keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Se Vatasen musta lehmäKaisa Karhutar (Saara Saastamoinen) ja Jussi Vatanen (Mikko Lauronen) kosiskelevat tässä toisiaan. Takana soittelee kitaraansa Antti Ihalainen alias Erkki Räsänen, tangokuningas joidenkin vuosien takaa. Tohmajärven kesäteatterilla 13.07.2010, esittämässä Marianvaaran kesäteatteri. Koko näytelmä esitettiin viiden henkilön voimin, joista useilla oli kahden tai kolmen roolin esitys.
***

Saimme nähdä eilen illalla 13.07.2010 klo 19.00 alkaen varsin upean esityksen Maiju Lassilan Tulitikkuja lainaamassa teoksesta, joka ilmestyi 100v. sitten. Maiju Lassila on ollut Tohmajärvellä boikotissa vuodesta 2000 alkaen, jolloin viimeksi esitettiin Lassilaa, ja valintana oli teos nimeltä Pirttipohjalaisia. Tulitikut esitettiin uudessa kesäteatterissa Tohmajärvellä pari kertaa yhdeksänkymmentäluvulla, mutta vuosilukua en nyt saanut esiin. Nyt nähty esitys oli ohjaaja Juhani Joensuun dramatisoima, ja se kesti väliaikoineen alle kaksi tuntia. Koko teos oli pantu uuteen kuosiin, sitä oli vaikea tunnistaa entiseksi Lassilaksi, paitsi aiheeltaan. Näyttämökalusteena oli yksi ainoa puulaatikko, joka oli monessa mukana: Se toimi muun muassa saunana kahden miehen, Ihalaisen ja Vatasen kylpiessä siinä. Kaikki näytelmän laulut (6 kpl) oli säveltänyt ja sanoittanut Erkki Räsänen.
Tahvo Kenonen (Mikko Lauronen) sai kokea kuumat paikat, kun kuolleista ylösnoussut Antti Ihalainen (Erkki Räsänen) palasi vaimonsa Anna Liisan ( Leena Vähäkoski) luokse. Mutta pääsihän Kenonen kuitenkin Anna Kaisa Hyvärisen ( Pilvi Hämäläinen) sulhoksi ja kotivävyksi Jussi Vatasen (Mikko Lauronen) sijasta. Muutoin Anna Kaisa olisi jäänyt ilman sulhasta, ja se olisi ollut talon ainokaiselle tyttärelle liian suuri pettymys!

***

Tulitikkuja lainaamassa alkaa: "Jokohan lie Littilän Vatasen musta lehmä poikinut", puhui Liperin Kutsun-kylän Antti Ihalaisen emäntä Anna Liisa ikäänkuin itsekseen, leipiä uuniin pannessaan---. "Johan se kuuluu poikineen", myönsi Sormusen Miina, joka oli sattunut vieraaksi tulemaan ja hörppi nyt kahvia. -Tulihan se tämäkin repliikki jossakin välissä näytelmää ilmi. Mutta Lassilan jahkailu oli saanut kokonaan jäädä pois, näytelmäsovitus oli kokonaan uusi. Eniten minua vaivasi näytelmän miesten puvustus, joka olisi voinut olla kaikilta osiltaan samaan kuosiin sopiva, ei vähän sitä ja tätä; ei kumisaappaat jalassa vaan ihan oikeat lapikkaat. Ihalaisen kohdalla puvustus oli vielä heikompi. Piiput olivat kuten ennen ja niistettiin näppiin (muka vanhan mallin mukaan). Ei olisi ehkä kannattanut korostaa tätä niistämistä niin paljon, koska sen luonnollisuudessa oli toivomisen varaa. Laulut olivat kivoja ja nostattivat tunnelmaa. Näyttelijät osasivat myös laulaa.
He toimivat myös kertojina, joten juoni eteni joutuisasti. Äänivarat olivat etenkin naisilla mahtavat, aivan kuin ihan oikeilla näyttelijöillä. Maarianvaaran teatterin nettisivut
Näytöksiä on kuukauden ajalla yhteensä 22, joista tämä Tohmajärven esitys oli kahdeksas kerta. Tällä joukolla Tulitikut esitettiin ja hyvin esitettiinkin. Ohjaaja Juhani Joensuu ei ilmaantunut kumartelemaan yleisölle. Kulttuuritoimi ojensi kukat näyttelijöille. Yleisöä lienee ollut paikalla noin 150 henkeä. Yleisö poistui tyytyväisenä kesäteatterista klo 21.00, ja näyttelijät omille tahoilleen. Tänä iltana on esitys Vuonislahdessa Lieksassa klo 19.00.

Oikein hyvää loppuviikkoa kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo!

8 kommenttia:

 1. ka olipas hauska nähdä blogisti rivissä: ammattilaisen arviointi kerrassaan!!

  VastaaPoista
 2. Kiitokset kehuista Anonyymi ;)

  Olisi varmaan pitänyt sitäkin potsia kehua :D

  VastaaPoista
 3. Hyvästä esityksestä nauttii aina, silloin ei tule tunnetta, että on maksanut turhasta.
  Kivaa, että sait vastinetta pääsylipulle, kun seurasit esitystä tulitikuista.
  --
  Tarjontaa on nyt parhaillaan paljon, ja kaikkialla tietysti pyritään parhaaseen mahdolliseen. Aina en ole kuitenkaan poistunut kesäteatterista läheskään tyytyväisenä, valitettavasti.
  Tällä alueella on nyt jo kuitenkin paljon hyviä, tasokkaitakin kesäteattereita, joten katsomista riittää. Kappaleella ei ole niin väliä, kunhan työ tehdään tosissaan, eikä yleisöä aliarvioiden.
  --
  Erkki Räsänen oli täällä muutama vuosi sitten runokiertueella serkkunsa, lausuja Henri Räsäsen kanssa. He esittivät Leinon runoja laulaen ja lausuttuna, ja tekivät sen todella hyvin, suorastaan loistavasti. Olin tosi iloinen siitä, että satuin tulemaan paikalle silloin. Henri on muistaakseni lausuntataiteilija, Erkki säesti itseään akustisella kitaralla. Esitys oli konstailematon ja hyvä.
  Ainoastaan Kajaanissa runoviikolla nelisen vuotta sitten näin yhden vastaavasti yhtä hyvän esityksen, joka tosin oli taas teatterimaisempi, mutta loistava sellainen, rakennettu kokonaan Einari Vuorelan runoista.
  Usein olen lähtenyt pettyneenä varsinkin lausuntaesityksistä, en tiedä miksi.
  Toivottavasti sielläkin riittää yleisöä Tulitikut esitykselle, ettei tehty työ mene hukkaan.
  Mukavaa jatkoa taas sinulle!

  VastaaPoista
 4. Hei Eila!

  Oli kiva nähdä tulitikut pitkästä aikaa, ja se esitys oli todella hyvin erilainen.

  Koska otin kuvia, arvelin että raapustan muutaman sanan minäkin. Jotain ehkä ymmärrän näytelmistä niin kauan aikaa näytelmissä mukana olleena.

  Kaikkia tämänkään alueen näytelmiä en enää jaksa käydä katsomassa, näin kuumalla se on liian rasittavaa. Ennen ajoimme jopa yli 100 km:n päässä katsomassa esityksiä, vielä viime kesänäkin aika kaukana. Monesti nämä harrastajateatterien lippujen hinnat tahtovat nousta ihmeellisiin korkeuksiin, minusta 10 lipusta on ihan sopuhinta.
  -----
  Tuolla Maarianvaaran nuorisoseuralla on ohjelmapalvelutoimintaa, josta voi tilata ohjelmaa erilaisiin tilaisuuksiin. Syyskuussa he esittävät ns. talolla Suomi-trilogiaa, jossa ovat mukana Erkki R:n lisäksi Henry Räsänen (lausunta) ja Mika Tarkkonen (haitari). Löytyy jopa sirkustaiteilijakin. Käyvät esiintymässä ympäri Suomen (kuka maksaa matkat?)

  Kiitos kommentistasi Eila, ja hyvää jatkoa sinulle :)))

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen15. heinäkuuta 2010 klo 12.46

  Kerrassaa hienoa, että tasokasta kesäteatteria osataan tehdä ainakin Tohmajärvellä. Ja hineoa on sekin, että teillä on siellä tuo Lassilan Tulitikkuja lainaamassa, joka on oikea klassikko. Siitä nyt on siis tehty reipas ja moderni sovitus, jossa ei nukahda!! Onnittelut tekijöille - ja näkijöille!

  VastaaPoista
 6. Moi Hymyilevä!

  Et tainnut ehtiä lukea koko juttua; sanoin että meillä Lassila on ollut BOIKOTISSA vuodesta 2000 lähtien, esittäjä oli Maarianvaaran kesäteatteri, joka kävi esittämässä Tulitikut. Vuodesta 1982-92 Lassilan Tulitikut olivat Tohmajärvellä vakiokamaa (sitä esitettiin joka kesä) kesäteatterissa, mutta nykyisten ohjaajien asettamia rimoja Lassila ei näköjään enää pysty ylittämään. Vähän burleskia, koska Tohmajärvi on Lassilan syntymäpitäjä, ja Lassila on kuuluisin tohmajärveläinen kirjailija.

  Onnittelut kuuluvat siis Maarianvaaran teatterille ja sen ohjaajalle Juhani Joensuulle ;Z

  Kiitos kommentista Hymyilevä!

  VastaaPoista
 7. Hymyilevä eläkeläinen16. heinäkuuta 2010 klo 8.34

  Höpsistä, luin toki koko jutun, mutta en ymmätänyt, että esittäjänä oli joku muu kuin tohmajärveläiset, luulin että boikotti oli jo ohi.

  Nyt joutuivat siis muut kuin tohmajärveläiset näyttämään tohmajärveläisille, kuinka riemastuttavasta jutusta on kyse. Joskus ulkopuolisten on näytettävä, miten jotain vanhaa juttua voidaan ikään kuin uusia. Sellaista tapahtui mm. vuosia-vuosia sitten Kalevalan kohdalla, kun unkarilaiset vierailivat Suomesa esittäen varsi hauskasti modernisoidun version.

  Lassila on yliveto ja hauska! Selvä itäsuomalainen vääräleuka.

  VastaaPoista
 8. Hei taas Hymyilevä!

  Eipä taida meillä kukaan osata/ viitsiä tehdä tästä vanhasta Lassilan klassikosta uutta sovitusta, vaan mieluummin ollaan esittämättä koko näytelmää. Halutaan näet katsojia iso määrä ja samoin lipputuloja. Se on raha ja maine, joka asian ratkaisee, luulisin ;/
  Meillä oli ennen kyläteattereita jopa kuudessa kylässä yhtä aikaa, nyt kyläteatterit ovat kuihtuneet, kun on panostettu tähän kirkonkylän yhteen ja ainoaan teatteriin. Se on ollut kunnalle parasta peeärrää, muutoin ei kun riidellään kaikesta mahdollisesta. Ensin koulut (joita lakkautettiin) ja sitten Helli, joka ei toimi niin kuin sen pitäisi.

  Kiitos kommentista Hymyilevä ja hyvää pyhänaikaa sinulle ja miehellesi :D

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥