perjantai 30. heinäkuuta 2010

Afrikan morsian naurattaa Tohmajärvellä


Liisa Heiskasen kirjoittama komedia Afrikan morsian esitettiin Tohmajärven kesäteatterissa 29.07.2010. Lipun oli ostanut noin 350 henkilöä. Kahvituksesta vastasivat Murtoin Martat ja makkaran myynnistä Kaurilan Erä.

Rantapallo kainalossa menossa uimaan Tuure Tella (Teemu Jaatinen), joka teki onnistuneen roolityön tapansa mukaan. Liina Murikka (Katariina Susi) ja Matti Murikka (Visa Forsblom) keskustelevat tilanteesta, joka perustui väärinkäsitykseen. Tuure Tellaa luullaan ensin Taneli Moilasen ( Juuso Kotilainen) 'tyttöystäväksi' ja sitten 'poikaystäväksi'. Tuure Tella sai aluksi Moilasen virkamiesperheeltä ja Taina Moilaselta (Raili Björn) kalsean kohtelun. Näytelmän aihe on ihmisten suvaitsemattomuus ja ennakkoluulot, joita näytelmällä tuuletetaan. Olisi mielestäni kannattanut panna enemmän farssiksi. Vahingonilo ja kyttääminen näytelmän lähtövoimana ei kanna kauas, se saatiin nähdä jo Pirttipohjalaisissa vuonna 2000.

Kuvaamisen kannalta paikkani olisi voinut olla parempikin. Näytelmässä oli mukana lähes 20 henkilöä, ja tilanteet levittäytyivät kovin laajalle näyttämöä. Ensimmäinen katsojarivi istui melkein näyttelijöiden varpailla. Koirallakin oli 'rooli', jota ei ohjelmassa ole mainittu.Kodinturvajoukot on perustettu kylälle, niihin osallistuvat Mieloset ja Murikat, joukkoa johtaa Petra Mielonen (Heini Valtanen). Äkseerauksen välissä on vähän juoruiltava naapurien kuulumisia ja pohdittava ulkomaalaistilannetta. Ja välillä kuului aina karjahdus: "Karjala takaisin!" Keskeinen paikka oli kaivon kansi, jolla istuvat (vas.) Katri Mielonen, (Mervi Venäläinen) ja Hilja Murikka (Helena Järveläinen).

Vasemmalla Pauli Mielonen (Petrus Martiskin) on vaihtanut morsianta, vieressä istuu Annabella (Arina Gazy) ja Petra Mielonen (Heini Valtanen) mielitiettynsä Taneli Moilasen (Juuso Kotilainen) kanssa. Annabella oli päätähti, se Afrikan morsian, jonka rooli ei kuitenkaan ollut suuren suuri.Kaivon edessä seisova Emma Mielonen (Milja Lievonen) oli näytelmän tähti, joka joutui opiskelemaan roolinsa noin kuukaudessa, kun henkilö jonka oli määrä näytellä Emmaa, loukkaantui pahasti. Ja Milja hoiti homman kotiin ihan kiitoksen arvoisesti! Kaikille näyttelijöille ei näytelmässä ollut sopivaa roolia, joissa he olisivat päässeet loistamaan.

Näytelmä oli uuden ohjaajan, Seija Pirhosen, ensiesitys kesäteatterissa, josta kiitokset hänelle. Ensi vuonna tulemme näkemään Aimo Vuorisen Votkaturistit, sen ohjaa Jouko Tyyni. Votkaturistit esitettiin Tohmajärvellä 30v. sitten Elina Simpuran ohjauksessa. Se oli suuri menestys, jonka vielä sen nähneet hyvin muistavat.
***
Eilen oli mummolla vieraina viisi virkeää kaunotarta, joita en ole tavannut ainakaan viikkoon. Mummolla ja ukilla on ollut kiirettä marjojen kanssa, mutta koska eilen luvattiin kauhean kuumaa, ja väsytti kovasti, päätimme pitää lepopäivän keskellä viikkoa. Mummo tarjosi neidoille piirakoita, munia, mehua, maitoa ja jätskiä, joihin kaikki olivat tyytyväisiä. Sitten osa tytöistä piirsi mummolle kauniita kuvia, osa katsoi Tikua ja Takua DVD:ltä. Paukku keskittyi niin innokkaasti elokuvan maailmaan, että kaikki leikit unohtuivat. Illalla menimme sitten Kemieen kesäteatteriin, jossa tapasimme joitakin ystäviä. Ja hauskaa oli! Päivällä ulkolämpötila kohosi varjossa 34,42 asteeseen. Venäjältä tuli tänne savua, samoin Oulun korkeudelle saakka.

Oikein hyvää viikonvaihdetta kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

10 kommenttia:

 1. Votkaturistit katsotaan nykyisin ihan eri perspektiivistä kuin 30 v sitten. Nythän se kertoo jostain sellaisesta, mitä oli, mutta joka katosi.

  Lämpötilat ilmoitetaan nykyään aika tarkasti :)

  VastaaPoista
 2. Moi Peikko!

  Ajat ovat muuttuneet - ja luultavasti myöskin me.

  Kävin itsekin 1970-luvulla kolme kertaa silloisessa Leningradissa, ja muistan että vodka virtasi ja sukkahousukauppa kävi kuumana. Jotkut kuvittelivat olevansa miljonäärejä, kun rahaa sai jopa vanhoista vaatteistakin. Se oli jonkinlaista kansanhuvia: Oli jännää tehdä kiellettyä kauppaa; oli riskejä jäädä kiinni, mutta harvoin taisi kukaan jäädä. Varmaan mafia oli lahjonut miliisit, jotta he olisivat näkemättä mitään epäilyttävää. Neuvostoliittoa ei enää ole, Venäjä on hieman erilainen valtakunta ;=0

  Kiitos kommentista Isopeikko :)))

  VastaaPoista
 3. Meillä oli kovimmillaan 34,2! Ja piti munkin elämän aikana saada Suomen kaikkien aikojen lämpöennätys...En olisi yhtään välittänyt.

  Venäjän savut tuntuvat jopa meillä Keski-Suomessa. Kun kävimme siellä äidin kotikonnuilla ja syntymäkodissaan vieraina, oli savua aika ajoin todella haitaksi asti rajan ylityksen hitaudessa. Siis tuo visiitti oli vuosia sitten.

  (Ensi viikolla tuon blogiini kirjan, joka takuulla kiinnostaa sinua...puutarhamarjaviljelijää. Minäkin olin lounaaksi mustaviinimarjapensaassa;-)

  VastaaPoista
 4. Leena hyvä!

  Sinulla on mahdottoman paljon kauhean kiinnostavia kirjoja. Olen lukenut lähes jokaisen esittelysi, vaikka niitä tulee monta päivässä. Miten ihmeessä ehditkään lukea ja kirjoittaa niin paljon, sitä en ymmärrä. Sinulla täytyy olla todella suuri luku- ja kirjoitusnopeus, ja erinomainen käsityskyky!!!

  Kiitos kommentista Leena:)))

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen1. elokuuta 2010 klo 6.54

  Tietokoneeni on hiukan reistaillut. Olin muka jo kommentoinut tätä sinun tetaterijuttuasi mutta kone on tehny tepposet.

  Sanon siis uudelleen, että vanhanaikanen harrastelijoiden kesäteatteri kuuluu suomalaiseen kesään. Se antaa monelle kylähteisölle yhteistä harrastustoimintaa ja kokoaa ihmisiä yhteen rupattelemaan kesäillassa.

  Tohmajärvellä on esitetty perinteinen kesäteatterikomedia. Ja jos yleisö viihtyy, on kaikki hyvin. Mukana on ollut nuoriakin ja se on hyvä se! Mutta tuon Emman olisin itsekin hakunnut nähdä. Tällaisia luonnonlahjakkuuksia joskus löytyy.

  Kuvat blogissa ovat aina mukavia.

  Terveisiä

  VastaaPoista
 6. Moi Hymyilevä!

  Olet Ihan oikeassa, tämä juttu oli sillä tavallisella perinteisellä tasolla, ei mitään huippua. Meillä on kyllä totuttu parempaan ;=Z

  Paljonhan riippuu tietysti käsikirjoituksesta ja ohjaajasta, mitä muut saavat aikaan---.

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä!

  VastaaPoista
 7. Taas totean ensiksi: Sinä olet varsinainen herkkumummo niile nuorille kaunottarille :))
  --
  Kylläpä heinäkuu on siellä ollut huippukuuma. Kuuma on ollut täälläkin, mutta ei sentään mitään savua naapurista.
  Voimme vain kuvitella miten tukalaa naapurimaassa ja varsinkin suurkaupungissa, Moskovassa on ollut ja on. Sääliksi käy, vaikka valitettavasti sääli ei auta ketään.
  Toivotaan, että sielläkin tilanne helpottaisi vähitellen.
  --
  Aika kummallinen on tilanne tällä pallollamme. Toiset hukkuvat tulviin, toiset kuolevat kuumuuteen. Sotia riittää, itsemurhaiskuja, kirjepommeja, nälänhätää, sairauksia ja ties mitä muuta vielä. Aina ei enää todellakaan tiedä, mitä ajattelisi.
  Ehkäpä maailman päättäjät kohta joutuvat todella tekemään radikaaleja päätöksiä sekä luonnonvarojen käytöstä että luontomme parhaasta mahdollisesta suojelusta. Kunpa itse osaisi tehdä aina oikeat ratkaisut, että oma hiilijalanjälki pienenisi mahdollisuuksien mukaan.
  ---
  Afrikan morsian kuulosti ainakin kovin ajankohtaiselta tässä ennakkoluulojen luvatussa maassa. Itse en ole kyseistä näytelmää nähnyt.
  Sinäkin olit saanut kuvata, ei siis kielletty kameran käyttöä. Minusta tuntuu, että tällä seudulla useimmissa esityksissä kielletään valokuvaus. Onko se sitten siitä kiinni, jos joku ammattilainen on mukana näyttelemässä tai ei?? En tiedä. Minä ihan hämmästyin, kun Laajoella ei kielletty kuvausta. Istumapaikkani oli vain kuvauksen suhteen huono, ja siksi jouduin aika paljon kuvista leikkaamaan.
  Toisaalta kuvat elävöittävät, jos tarinaa kertoo muille.
  Syksyä jo odotellen
  Eila

  VastaaPoista
 8. Heippa Eila!

  Eikös mummon kuulu ollakin sellainen "herkkumummo?" Ainakin nämä tytöt ovat siihen tottuneet, ja oikein odottavat sitä. Näin jäämme varmasti ikiajoiksi näiden lasten mieleen, sen he muistavat elämänsä loppuun asti <3
  ----
  Ei nyt enää ole onneksi savua täällä ollut moneen päivään. Mahtaa siellä suuressa naapurivaltiossa olla ihmisillä vaikeaa, kuumuuden lisäksi ilma on sakeana savusta ja pienhiukkasista. Varsinkin hengityselinsairaat ovat hätää kärsimässä, monelle tuollainen savusumu voi olla se viimeinen niitti ruumisarkkuun.
  ------
  Onhan se hyvin merkillistä: Ei riitä se tuho mitä luonto aiheuttaa, vaan vähäjärkinen ihminen aiheuttaa vielä paljon lisää tuhoa omilla tyhmillä tuhotöillään;((

  Luonnon töille emme mahda mitään muuta kuin korjata mahdollisimman pian sen aiheuttamat vahingot, mutta että ihminen on vielä tarpeeksi tyhmä tehdäkseen pahaa toisille ihmisille, ei mahdu minun kallooni!
  -----
  "Morsiamella" oli sanoma, kyllä, ehkä vähän liikaakin alleviivattu, josta en välttämättä pitänyt kovasti. Ei kaikki ihmiset ole tuollaisia toistensa kyttääjiä ja selkäänpuukottajia, niin kuin tässä näytelmässä annetaan ymmärtää. Tietysti sellaista on yhteiskunnassa, mutta on myös muunkinlaista suhtautumistapaa. Tuollainen vahingonilo on minun mielestäni suorastaan sairasta;(

  Meillä ei vielä ole kielletty kuvaamasta, paitsi ensimmäisessä näytelmässä sanottiin, ettei saa kuvata, ei ainakaan salamavalon kanssa; niinpä kuvasin ilman salamaa!
  Ja hyvin meni :)

  Kiitos kommentistasi Eila, ja hyviä marjankeruusäitä <3

  VastaaPoista
 9. poikkean nyt ihan eri asiaa, luin alasin lehdestä täällä äitini luona Törrösestä, joka oli myös opettajani aseman koululla, luulin että hän ei ole enää elossa, oli yllätys kun näin kuvan lehdessä ja juttu siinä jossa aseman ent.oppilaat pitivät muistelot koululla,asuukohan törrönen tohmajärvellä, ois kiva laittaa kortti vaikka jouluna ?

  VastaaPoista
 10. Pepita, valitettavasti en tiedä. Pitäisi ehkä kysyä lehden toimittajalta, joka jutun teki...

  Mukavaa viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥