perjantai 23. heinäkuuta 2010

Saiho-ateljee - taidetta tulvillaan!

Seikkailimme eilisen päivän Kiteellä, ja kävimme ystävien kanssa Leo Karppasen Saiho-ateljeessa. Edellisestä käynnistä oli jo muutamia vuosia, ostin silloin sieltä yhden puuveistostaulun, johon olen ollut hyvin tyytyväinen. Olen ajatellut jo vuosia että käymme ostamassa sohvaseinälle lisää Karppasen puutaidetta, ja loppujen lopuksi kävikin hyvin, sain yhden taulun, tuon yllä olevan Aatamin, Eevan ja käärmeen. Eeva on parhaillaan poimimassa omenaa miehensä olkapäillä istuen, ja Aatamilla taitaa olla muut mielessä. Jotain pientä täydennystä tähän ikivanhaan Raamatun tarinaan vielä kaipaisin, jotta toivomani triptyykki olisi valmis---.

Saiho-ateljee sijaitsee Kiteen Heinoniemellä. Se on ainakin yhtä suuri nähtävyys kuin Lieksan Eeva Ryynäsen ateljee ja pihapiiri kirkkoineen. Piha on koristettu runsain ruusu- ja kukkaistutuksin, lisäksi tulevat Karppasen vuolukivi- ja rautaveistokset. Puuveistokset, maalaukset ja patsaat sijaitsevat useassa eri rakennuksessa. Suurin määrä taidetta on hienosti laitetussa navettarakennuksessa kahdessa, osittain kolmessa kerroksessa. Navetan ikkunat on koristettu lasimaaluksilla ja tiffany -töillä. Navetassa on vierastiloja, sauna ja uima-allas. Vanha riihi on myös taidetta pullollaan. Lisäksi tänä keväänä on pihaan noussut kaksikerroksinen hirsiaitta. Saiho on auki nyt heinäkuussa joka päivä: su - pe klo 12-18, la klo 10 - 15, muina aikoina sopimuksen mukaan. Saihon yhteystiedot löytyvät linkistä Leo Karppasen Saiho-ateljee

Taiteilijan luvalla kuvasin Saihoa sekä ulkoa että sisältä. Tulette näkemään näitä kuvia vielä monien juttujen yhteydessä.Alimmassa kuvassa taiteilija Leo Karppanen esittelee hienoa pihaansa tikkalalaiselle Marjatta Nousiaiselle. Tässä vesialtaassa on myös suihkulähde. Ruusut ja pensashanhikit kukkivat runsaina ja suurikukkainen kärhö kiipeilee seinille. Ihmettelimme sitä, miten yhden miehen aika riittää kaikkeen tähän---.

Kävimme samalla reissulla myös Kesälahdella Juhanan tuvalla, josta toisella kertaa lisää. Kiitokset naapureille yhteistyöstä ja kyydistä! Hieno päivä, meillä oli kolme kohdetta kaikkiaan. Se jää mieliimme pitkäksi aikaa. Lämpimät kiitokset myös Leo Karppaselle kestityksestä ja taidekeskuksen sekä töittensä esittelystä!

Kiteeläiset eivät tiedä mitä heillä on, muutoin Karppasella olisi suurempi ruuhka!
Oikein hyvää viikonvaihdetta kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

14 kommenttia:

 1. Kyl sää ehrit!

  On muuten hieno taulu ja olet aivan oikeassa, Aatamilla on muut mielessä kuin omenat...Mun pitäis julkaista yksi suvinovelli, mutta en voi ettet sinä närkästy...;-) (Joke!)

  VastaaPoista
 2. Hei Leena!

  Ja myöhästyneet Leenan päivän onnittelut!

  Todella ihania nämä 'raamatulliset' aiheet, varsinkin tämä <3 On helppo huomata, mitä Aatami ajattelee ;)))

  Voi, voi Leena, mistä sinä päättelet, että minä 'pahastuisin'? Ilman muuta julkaiset sen, mitä haluat itse julkaista, sitä ei päätä kukaan muu---.

  Kiitos kommentista ja kivaa pyhänseutua sinulle :DDD

  VastaaPoista
 3. Kaikkien kannattaisi käydä Saiho ateljeessa ja Juhanan tuvalla. Juhanan tuvan puuveistokset on myös Leo Karppasen tekemät.

  VastaaPoista
 4. Matti:

  Näin olen kuullut ja lukenut. Aika vaikuttava rakennus se Juhanantupa olikin, vaikka kävimme siellä ihan pikaisesti. Joimme vain kahvit. Isäntä oli nuori ja komea <3

  Mahtava kiviuuni oli siellä tuvan nurkassa, oikein komea!

  Kiitos kommentista Matti ja hyvää loppukesää sinulle :))))

  VastaaPoista
 5. Peikon miälestäkin se veistos on hiano. Mukavaa kun näytit sen meille, muutoinhan se olisi jäänyt näkemättä. Niitä ei varmaan ole siellä tusinoittain tarjolla :)

  VastaaPoista
 6. Isopeikko:

  Jos otat taiteilijaan yhteyttä, hän voi tehdä sinulle samantapaisen taulun tai minkä vaan haluat. Eihän niitä tietysti tusinoittain tehdä, mutta samankin aiheen voi tehdä useampaan kertaan, ja aina ne on uniikkeja.

  Kiitos kommentista Isopeikko ja hyvää sunnuntaita sinulle ;)))

  VastaaPoista
 7. Hymyilevä eläkeläinen24. heinäkuuta 2010 klo 11.06

  Karppasen töissä on ihanaa, lämmintä huumoria! Kertakaikkiaan hauska tutkielman Paratiisin kahdesta onnellisesta, hetkekestä ennen lankeemista synnin ihaniin pauloihin.

  Kotimaanmatkailu kannattaa!

  VastaaPoista
 8. Juuri niin Hymyilevä: ihanaa lämmintä huumoria, joka ainakin minua hymyilyttää kauan. Tämä tyyli on romanttinen ja lämmin, "kielletyn hedelmän" maku tulee esiin hyvin havainnollisella tavalla <3

  Kiitos kommentista Hymyilevä ja oikein hyvää sunnuntaita sinulle :))))

  VastaaPoista
 9. On se vaan ihmeellistä, että meidän tavallisten kuolevaisten joukosta löytyy aina tällaisia helmiä, kuten tämä Leo Karppanenkin on.
  Täältä puolelta Suomea löytyy ainakin yksi hänen veroisensa, tämä Hiidenlinnan tekijä Reino Koivuniemi. En tiedä, oletko Someron Hiidenlinnassa käynyt, mutta se on kokonaisuudessaan myös jotain sellaista, mitä ei edes osaa sanoin kuvata.
  Samoin tuntuu olevan siellä Saiho-ateljeessa.
  Lieksassa olevasta Eeva Ryynäsen ateljeesta olen paljon kuullut kehuja, ja sinne haluaisin myös kovasti mennä, mutta vielä en ole päässyt sinne asti.
  Niin kauan kun pystyy kulkemaan, pitäisi näihin kohteisiin tutustua.
  Olitte varmaan taas paljon rikkaampia antoisista kokemuksista, ja olihan sinulla ihan konkreettistakin kotiintuotavaa, josta voit nyt jatkossakin nauttia :))
  Terveisiä taas sinnekin päin.

  VastaaPoista
 10. aatami taitaa olla hieman väsähtänyt eevaansa, kuvasta päätellen;) onkohan aatami-rukka joutunut nostelemaan liikaa?!
  toisaalta - tietyt ihmiskehon osat ovat aika ongelmallisia edestäpäin kuvattuina, mikäli vireystila on kohdillaan... sikäli tulkinnan ymmärtää.

  VastaaPoista
 11. Heippa Eila!

  Suomi on Ite-taiteilijoita pullollaan, mutta harvasta tulee kuuluisa. Eeva Ryynästä auttoi varmaan se, että hän oli nuoruudessaan käynyt Ateneumin, jossa ei kuitenkaan opetettu puunveistoa. Monesti nämä taiteilijat ovat lähiympäristönsä väheksymiä eikä heitä tarpeeksi arvosteta. Kiteelläkin kaikki muu huuhaa pontikankeittoa myöten, on enemmän arvostettua kuin Karppasen kuvataide. Mutta tulee vielä aika, kun Karppasesta puhutaan hyvin kunnioittavasti, eikä se aika ole kaukana.

  En ole Someron Hiidenlinnassa käynyt enkä tunne Reino Koivunimeä, enkä myöskään nähnyt kuvia hänen töistään---. Maailmassa on niin paljon, mitä en tunne, eikä koskaan opi tuntemaankaan, valitettavasti.

  Eeva Ryynänen teki elämäntyönsä maanviljelijän (tai paremminkin pienviljelijän) emäntänä Lieksan Vuonislahdessa. Vasta ikäihmisenä hän tuli tunnetuksi, kun pankit ja muu rahamaailma rupesi ostamaan hänen massiivisia puuveistoksiaan saliensa koristuksiksi. Olen kerran, v. 1974 käynyt Ryynäsessä, isäntäväki oli kesällä ulkomailla. Sen jälkeen Eeva ja Paavo Ryynänen rakensivat yhdessä kirkon, josta on paljon puhuttu, ja josta löytää tietoja myös netistä.

  Kun liikut täällä päin, käy ihmeessä Karppasen ateljeessa. Hän ottaa vastaan sopimuksen mukaan myös muulloin kuin virallisena näyttöaikana.

  Totta on, että ihminen rikastuu henkisesti, kun käy hyvää taidetta katsomassa. Onneksi niitä mieluisimpia voi ostaakin, ja ilahduttaa niillä itseään.

  Kiitos kommentista Eila, ja hyvää jatkoa sinulle <3

  VastaaPoista
 12. Moi Anonyymi!

  Samaa asiaa minäkin ihmettelin, mutta sitten oivalsin että Aatami on vasta aloittanut Eevansa ainokaisen tuoksujen tutkimisen eikä se ole ehtinyt vielä vaikuttaa. Tai ehkä taiteilija on häveliäisyyssyistä jättänyt oksan lurpalleen; mene tiedä O_O

  Kiitos kommentistasi Anonyymi ja hyvää loppukesää sinulle ;))))

  VastaaPoista
 13. Aili, myöhästneet kiitokset onnitteluista!

  Huomaathan, olen lakannut sinua vallan mummottelemasta;-) ja kuten huomasit se juttukin on julkaistu.

  Siinä on varmaan käynyt niin, että tuo Aatami on Eevalle liian vanha. Eeeva tarvitsee nuoren miehen, joka osaa laulaa runoja Tuoksuvasta Puutarhasta ja sitten vähän muutakin vielä...jotain suloista.

  (Mun pää on tänään pehmenny helteestä. Päivät istun kellarissa pitämässä itseäni ja koiraani hengissä ja yöt kastelen puutarhaa, joka tuntuu nyt aivan liian isolta...Musta tulee virallisesti Leena Lumi ja tämä suvi painuu aikakirjoihin elämäni ikävämpänä. Menen nukkumaan nähdäkseni unta suvisateesta - tai puuterilumesta.)

  VastaaPoista
 14. Hei Leena!

  Ei mummottelu ole minusta yhtään ikävää, se on minulle kunnianimi: Olen saanut viisi suloista tyttöä (poikani tyttäriä), joista olen ylpeä. Monet vierastavat mummo-nimitystä, suorastaan häpeävät sitä---.

  Voipa olla että Aatami on liian vanha Eevalle tai hänellä toimivat refleksit (liian) hitaasti. Pitääpä kysyä taiteilijalta itseltään, mikä on syy moiseen ;)))

  En pidä päätäsi yhtään pehmenneenä, kommenttisi oli tosi järkevä ja asiallinen <3
  Onnitteluni Leena Lumi uuden virallisen nimen johdosta! Tiedän kyllä entisen sukunimesi, otin selvää siitä netistä jo aikoja sitten---.

  Oikein hyvää vointia sinulle ja rakkaalle koirallesi, jota palvelet viimeiseen saakka uskollisesti ja nöyrästi!!!

  Kiitos kommentistasi ja oikein kaunista päivää sinulle :D

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥