sunnuntai 29. elokuuta 2010

Saihosta Arja Tiaisen Casanovaan

Saihon talon takana on ruusupenkkejä ja muita kukkia. Tässä komea torso, Leo Karppasen työ.

Leo Karppasen kädentöitä Saihossa vuonna 2010.

VALLAN CASANOVAT

Kutsuuko kukaan Casanovaa/ kiertopalkinnoksi?/ Sanotaanko don Juanista ikinä:/ "Sehän on nyt kaikkien kanssa."/
Miehet vetävät yhtä köyttä,/ ja naiset säestävät heitä, tukevat Casanovia./ Jokainen vuorollaan kuvittelee/ parantavansa don Juanin./ Se on näköharhaa, ajatusvirhe: mitä iloa/ meille olisi entisestä donjuanista?/ -----//

Että nuoret naiset lankeavat,/ ei ole ihme; he saavat mitä ansaitsevat,/ välttämättömät unelmat, niiden rikkoutumiset,/ - ei Casanova kulissejaan riko kenenkään tähden -/ myös keski-ikä sulaa sulaa Casanovan edessä/ alkaa leperrellä, se on/ että puhuu kuin puhuisi sängyssä/ ei sanat vaan sävy./ Naiset ovat Casanovan paras äänestäjäryhmä./ Ei miehet, sillä he vihaavat ja kadehtivat häntä.//

Kun leijona on syönyt antiloopin,/ ilmaantuvat kojootit ja haaskalinnut./ Niin pyörii Casanovankin ympärillä miehiä/ kärkkymässä tähteitä Casanovan pöydästä./ Sillä se mikä kelpasi Casanovalle, kelpaa/ kaikille, se on taattua tavaraa, maukasta/ valmiiksi lämmitettyä, erikoista aina.//----//

Pettääkö Casanova? Lupaako taivaat ja maat./ Se romanttinen koodi on naisessa valmiina./ Lääkärisarja, Angelika, puhekuplat, elokuvat -/ kuvitelmien, toden ja toiveiden synteesi, sisäistys./ Intohimo ja järki? Ovatko ne joskus olleet/ samaan aikaan saman tukan alla?//

Valta on sairastunut tautiin nimeltä/ korruptio, lahjonta, suku, suhteet, pärstäkerroin./ Valta vaikenee, työ on vaimoa tärkeämpi, työ tulee/ kotiin, koti on firman haaraosasto, edustustilat./ Perityn rikkauden ohittaa koulutettu teknokraatti./ Vallan vapaa-aikaa valvoo kilpailijat, kaltaiset./ Kaikki on julkisuutta, esilläoloa, näyteikkunaelämää./ Vallan työhuoneeseen virtaa tietoa, tilastoja,/ imartelijoita, pyyntöjä, päälliköitä, päättäjiä./ Vallan on oltava huippukunnossa, valpas ja terävä./ Viina syö voimia, terveyttä, naiset unta./---//

Sinun korvasi kuulevat salaiset asiat,/ miten sinä jaksat kantaa itseäsi, muita?/ He kantavat sinua, naiset, jotka rakastit/ aikuisiksi. He eivät pääse sinusta, he/ ovat yhä lumouksen vallassa, onnettomat./ Käytätkö sinä rakkautta vallan välineenä?/ Käytävillä lojuu uhreja, metsässä/ olet kulkenut leimaamassa itsellesi/ kauneimmat puut, ja minua sinä sanot/ sinisilmäiseksi. Minua joka näen.// 


- Arja Tiainen -

Lyhennys: Aili Nupponen.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Vaalitkin lähestyvät, etsitään eduskuntavaaliehdokkaita. Ja on niitä jo paljon saatukin, vaikka politiikka on huonossa huudossa, ei vähiten vaalirahaepäselvyyksien takia. Tästä Arja Tiaisen runosta käy selville se seikka, että naisia käytetään hyväksi näissä politiikka-asioissa, kun joku Casanova on saatava eduskuntaan tai peräti ministeriksi. Kauniilla naamalla saa paljon ääniä, sen voi Jyrki Katainenkin todistaa. Komeassa miehessä on vetovoimaa, joka vie naisilta jalat alta. Casanova on aina ylitse muiden. Leikki Matti Vanhanenkin Casanovaa kauan aikaa, mutta lopulta veto loppui yht'äkkiä. Casanova lannistui ja kompastui omiin jalkoihinsa. Luulen, että seuraavien vaalien Casanova on Katainen, hänellä on siihen kaikki edellytykset.

Casanova rakastaa - itseään, vaikka uskottelee rakastavansa muita. Älä usko Casanovaa, hän valehtelee aina uskottavasti. Valta on sairas, ja samoin Casanova. Usko nainen mieluummin itseesi kuin politiikan helppoheikkeihin!


Leo Karppasen kädentöitä vajaata kuusi vuotta sitten. Taustana on riihen seinä.

Otin tähän blogiin kuvia Saihosta, Leo Karppasen ateljeesta. Elokuu on lopuillaan, ja ilmat jäähtyivät jopa alle 10 asteen, tänään oli pari astetta lämpimämpää. Outoa miten nopeasti sää muuttuukaan helteisestä melkein hyisevän syksyiseksi, elokuussa. Mutta näin on; keväthän tuli jo varhain, minikesä oli jo huhtikuussa.

Oikein hyvää sunnuntai-iltaa kaikille lukijoille ja hyvää alkavaa viikkoa toivoo Aili-mummo!

12 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen29. elokuuta 2010 klo 11.02

  Jotenkin luulen, että näissä politiikan "Casanovissa" viehättää naisia valta. Kuviltu valta ja suuri miesego.

  Kuka nyt jotain Vanhastakin voisi edes pahemmissa painajaisunissaan kuvitella rajuissa rakkauspuuhissa. Mieshän on kaikin puolin kuin heinäseiväs.

  Entäs tämä peruskoulun kilttiä yläasteelaista muistuttava Kartainen? Ei oikein luonnu Casanovaksi. Kanervan jo tiedämme pelkäksi puhelinrattopojaksi.

  Kyllä nämä koti-Casanovat ovat sentään ainakin luotettavia!

  VastaaPoista
 2. Politiikka on aikamoista peliä, siinä vaihdetaan heti sääntöjä ja pelikavereita jos meinaa hävitä.

  VastaaPoista
 3. HUOKAUS!
  Niinpä niin. Valta, casanovat,
  -- ja vallan casanovat!
  Kirjoitan oikein tarkoituksella pienellä alkukirjaimella casanovan, mielestäni siinä ei tarvita isoa kirjainta, mokomatkin!
  Sitähän se on, me naiset valitettavasti tarjoamme miehelle sen alustan, jolle hänet nostamme. Mies tarvitsee aina naisen tukea, ja mehän tuemme. Tuemme silloinkin, kun se ei ole tarpeen.
  Olet oikeassa, kun kirjoitat siitä, että Katainenkin osaa käyttää ulkonäköään kiipeämiseen vallan ylimmälle huipulle. Ja mitä me naiset teemme? Tuemme tietysti joka äidin unelmavävyä...
  --
  Olen yhden kerran nähnyt televisiossa Kataisen kädessä savukkeen, mikä oli ilmeisesti suuri vahinko. Antaahan se huonoa mainosta urheilevasta hyväkroppaisesta herrasmiehestä. Sen koommin en ole haastattelujen aikana savukkeita nähnyt edes vilahtavan, otti varmaan koville kun heikkous tuli julki.
  ---
  Aivan totta, ilmat viilenivät nopeasti. Saa nähdä sitten, millaiseksi syksy muodostuu.
  --
  Mukavaa alkavaa viikkoa ja raikkaita tuulia sinulle.

  VastaaPoista
 4. Moi Hymyilevä!

  Olihan se eräänlainen uussinkku se pm. Matti Vanhanen, joten kova säpinä taisi käydä hänenkin ympärillään.
  Totta on, että valta kiehtoo naisia, ja siksi näitä moninaisia naisia kiinnostavat valtaa paljon omaavat poliitikot. muutoin ei Matti V:ta kannata paljonkaan noteerata, varsinkaan, kun se valta on jo mennyt.

  Katainen on taas niin sliipattu kauniskasvoinen mies, jotta hän pärjää politiikassa vaikka hänellä ei olisi muuta asetta kuin luojan luoma naamataulu. Tosin on hän verbaalikkokin, ja melkoisen hyvä siinä lajissa. Kyllä Kataiselle ja Niinistölle naiset tuovat ne suuret äänimäärät, joita he ovat monissa vaaleissa saaneet. Ja samalla naiset tuovat miehille myös sen vallan---.

  Olen samaa mieltä siitä, että koti-Casanovat ovat siitä parhaasta päästä: olkaamme siis onnellisia<3

  Kiitos kommentista Hymyilevä:)))

  VastaaPoista
 5. Peikko:

  Aivan niin kuten sanoit. Lisäisin tuohon vielä "petikavereita".

  Kiitos kommentista Isopeikko ;)))

  VastaaPoista
 6. Hei Eila!

  Puhuit ihan asiaa, yleisnimenä casanovat kirjoitetaan pienellä, yksilönimi on erisnimi.

  Muistan erään casanovan meidänkin kylältämme, joka menestyi hyvin kunnallisvaaleissa. Mies oli usean eri puolueen vaalilistoilla, ja naiset äänestivät hänet uskollisesti valtuustoon. Paitsi että minä en tietenkään äänestänyt häntä.

  Kanerva on oikea ihmeotus miehekseen, kaikenaikaa on tekstailtava kaikensorttisten nai(kko)sten kanssa.
  Ihan sairasta.

  Katainen on pelannut pelinsä hyvin, kokoomusta ei ole syytelty vaalirahasotkusta, vaikka löytyy niitä ihmisiä heidänkin puolueestaan. Voimme odottaa seuraavissa vaaleissa heidän voittoaan, tai jos eivät voita, pitää vielä tapahtua aika paljon.

  Näin minäkin kerran teeveestä sen pätkän, missä Kataisella oli savuke kädessään. Ei sellainen anna tosiaan hyvää kuvaa tästä adoniksesta, joka on suuren puolueen keulakuva.

  Reilun puolen vuoden perästä sen näemme, miten tulevissa eduskuntavaaleissa käy. Mutta ennustan, että Soini puolueineen tekee toisille yllätyksen, jota tosin olemme voineet odottaa. Suurin menettäjä on tietysti Keskusta. Maalaisia on vedetty nenästä jo liian kauan ;-?

  Kiitos kommentista Eila ja hyvää viikon alkua sinulle <3

  VastaaPoista
 7. Mitäs mieltä te Soinista olette? Onko ainesta casanovaksi edes pienellä kirjaimella? Vai mahtaako olla naisten makuun ollenkaan? (Anteeksi, jos nyt vaikutan nenäkkäältä!)

  VastaaPoista
 8. Moi Nummentonkija!

  Jaa - Soini casanova? Mahdollisesti. On Soinissa karismaa ja särmää toisillekin antaa. Ja mielipiteitä. Kyllä minä Soiniin uskon enemmän kuin edellä mainittuihin Kataiseen ja Vanhaseen. Soinin mielipiteet vaikuttavat vähemmän ostetuilta kuin näiltä toisilta kunkuilta;-)

  Kiitos kommentistasi Nummentonkija ja hyvää viikon jatkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 9. Aili, hienoa ja totta tekstiä Tiaiselta. Hyvät otteet olit valinnut.

  Sanotaan, että oikeesti runoilijat saavat kaikki naiset. Valitsevat fiksuimmat päältä. Muut jäävät casanoville.

  VastaaPoista
 10. Leena!

  Arja Tiainen on yksi mielirunoilijoitani, hän on hyvin terävä ja tarkkanäköinen nainen. Arja sanoo asiat joskus ehkä liiankin suoraan, mutta ainakin minuun Arjan runot ovat tehneet syvän vaikutuksen.

  Ihan kiva juttu, jos runoilijat olisivat niitä niitä, jotka valitsevat naiset päältä; en tiedä oikein voiko sitä uskoa. Kyllä valta ja raha kiinnostaa naisia valtavasti, ainakin halutaan olla lähellä vallankäyttäjiä.
  Miksi muuten nuori nainen valitsee vanhan ja rikkaan (ja ehkä vaikutusvaltaisen) miehen mieluummin kuin nuoren tai keski-ikäisen, jolla ei ole paljon maallista mammonaa kertynyt? Sitä seikkaa olen usein ihmetellyt itsekseni ;-?

  Kiitos kommentistasi Leena ja oikein kivaa viikon jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
 11. Anteeksi, mutta minua kyllä nyt häiritsee tämä naisten yleistäminen tietynlaiseksi yhdeksi hölmöläisjoukoksi, vallan ja rahan perässäjuoksijaksi. Sori, sellaiseksi nyt niin Tiaisen runon kuin kommentitkin koin. Onhan noita, kaikenlaisia yksilöitä, miehiä ja naisia, fiksuja ja vähemmän fiksuja :D :).

  VastaaPoista
 12. Kiitos mielipiteestä AilaKaarina! Jokainenhan saa uskoa mihin haluaa. Kyllä aika suuri osa naisista käy tähän luokkaan oikein hyvin, perässäjuoksijoita ja nuoleskelijoita on tunkuun asti. Kritiikki tässä mielestäni osuu näihin valtaapitäviin miehiin eikä suinkaan naisiin. Fiksut naiset ovat kuitenkin vähemmistö naisten keskuudessa. Eikä fiksuus mielestäni riipu koulutuksen määrästä, vaan aivosolujen laadusta.☺ ☻

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥