sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Kristillistä ihmisten lajittelua

Sukuseuran vaakunan on suunnitellut Reijo Helläkoski 1992. Vaakunassa on Matti Juvosen puumerkki.
Näkymätön nainen

Eijjoo annettu nimmee hälle
- ja hiän synnyttää -
äiti, aitinäiti ja äitinäitinäiti.
Toki isälä nimi on
ja isänisälä ja
tietennii hänennii isällään.
Hiän kuuluu miehiin sukkuun,
isän mukkaan lapset ristittään.

Kymmenet, saat naiset ja
naisiin suvut
peittyyt hämärään,
jättäät perintösä nimettöminä.
Näkymätön nainen
miehen suvun tukipylyväs
synnyttää perillissii miehelleen.

Näkymätön nainen makovaa
saunan lauteila.
Yksinäisen äitin äpärämukulat.
Olokoon häppee
olokoon kirrous
jalakapuu ja
häppeepaalu kirkon eissä.

Synnyttäjät hävviivät hämärään.
Kukkaa ei heitä muista,
heijjän tuskoosa,
hätteesä, kippuusa,
heijjän raskaita synnyttäjän vuosiisa.
Lapsvuoteeseen kuolemmoosa.
Raskasta kovvoo ossoosa.

Seun isä joka synnyttää lapsessa
nimen suvulleen
pojan, perillisen talolleen.

Tytär, nainen, huora
katovaa ikihämärään
häppeepaaluun, jalakapuuhun.
Naisen perintöosana miehen kunnii.

Aili Nupponen

Kirjoitin tuon runon tehdessämme Juvosen suvun sukututkimusta, joskus 2001. Sukututkimuksen ja kirkonkirjojen mukaan miehet saivat lapsia ilman vaimoakin, sillä pappi ei ollut vaivautunut kirjoittamaan lapsen äidin nimeä kirkonkirjaan. Mutta jos sattuikin olemaan niin päin, että nainen sai lapsen ilman vihittyä aviomiestä, sillä oli kovat ja häpeälliset seuraamukset tuolle äidille. Uskon että jokaisesta suvusta löytyy näitä luvattomia äitejä, joilla oli äpärälapsia. Tällaisen naisen ja lapsen nimi merkittiin kirkonkirjoihin sivun alanurkkaan, mistä se on mahdollisimman vaikeasti luettavissa ja tunnistettavissa. Etsin itsekin muuatta Anna Antintytär Simosta, mutta erään sukututkija sukulaisen avulla löytyikin Anna Annantytär Simonen. Kiitokset Reijo jos luet tätä!

Näyttää siltä, että luterilaisessa kirkossa on viimeviikkoisen homoillan seurauksena eronnut ennätysmäärä ihmisiä. Ellei kirkossa löydy tilaa kaikenlaisille Luojan luomille ihmisille, seurakunta pirstoutuu yhä enemmän erilaisiin klikkeihin ja ryhmiin. Evankelisluterilainen kirkko on osoittanut kehitystä vapaamielisyyden suuntaan, toivoisin, ettei tämä kehitys loppuisi, vaan jatkuisi. Koska olemme syntymästä asti erilaisia ihmisiä, täytyy myös kaikilla silloin olla oikeus elää sillä tavoin, että tuntee itsensä onnelliseksi. Mitään pakkopaitaa ei kirkko voi nykymaailmassa ihmisille asettaa: Tämä kaava on oikein ja tuo taas väärin. Olemme valmiit tuomitsemaan toisinajattelijat ja toisin tekijät; "vain meidän tapamme on se ainoa oikea" - sanooko näin todellinen kristitty?

Vähän kerrallaan nainen on saanut luterilaisessa kirkossa itselleen tasavertaisia oikeuksia, joita osa kirkon jäsenistä ei kuitenkaan halua tunnustaa. Ihmisten lajittelu jatkuu milloin milläkin syyllä tai tekosyyllä. Miettikääpä motiivejanne hyvät ihmiset ja seurakuntalaiset: Siinä on omantunnon kysymys jokaiselle meistä!

Hyvää viikonloppua kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!


24 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen17. lokakuuta 2010 klo 8.11

  Itse asiassa tämä luterilainen kirkko ei eroa millään lailla islamin oppia tunnustavien yhteisöstä. Kumpaakin johtavat tiukkapipoiset ja yksisilmäiset ukot. Luterilaisuudessa on lisäksi se erikoisuus, että myös tikkapipoiset akat kuten tämä Päivi Räsänen sotkevat asioista.

  Kirkosta on tällä hetkellä eronnut jo yli 10 000 ihmistä.

  Maailmassa on Raamatun lisäksi runsaasti muitakin kirjoja, joista löytää viisaita sanoja ja viisaita neuvoja.

  VastaaPoista
 2. Moi Hymyilevä!

  Muistaakseni luterilaisessa kirkossa ei nykyään ketään ole sananmukaisesti kivitetty eli tapettu, kuten islaminuskoiset tekevät (kunniamurhat).
  Kivittämishalua kuitenkin ns. uskovilla löytyy, siksi on ainakin sanoilla kivitettävä muita samaan porukkaan kuuluvia. Menneinä aikoina pidettiin katollisessa kirkossa noitavainoja, mutta toistaiseksi niistä on luovuttu---.

  Päivi Räsänen on oma tapauksensa, hän johtaa puoluetta, Kristillisdemokraatteja eikä kuulu luterilaiseen kirkkoon (luin jostakin).

  Tiukkapipoisuus on minustakin tuomittava ominaisuus, vaikka ketään ei saisi tuomitakaan.

  Sen myönnän, että muitakin viisaita kirjoja kuin Raamattu, on olemassa ja niitä kannattaa lukea.

  Kiitos kommentistasi Tuula<3

  VastaaPoista
 3. Asiani ei liity nyt aiheeseen mutta, olen miettinyt, oletko samoja Juvosia, kuin Ada Juvonen, minulla on yksi hänen runokirjoistaan ,en nyt löydä sitä, mutta olen niitä lainaillut muistaakseni aikasemmin blogiinikin.

  Mukavaa sunnuntaita ♥

  VastaaPoista
 4. Aili, olipa hyvä runo. Tässä sitä luin Lumimiehelle oikein ääneen.

  Se on just kuten sanoit, koko juttu.

  Siis Räsänen ei kuulu kirkkoon? Hän on saanut paljon pahaa aikaiseksi luterilaisessa kirkossa!

  Kohta kukaan, joka oikeesti ajattelee, ei voi kuulua kirkkoon.

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen17. lokakuuta 2010 klo 12.17

  Kyllä Päivi Räsänen luterilaiseen kirkkoon kuuluu, vaikka ei pappi olekaan. Onhan änkyräsuvaitsematon uskonsisar ja poliitikko samaan aikaan; juuri tämä yhdistelmä on hirveä. Räsäsen ansiosta nyt sitten on kirkostakin eronnut jo 18 000 ihmistä, tästä on jo miljoonien rahalliset menetykset kirkolle!

  Joskus nämä uskovaiset saisivat hävetä puheitaan kuten nyt tämä Päivi Räsänenkin. Ja toinen on se piispa Repo, joka edustaa tyypillistä kristillistä lälläriä.

  VastaaPoista
 6. Niinpä niin.
  Naisethan ne ovat aina kaiken pahan alku, eikä se asia helpolla muutu.
  Vielä nytkin löytyy palloltamme lukuisia paikkoja, jossa nainen ei ole mitään, ei yhtään mitään. Naista saa hakata, ruoskia, nöyryyttää, saa jopa tappaa hetken mielijohteesta ilman mitään seurauksia. Kuulostaa kovalta, mutta mehän tiedämme kaikki, että juuri näin asia on. Mitä muuta ovat nämä ns."kunniamurhat"??
  Kuinkahan kauan kestää, ennekuin tasa-arvo täydellisesti toteutuu? Ei varmasti koskaan.

  Hyvin kuvaat naisen todellista asemaa runossasi.
  Olen joskus tuntenut naisen, erään juopon vaimon, joka olisi hyvin voinut olla esimerkkinä Veikko Lavin Limperin Hilman sanoituksessa, muistellaanpa viimeisiä säkeitä:

  Vieläkö muistatte Limperin Hilman?
  Vihdoinkin rauhassa levätä voi.
  Hauta on ruohoinen, ristiä ilman.
  Aukusti mökinkin viikossa joi.
  Valtion miehet ne patsaita saaden
  kansamme mielestä häivy ei pois.
  Kun saisi Hilmakin sankaripaaden.
  Väitätkö ettei hän sankari ois'?
  ---
  Ihmiset ovat aina lajittelun kohteita, - ja heitä lajittelevat toiset ihmiset.
  Siinä toinen asia tasa-arvon lisäksi, joka ei kaiketi koskaan muutu, jos elämä pallollamme jatkuu nykyisessä muodossaan.

  VastaaPoista
 7. Huomenta Aili-mummolle.
  Täällähän on tiukat keskustelut menossa. Itse olen sitä mieltä että Raamattu hyväksyy Kaikki ihmiset, mutta haluaa että ihmiset ovat edelleen niitä ihmisiä joiksi Jumala heidät loi, mieheksi ja naiseksi, Raamattu rajaa ihmiset ja heidän Tekonsa erillisiksi asioiksi.

  No se siitä ajatuksesta, kaunis tuo teidän sukuvaakuna, Hellakosken Reino suunniitteli oamnkin sukuni vaakunan, ja on meille ihan läheinen tuttu muutoinkin http://www.hoffren.suvut.fi/vaakuna.htm. tuosta linkistä löytyy oman sukuni vaakuna.

  Ihnaa syksyä ja valon tuiketta pimesiin loppuvuoden päiviin. :o)

  VastaaPoista
 8. Moi Seijastiina!

  En ole ikinä kuullutkaan mistään runoilija Ada Juvosesta enkä tunne hänen sukujuuriaan. Helvi Juvonen on tietääkseni se Juvosen suvun suuri runoilija, ja hän kuuluu suvun Jouhkolan-Kiteen haaraan, kantaisä Niilo Juvonen Säämingistä, syntynyt 1500-luvulla. Minun kantaisäni on Yrjö Juvonen, elänyt Kiteellä Haaponiemessä (1686-1754), puoliso Maria Laasonen (1687-1740).

  Sukuseuran toiminta on lepotilassa, jatkajia ei ole löytynyt.

  Kiitos kommentista Seijastiina ja hyvää viikon alkua sinulle<3

  VastaaPoista
 9. Hei Leena!

  Hymyilevä taas väittää että Päivi Räsänen kuuluu kirkkoon. Valitan, että otin vastaan netistä tuon tiedon tarkistamatta asiaa---.

  Kyllä kristillisyys on tosiaan kauhea asia, jos pääosa kristityistä on tuollaisia tiukkapipoja, joille ei sovi mikään muu asia kuin heidän oma leipälajinsa, tiukkapipoisten Raamattu, jolla lyödään aina toisia ihmisiä päähän. En minäkään tällaista kristillisyyttä arvosta, en pätkääkään.
  Näköjään tarvittaisiin taas uutta uskonpuhdistajaa, mutta mistä sellaisen ihmeen löytäisimme?

  Minua on syvästi loukannut kirkon ja miesten tapa kohdella ja lajitella naisia. Olen itse naisvihaajan tytär, ja tunnen ytimissäni asti nämä jutut.
  Nainen on aina haluttu alentaa miehen alapuolelle, olipa mies miten tyhmä ja yksinkertainen tahansa. Sellainen henki eli vielä täällä maalla muutama kymmenen vuotta sitten---.

  Oikein hyvää viikon alkua sinulle Leena<3

  VastaaPoista
 10. Moi Hymyilevä!

  Annoin siis väärää tietoa; pyydän anteeksi!

  Kyllä tosiaan Päivi Räsäsen kaltaiset kristityt saavat kiehua omassa liemessään: ja valitettavasti heitä on paljon! Tuollaiseen porukkaan en halua kuulua! Elämässä on oltava avaramielisyyttä ja suvaitsevaisuutta, jotta voimme elää sovussa toistemme kanssa. Muutoin syntyy sota ja tappelu; ihmiskunta ei opi mistään mitään, vaan sama meno jatkuu sodan kauhuineen kuin tätä ennen vuosituhansia.

  Valitettavasti tällaiset ihmiset eivät osaa hävetä puheitaan tai tekojaan, hehän ovat "oikeassa" omasta mielestään.

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä ja hyvää viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 11. Moi EilaM!

  Ihan totta kerroit: naisia vainotaan ja poljetaan vielä tänäänkin! Jos meillä Pohjoismaissa on päästy tasa-arvon tiellä aika pitkälle, vastustajia yhä löytyy, jopa naisissa; puhumattakaan esimerkiksi muslimimaista ja kehitysmaista.Naisen ei annettaisi edes oppia lukemaan, sehän on vaarallista (sanoo valtaapitävä miesväestö).

  Olen ajatellut noita Limperin Hilman sanoja jo kauan ennen näitä aikoja; Lavi teki laulunsa tosielämästä! Olemmehan jokainen sen kohdallemme nähneet, että kun nainen on mennyt hautaan, jälkeen jäänyt mies juo viikossa mökkirahat. Näin se on alkoholistin elämässä. Minullakin olisi vastaav tarina, mutta siinä kävi niin, että mies kuoli ensin, ja mökki säilyi vaimolla, joka sen mökin maksoikin. Vaimo kuoli 1979, ja oli meidän lähinaapurimme.

  Kiitos kommentistasi Eila ja hyvää alkuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 12. Moi Vaarinkukka!

  Tervetuloa keskustelemaan pitkästä aikaa! Oikein ihanaa viikon alkua sinulle<3

  Tiukat on keskustelut---.
  Se on tietysti fakta, että olemme joko miehiä tai naisia, mutta olemme erilaisilla ominaisuuksilla ja taipumuksilla varustettuja ihmisiä, emme ole kaikki yhtä maata. Jos on yksi ainoa oikea ihmisen malli, ovat kaikki muut mallit siis vääriä? Jos lähdemme siitä, että Jumala on meidät kaikki luonut, silloin pitää myös niillä toisenlaisilla ihmisillä olla olemassa olon oikeus ja oikeus kokea onnea elämässään; muuten rajaamme onnellisuuden vain yhdenlaisille ihmisille. Ja se taas on minusta väärin! Olen hetero, mutta silti ajattelen näin.

  Helläkoski on minusta hieno heraldikko. Olen joskus lukenut Hoffrenien suvun sivuja, mutta en ole pitkään aikaan käynyt sukuseurojen sivuilla. Aion kuitenkin tänään vilkaista sinun sukusi sivustoja, Vaarinkukka.

  Kiitos kommentistasi ja lämmintä ja ihanaa syksyä sinullekin Vaarinkukka<3

  VastaaPoista
 13. Pitipä tulla katsastamaan muitakin ajatuksia täällä :o)
  Kyllä olen edelleen sitä mieltä että Jumala loi meidät mieheksi ja naiseksi, ja toimiaan kuin mies ja nainen, kaikki se muu tulee ympäristöstä, kasvatuksesta jne,,, tuskin sinunkaan Isäsi oli vauvana/lapsena naisvihaaja, kyllä se hänelle opetettiin tai hän oppi katselemalla kuuntelemalla seuraamalla muiden suhtautumista, ja näki ne hyväksyttävinä.
  Lapsi syntyy mieleltään puhataana, häneen voidaan istuttaa niin pahan aikeet kuin hyvänkin.

  Olen sitä mieltä että maailmaa voi toki katsoa niinkin että katsoo kakkien naista halveksivien silmien kautta, silloin minusta myös itse halveksii itseään.

  Nykypäivänä pitääkin ajatella kirkkoonkuulumisensa niin että haluaako sieltä pelkät toimitukset, vai haluaako kuunnella Raamatun opetusta sen oikeassa muodossaan minusta sillä ei ole väliä kuka sitä saarnaa, kirkosta on tullut paikkana liikelaitos ilman Jumalan sanaa, kirkko joka välittää ihmisille vain toimitukset, ja silittää päätä kauniilla ajatuksilla, saaranapöntöstä ei siedetä kuulla enää mitään missä on Raamatun totuus.
  Minusta ei voida edes sanoa nykyisin että kirkko opettaa Raamattua koska sieltä halutaan vain suvaitsevaisuutta, Armon välittäminen ja synnin synniksi tunnustaminen on unohdettu.

  No tämä on minun mielipiteeni :o) eikä sillä ole kelleen muulle kuin itselleni merkitystä ;o) mutta olen mielelläni se muurinkivi joksi minut on Jumalani rakentanut Äitini mummoni kasvattamana ja ohjaamana.
  (Ihmiset tekevät toisilleen paljonkin pahaa, ei niistä teoista voida syyttää Jumalaa )

  Näkyillään ,, niinkuin tyttärentyttöni sanoo :o)

  VastaaPoista
 14. Hei Vaarinkukka!

  Sinun ajatuksesi lähtevät siitä, että kaikilla ihmisillä on täsmälleen samat perimät eli geenit, ne ovat yksinomaan heteron geenejä. Kaikki muut ominaisuudet ja taipumukset ovat opittuja, ei perittyjä ominaisuuksia.

  Minun ajatukseni on se, että ihmisillä on syntymässä saatuja (huom. ei opittuja) taipumuksia ja ominaisuuksia, jotka seuraavat ihmistä kehdosta hautaan. Luoja on luonut ihmiset erilaisiksi ja eri taipumuksilla varustetuiksi. Tästä syystä minä hyväksyn myös homot ja lesbot.

  Elämä on paljon monimuotoisempaa kuin jokin heteroajattelu.

  Tämä on oma ajattelutapani. Ehkä sillä ei ole kenellekään merkitystä, mutta uskon että asioihin on useampia kuin yksi selitys.

  Paha on kaiken aikaa kanssamme, emme voi sitä välttää. Jokaisella on omat pahansa.

  Kiitos kommentistasi Vaarinkukka ja hyvää vointia sinulle<3

  VastaaPoista
 15. Peikko luulee ettei mitään oikeaa tasa-arvoa ole olemassakaan. Aina jonkun on oltava omasta mielestään toisia parempi.

  VastaaPoista
 16. Moi Peikko!

  Niinhän se aina on, joku tosiaan aina luulee olevansa - muita parempi. Mutta se ei tee häntä muita paremmaksi, vaikka kuinka luulisi.

  Kaikki on suhteellista, tasa-arvokin. Toisilla se on parempi kuin toisilla.

  Kiitos kommentistasi Isopeikko ja hyvää myöhäissyksyä sinne Peikkometsään<3

  VastaaPoista
 17. Aili, viimeinen vastauksesi Vaarinkukalle oli tyhjentävä. Silti en malta olla hänelle lisäämättä, että kautta aikain on ollut näitä Raamatun selittäjiä eli sekin kirja on vähän miten tulkitaan. Sieltäkin löytyy yksi kohta, josta voidaan nostaa homovastaisuutta ja nimenomaan Vanhan Testamentin puolelta. Ja niinhän se on Koraanissakin, että kirja itsessään on osin ihan ok, mutta sen tulkinnat tekevät miljoonien ansiten elämästä kurjuutta. Minusta taitaa tulla sellainen, että en enää perusta näihin vanhoihin kirjoihin. Mitä järkeä,että me pidetään niitä nykyelämän ohjeina! En hyväksy mitään rasismia, enkä heikompien sortamista ja sitä on myös homojen ja lesbojen syrjintä: Miten voi syrjiä Jumalan nimeen???!!!

  VastaaPoista
 18. Moi Leena!

  Raamatusta löytyy monenlaista, ristiriitaista juttua ja asiaa. Kirja on koottu tuhansia vuosia vanhoista kirjoituksista, ja sitä tulkitsevat erilaiset ihmiset kukin omien tarkoitusperiensä mukaisesti. Halutaan omille lausunnoille saada Raamatun vahvistus, jotta niille saataisiin enemmän painoarvoa. Mielestäni ihan tarkoitushakuista toimintaa. Uskon ja uskonnon varjolla petetään ihmisiä ja rahastetaan heitä; alistetaan heikompia ja nostetaan omaa arvovaltaa; syrjitään toisia "Jumalan nimeen".

  Tosi on mitä sanoit: mitä järkeä?

  Kiitos kommentistasi Leena<3

  VastaaPoista
 19. Aili, tässä iässä minun pitää vielä lukea omasta aamuaviisistani suuri 'totuus' raamatusta:

  "Kirkkohallitus on poistanut seurakuntavaalikoneesta yhteensä kolmen ehdokkaan mielipiteet, koska niissä katsotaan esitetyn epäasiallisen rajuja homoseksuaalisuutta vastustavia kannanottoja.

  Ensimmäisenä koneesta poistettiin tiistai-iltana jyväskyläisen Eero Talvion näkemykset perusteluineen, joissa tiettyihin RAAMATUN kohtiin vedoten katsottiin homojen ansaitsevan kuoleman."

  Samaisessa lehdessä eli Keskisuomalaisessa on myös nimimerkki AK:n kommentti:" Te jotka ette hyväksy homoja, kivitätte varmaan lapsetkin, koska RAAMATTU niin käskee! Uskoa saa, mutta järki käteen!"

  Millään tavoin en enää sano puolta sanaa siihen, että tyttäreni siirtyy teologisesta opiskelemaan sosiologiaa!

  Raamattu ei ole tästä päivästä ja sen tulkitsijat ovat syvältä.

  VastaaPoista
 20. Moi Leena!

  Kyllä sieltä "kirjojen kirjasta" löytyy lähes mitä vain, lueskelin nuorena sitä paljon, olinhan kristitty nuori. Mutta se kirja epäsi elämästä mahdottoman paljon, katsoin jo silloin, että haluan todella ELÄÄ ELÄMÄNI, enkä lahjoittaa sitä joillekin muille. Ennen ainakin maalla vaadittiin, että nainen uhraa kaikkensa perheensä ja miehensä hyväksi; se on hyvä tiettyyn rajaan asti! Minulla oli paljon hyviä ja kehittäviä harrastuksia, jotka tukivat henkistä kasvuani ja yhteisöllisyyttäni. Hyväksikäyttöä ja -käyttäjiä olen karttanut miten parhaiten osaan. Nainen on todella ollut nyrkin ja hellan välissä vuosisatoja, mutta Raamatusta ja asenteista huolimatta, me olemme päässeet jo aika pitkälle. Ei pidä alistua!!!

  Outoa on, että jotkut voivat mennä tällaiseen "Raamatun sanomaan" että lähimmäisen ja lapsen voi vakaumuksensa puolesta vaikka surmata.
  Mutta hulluja on monta lajia, ja ns. uskovien keskuudessa heitä on vielä enemmän. Minullakin olisi läheltä melkoisen karmaiseva esimerkki, mutta olkoon se nyt.

  Tyttäresi on tehnyt valinnan, jota hän ei tarvitse katua. Uskon niin---.

  Kiitos kommentistasi Leena ja hyvää loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 21. Aili, Eero Talvio saattaa saada syytteen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta. Oikeus on sittenkin!

  Mukavaa loppuviikkoa ja mahtavaa reissua!

  VastaaPoista
 22. Moi Leena!

  Saammepa nähdä kuinka äijän käy; hyvä jos käy!

  Miksi yleensä joidenkin mielestä kaikkien ihmisten tulisi olla samanlaisia? Emme ole syntyneet samanlaisina emmekä myöskään kuole samanlaisina. Jokainen elää itse oman elämänsä, ja tekee omat valintansa ja päätöksensä.

  Kiitos Leena kommentista ja oikein kivaa viikonloppua sinulle siellä Helsingin kirjamessuilla<3

  VastaaPoista
 23. Luin nuo kommentit, ja kylläpä kiviä lenteli Räsäseen päin,samalla viivalla me kaikki ihmiset olemme, Raamattu osoittaa että kaikkien meidän pitää kerran olla viimeisellä tuomiolla, ja kukin saa sen mukaan mitä hän on ruumiissa ollessaan tehnyt joko hyvää että pahaa,ja jokainen joutuu tunnustamaan Isän Jumalan edessä että Jeesus Kristus on Herra.Minä uskon Raamatun totuuteen, rippikoulussa Tohmajärvellä selvensi minulle paljon asioita mitä on Raamattuun kirjoitettu,siellä oli uskovainen nuori pappi silloin, ja herätystä, nuorten illat ja leirit oli täynnä nuoria ja lapsia,papin luona oli aina ovet auki, ja heillä oli nuorten kerhoja myös,koti kokouksia oli ja kerhotalolla myös herätyskokouksia, uskon että herätys tuli nuoren papin myötä ja vanhempien ihmisten rukouksista.
  Hyvä kommentti minusta on vaarinkukalla.
  Aili-mummon aiheesta voisi kirjoittaa enempikin.
  Hyvää talven alkua toivottelen !

  VastaaPoista
 24. Pike, kiitos mielipteestäsi.
  Olisi minullakin nuoruusajoilta kerrottavaa, mutta olkoon nyt!
  Hyvää Pyhäinpäivää sinulle, Pike!♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥