuten huomaatte, palvelusväki on nuoria/nuorehkoja miehiä. Samoin oli laita myös hotellissamme Kiroseiza.Matkalaukkuja ja muuta rihkamaa oli runsaasti tarjolla. Matkalaukut ovat tietysti tarpeellisia, jos tulee ostettua liikaa tavaraa kotituomisiksi. Tinkiminen kuuluu ehdottomasti paikalliseen kaupantekoon, hinnasta kyllä pudotetaan. Joillekin suomalaisille tinkiminen voi olla vastenmielistä puuhaa, mutta tunnen monia ihmisiä, jotka tinkivät sydämensä halusta; silloinkin kun ei pitäisi tinkiä. Mutta meitä on niin monta sorttia---. Alakuvassa joensuulaiset seinänaapurimme, jotka lähtivät vielä samana yönä Kairoon tutkimaan paikallisia nähtävyyksiä. taustalla islamilainen moskeija, rakennettu kolme vuotta sitten. Emme päässeet sisälle, siellä oli kello viiden rukoushetki menossa. Viideltä iltapäivällä aurinko laski länteen - kuten meilläkin.Alakuvassa Sharmin koptilainen kirkko ulkoapäin. Sisäkuvat epäonnistuivat huonon valaistuksen takia. Wikipedian mukaan Aleksandrian koptilais-ortodoksinen kirkko eli Egyptin koptilainen kirkko on egyptiläinen orientaaliortodoksinen kirkkokunta. Perustajana pidetään apostoli-evankelista Markusta, joka koki marttyyrikuoleman Aleksandriassa v. 63. Noihin aikoihin Egypti oli kristitty valtio. Egyptin koptilainen kirkko erosi Rooman kirkosta v. 451. Noin 10 % egyptiläisistä on yhä koptikristittyjä, valtauskonto on islam. Koptilaisen käsityksen mukaan Jeesuksella oli perhe, jonka kanssa Jeesus vieraili Egyptissä.

Vanhan Sharmin basaarikujilla oli paikoin lähes yhtä valoisaa kuin päivällä. Mausteita saatavilla---.

Myytävää tavaraa riittää lähes jokaisen makuun ja tarpeisiin.


Retkemme päätteeksi söimme egyptiläisen illallisen Old Markissa; se oli nimeltään Kofta, hyvin runsas ja täyttävä. Riisiä tuotiin eteemme valtava kulhollinen liharuoan kanssa. Valtaosa ruuasta jäi syömättä. Paikalla oli kuitenkin muuan kissa, jota ruokimme porukaltaan. Kissa kehräsi ja oli oikein hyvillään, kun Mari sitä silitteli. Ihmettelimme sitä, miksi ruoka-annosten pitää olla niin suuria---.

Kävelimme illan kuluessa useita kilometrejä. Meidän alueemme keskus oli Naama Bay, jonka kauppoja ja bilepaikkoja katselimme ulkoapäin. Kello yhdeksän aikaan palasimme hotellille valtavan väsyneinä mutta onnellisina. Jalkoja särki ja turvotti kovasti, piti ottaa särkylääkettä. Ruoka hotellilla ei tullut enää mieleen, oli ihan ähky olo.

Löysin tuon Kofta-ruuan reseptin Alma Toursin kansiosta; se on tällainen:

1 kg naudan tai lampaan jauhelihaa, 2 sipulia, 1 viipale pehmeää leipää, ½ kuppia maitoa, suolaa ja pippuria. Sekoita sipuli ja liha kiinteäksi taikinaksi. Hienonna leipä maitoon ja lisää se lihan joukkoon.  Sekoita hyvin ja muotoile pyöryköitä tai kebabin kaltaisia pitkuloita. Grillaa tai paista vartaassa, kunnes ovat kypsiä. Tarjoa riissin tai makaronin kanssa. Kevyempi vaihtoehto kana- tai kalkkunakoftat.
***

Vietimme kovin hiljaisen isänpäivän. Lapset eivät tulleet mummolaan, sillä mummo on ollut vatsataudissa, flunssassa ja jaloissa on allerginen ihottuma, joka tosin painuu jo pois. Huomenissa voisi viedä ulostusnäytteen labraan tutkittavaksi, onko se salmonellaa; varmuuden vuoksi. Tämä hinta siitä retkestä piti vielä maksaa---.

Oikein hyvää viikon alkua teille kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

7 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen14. marraskuuta 2010 klo 11.07

  Selvästikin ihana matka. Hyvää ruokaa ja jalat kipeinä! Mukavaa katseltavaa riitti siis.

  Noita lihapullia täytyy tehdä, aina maan mukaan niissä on jokin pieni ero kotimaisiin.

  VastaaPoista
 2. Moi Hymyilevä!

  Oikeassa olet, Hymyilevä, matka oli ihana! Nyt on enää nämä jälkiseuraukset, jotka pian alkavat olla ohi---.

  Minusta tässä ruuan ohjeessa on aika vähän mausteita, se jota me söimme, oli aika reilusti maustettua; riisin kanssa syötäessä ruuassa pitää olla mausteita tuntuvasti, onhan riisi mautonta ruokaa.

  Minusta nämä paikalliset ruuat eivät enemmälti herättäneet ruokahalua, enemmänkin se intialainen ravintola---.

  Kiitos kommentista Hymyilevä ja oikein hyvää viikon alkua sinulle<3

  VastaaPoista
 3. Moi Matti!

  Luin kommenttisi ja hyväksyin sen, mutta se karkasi sitten jonnekin Bloggerin uumeniin; löytyy varmaan pian.

  Pitää matkustaa aina silloin kun joutaa ja kykenee. Pidän erilaisista kulttuureista, niitä on kiva nähdä ja tuntea. Katson myös teeveestä matkailuohjelmat ja muut kulttuureista kertovat ohjelmat. Joten siitä vain menoksi, Matti :-)

  Unohdin kokonaan en kolarijutun, jossa ne kaksi nuorta menehtyivät. Valitettavasti sellaistakin sattuu---.
  Pidin itsestään selvänä että tarkoitit kuntasi taloudellista tilaa, olethan kuntalaisten luottamusmies ;-/

  Kiitos kommentistasi Matti ja hyvää viikon alkua sinulle<3

  VastaaPoista
 4. Matkakertomuksesi oli mielenkiintoinen ja takuulla mukava teille.

  No hui, toivottavasti ei ole salmonellaa.
  Ihottumatkin on ikäviä :(
  Harmitus!

  Paranemisia kovasti Aili-mummo ja levollista iltaa ♥

  VastaaPoista
 5. Hei!

  Minulla on ystviä, jotka ovat olleet täysin samassa lomakohteessa. Nappaankin tästä linkin ja lähetän lukuvinkiksi.

  Serkkunikin on juuri Egyptissä, mutta en muista enää sitä kohdetta.

  Toivottavasti tokenet. Hyvä jos sääresi jo ovat rauhoittumassa.

  Tiesitkö muuten, että koptilaisia pidetään Egyptissä vähän kuin alakastina. Siitä on ollut paljonkin juttua monissa blogeissa. Silloin minun oli googlettava heidät ja saatava lisätietoa.

  VastaaPoista
 6. Moi Seijastiina!

  Oikein kiva, jos lukuelämys oli mielenkiintoinen. valokuvia tuli laitetuksi monta, joten Bloggerkin rupesi varoittelemaan, että pitää käyttää vain sellaisia kuvia, joihin on lupa; mutta kai itseotetut kuvat eivät ole kiellettyjä?! Saan vielä kerrotuksi monta uutta tarinaa tältä matkalta, ainakin ne kiinnostavimmat jutut.

  Useinhan sitä saa matkoilta jotakin "tuomisia", jotka ei ole niin toivottuja. Kyllä tästä selvitään, tänään on jo parempi olo kuin eilen. Ihottuma on melkein jo tiessään.

  Kiitos kommentista ja toivotuksista Seijastiina<3

  VastaaPoista
 7. Moi Leena!

  Olivatko ystäväsi tässä samassa hotellissa kuin me? Arvelen, että Kiroseiz on Sharmin suurin hotelli, ja hyvin tasokas. Tosin suihkun viemäri veti huonosti, on tehty venäläiseen tapaan, lattia täysin tasainen.

  Sanoivat että Hurghada ei ole niin mukava paikka kuin Sharm El Sheikh; se on toinen lomakohde Siinailla. Sielläkin sukellellaan ja snorklaillaan, tutkitaan veneestä meren pohjaa.

  Kyllä nämä vaivat ovat ohimenevää lajia, ihmettelen, kun tuli kolme juttua yhtä aikaa; yleensä jää yhteen.

  Islam on tietysti valtauskonto, joten kristinusko jää sen jalkoihin. Muuan poika tuli kyselemään minulta, olenko kristitty; sanoin olevani, hän näytti silloin hyvin onnelliselta ja sanoi myös olevansa kristitty. Ainakin hän itse tuntui kovasti arvostavansa omaa uskontoaan. Niinhän ne arvokysymykset ovat: kuka arvostaa mitäkin.

  Täytyypä tutkailla tuota koptilaisuutta enemmänkin; uudet blogit ovat usein mielenkiintoisia.

  Kiitos kommentistasi Leena, ja oikein hyvää viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥