keskiviikko 20. lokakuuta 2010

Jumala loi vain yhdenlaisia ihmisiä

Hellä Juvosen taulu Madonna ja lapsi. 

Ikoni


Halkeillein huulin hän rukoilee
venäläinen Vapahtaja
tuhatneljäsataaluvun alusta.

Silmät suoraan katsojaan,
pieni suu, nautinnonhaluinen,
Jumalan äidin ja Johannes Kastajan välissä.

Lempeä Vapahtaja.
Kuusisataa vuotta
veristä historiaa
Iivana julmasta Staliniin.
Vanha riitti tähän päivään
"Herra armahda,Herra armahda!"
kaikuu pyhäkössä.
Pappi heiluttaa suitsukeastiaa.
Laulu kumajaa hoveissa:
"Herra armahda, Herra armahda,
Herra armahda!"

Aili NupponenOlavi Siponen (1999). Viisas neitsyt.

Siellä ne ovat, Tohmajärven Postissa eli Itellassa, runokirjat. Odottakoot kunnes tulee asiaa. Mies tosin oli Tohmajärvellä, mutta eihän nyt paketteja kotiin anneta ilman pakettikorttia. Meille posti kannetaan vasta noin puoli kahden tienoissa iltapäivällä. Viime aikoina ovat lehdet olleet pahasti sekaisin, joten veikkaan jälleen uutta postinkantajaa.


Odotamme mielenkiinnolla tulevien seurakuntavaalien tulosta, vilkastuuko äänestäjien aktiivisuus. Yle ja Päivi Räsänen ovat saaneet aikaan sellaisen mylläkän homokeskustelullaan, että luterilaisesta kirkosta lähtevät maksavat jäsenet pois suurin joukoin. Päivi Räsänen on kallellaan Luther-veljiin päin, hehän eivät tunnusta naispappeutta eivätkä voi suvaita muunlaisia ihmisiä kuin itsensä kaltaisia.
Suvaitsevaisuus taitaa heidän keskuudessaan olla kirosana. Jumala loi vain yhdenlaisia ihmisiä, heteromiehiä. Kukahan loi ne muut?

Kovat keskustelut on käynnissä asiasta Hymyilevän eläkeläisen blogissa, jos asia kiinnostaa. Hymyilevällä riittää kannanottoja päivänpolttaviin kysymyksiin, ja hän kirjoittaa herkulliset pohjustukset lukijoidensa kannanotoille.


Luostarin kirkon holveissa
polvet ruvella rukoillen
Herra armahtaa...
vainajan muotokuva
kultti ja elävä perinne,
palvonnan kohde.
Pappi-shamaani astuu kaikkein pyhimpään.
Naiset eivät tästä ovesta kulje.
Herroja Herra armahtaa.
Neitsyt sivulla kulisseissa.

Aili Nupponen

Oikein hyvää loppuviikkoa teille kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo (hetero mutta ei tyhmä).

Ps: Anteeksi että kuvat ovat litistyneitä. Joku loukkaantui kuvankäsittelystä, kun pienensien kuvien resoluutiota!! Sorry♥

16 kommenttia:

 1. Peikot ei saa äänestää, ainakaan vielä :)

  VastaaPoista
 2. Olet kirjoittanut hienot, koskettavat runot. Niitä ei voi lukea pysähtymättä, ajattelematta, noin vain ohimennen.
  Miten totta onkaan edellisessä kirjoituksessasi kertomasi "Näkymätön nainen" ennen ollut. Suuremmoista, että tasa-arvoa on saatu edistettyä niin, ettei meidän nykyäitien ole tarvinnut enää olla "näkymättömiä."

  VastaaPoista
 3. Moi Isopeikko!

  Valitettavasti Peikot EI VIELÄ saa äänestää, mutta ehkä sadan vuoden kuluttua<3

  VastaaPoista
 4. Moi Nummentonkija!

  Pitkästä aikaa<3

  Uskon että monet loukkaantuvat näistä runoista, mutta ne ovat omaa kokemustani ja ajatteluani. Vuosisatoja todella nainen on ollut näkymätön, vasta lähinnä 1900-luvulla nainen alkoi saada ihmisoikeuksia ja päästä pois miesten mielivallasta.

  Minulla oli 1883 syntynyt isä, joka käsitteli naisia esi-isien tapaan ;-/
  Vielä 1960-luvulla nainen oli aika alistettu olento, ja häpeä oli hirmuinen, jos nainen tuli raskaaksi ennen avioliittoa. Runot ovat syntyneet omista kokemuksistani. Läheltä nämä runot ovat minuakin koskettaneet, ja koskettavat yhä vielä...

  Kiitos kommentistasi Nummentonkija ja oikein hyvää loppusyksyä sinulle<3

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen21. lokakuuta 2010 klo 8.57

  Totisesti koskettavia runoja. Voi oikein tuntea ortodoksisen kirkon suitsukkeen tuoksun, epätoivoset rukoukset, kärsivät vanhat naiset. Voi nähdä isomahaisen papin suitsukeasti pulleissa sormissaan. Ja kirkon seinistä vain kaiku vastaa:"Hallelujaa, hallelujaa..."

  VastaaPoista
 6. Kauniit taulut ja koskettavat runot. Niin puhut asiaa.
  Suvaitsevaisuutta ihmiset hyvät ♥
  Ja leppoisaa viikonloppua Aili-mummo.

  VastaaPoista
 7. Moi Hymyilevä!

  Ortodoksisuus on tullut hieman läheisemmäksi sukulaisten vuoksi, verenperintöäkin on äidin kautta. Ortot ovat myös puhdasoppisia, ainoita oikeita uskovia eli fundamentalisteja, eivät hyväksy naispappeutta eikä nainen saa astua kirkon pyhimpään. Ihmiset lajitellaan tarkkaan vuohiin ja lampaisiin. Vain yksi nainen on ylennetty muiden yläpuolelle, hän on Neitsyt Maria, Jumalan synnyttäjä, puhdas ja synnitön. - Miten niin voi olla, sillä synnyttihän hän todistetusti muitakin lapsia kuin "Jumalan" siittämän Jeesuksen? Muut naiset ovat sitten vuohien kastia, jolle ei anneta samoja oikeuksia kuin miehille. En voi kannattaa tällaistakaan uskontoa, sillä se perustuu sortoon ja ihmisten lajitteluun.

  Jos ortojen kirkkoväkeä katsoo, näkee kirkossa eniten iäkkäitä naisia tai sitten kokonaisia perheitä. Mutta komealta se kirkkolaulu kuulostaa hienon akustiikan kivikirkossa, jo sen vuoksi kannattaa käydä siellä, mutta suitsukkeen tuoksusta en pidä, se meinaa tukehduttaa, samoin yksiniitinen uskonoppi ;(

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä ja oikein hyvää viikonloppua sinulle<3

  VastaaPoista
 8. Hei Seijastiina!

  Taulut ovat omiani, samoin runot: Kiitos kiittämisestä!

  Suvaitsevaisuus on hyvä asia, jos sitä oikeasti on ja sitä toteutetaan myös arkielämässä. Mutta koko ajan ihminen etsii syitä, miksi sortaa tai vieroksua lähimmäistä jollakin "syyllä" tai tekosyyllä; syitä miksi voisi korottaa itsensä toisia ylemmäksi ja paremmaksi.

  Oikein rauhaisaa viikonloppua sinullekin Seijastiina<3

  VastaaPoista
 9. Hienot, koskettavat runot! Kiitos Aili-mummo ja kiitos käynnistä minun blogissani. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Hei Villiviini!

  Kiitoksia kehuista!

  Olen minä lähes päivittäin käynyt siellä sinun blogissasi, mutta joka kerta ei ehdi kirjoitella jotakin.

  Kiitos itsellesi ja oikein hyvää viikonloppua sinulle Villiviini<3

  VastaaPoista
 11. Nyt tuntuu vallalla olevan jo sellainen ajattelutapa, että kohta kukaan ei usko mihinkään. Meikäläinen on luultavasti kovin vanhakantainen, kun edelleen uskon siihen, että Jumala on luonut kaikki ihmiset samanarvoisiksi.
  Uskon, että meidän kaikkien pitäisi sopeutua elämään toistemme kanssa ja luoda tänne maapallolle jokaiselle elinmahdollisuudet.
  Jos siihen pääsisimme, - - niin sehän kai olisikin paratiisi, joka valitettavasti sukupolvesta toiseen siirtyy yhä kauemmaksi.- Joka tuutista tulee puhetta tasa-arvosta, mutta haluaisinpa tietää, missä ja koska se toteutuu!
  ----
  Todella ajatuksia herättäviä nämä sinun runosi. Kiitos niistä!

  VastaaPoista
 12. EilaM!

  Minäkin haluaisin uskoa, että ihmiset ovat tasa-arvoisia, mutta ei, toiset ovat tasa-arvoisempia kuin toiset, ja haluavat myös olla sitä. Juhlapuheet ovat juhlapuheita, ja käytäntö on oma lajinsa. Jos ja kun tällainen ihmisten lajittelu jatkuu yhteiskunnassa ja myös seurakunnissa, ihmisten kohtelu ei siitä parane eikä tasa-arvo lisäänny. Se on suorastaan kirosana.

  Silti meidän ei pidä lakata tasa-arvoa kannattamasta, jos/kun se kerran toteutuu, se on mahtava juttu ihmiskunnalle! Kun vain päästäisiin siihen<3

  Hyvää tulevaa viikkoa Eila sinulle<3

  VastaaPoista
 13. Aili, mahtavaa♥ Ovatko nämä jossain kokoelmassa nyt? Kirjana?

  Riemastuttavaa uskallusta. Muista Ailaa ja anna palaa!

  VastaaPoista
 14. Hei Leena!

  Nämä runot eivät ole missään kirjassa. Minua on kritisoitu väkevästi tällaisista kantaaottavista jutuista, mutta kun itse tuntee asian niin, on silloin pakko sanoa asia suoraan. Sehän ei liene hyvän runoilijan merkki. Kaikki on sanottava ympäripyöreästi ketään syyllistämättä ja hyssytellen; näin olen asian ymmärtänyt. Mutta eihän se ole kenenkään totuus;-/

  Kiitos kannustuksesta Leena, ja oikein hyvää jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 15. Aili, ottihan Tommy Tabermannkin kantaa voimakkaasti omasta asiastaan - rakkaudesta. Ja kun minä olin nuori, runo oli valjastettu nimenomaan vaikuttamaan mielipiteisiin. Toki kiva, kun annetaan kaikkien kukkien kukkia, paitsi ei toisia vahingoittavien.

  VastaaPoista
 16. Leena!

  On tullut vähitellen sellainen mielipide, että ainakaan kustannusliikkeet eivät kantaaottavaa runoutta suosi, vaan pitää olla liirumlaarumia, joka ei varmasti loukkaa ketään.

  Tommy T. on juttu sinänsä; aluksi eihän hänen runojansa pidetty minään, mutta hän pääsi/tuli Gummeruksen suosikkirunoilijaksi, jonka runoista otettiin yhä uusia ja uusia painoksia. Tommynkaan runot eivät olleet kriittisten arvioitsijoiden mielen mukaisia. Tommy kirjoitti ikiomalla tavallaan runoutta, joka ei ollut liian vaikeaa ymmärrettävää ihmisille.

  Rakkaus on väkevä teema, josta meillä kaikilla on kokemuksia. Aihe on ikuinen ja aina ajankohtainen, varsinkin naiset ovat myytyjä.

  Olet ihan oikeassa, että toisia ei saa vahingoittaa; rivoutta haluan välttää.

  Kiitos Leena evästyksestä ja muistamisesta<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥