sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Kevätpäivä mummolassa

Tällä laivalla risteilimme syyskuussa 2009 Olhavanjoella Novgorodissa. Kuva Leo Karppanen

Vihreän ikkunan takana tuulee
Alaston kaunis kevät,/ kaikkien kasvot näkyvät lävitsesi./
Ei peitä niitä huurre/ ei lumi/ eivät kirkkaat kahisevat lehdet/
ei varhain lankeava varjo.//
Kevään valo/ armoton itkumuuri/ lasinen aallonmurtaja/
jota vasten sydämet murtuvat/ kuin simpukat.//
Minun tieni on pohjoisessa,/ kevät sitä kuljettaa/
ja askeleita, minua/ minun tieni muuttolintujen siivillä:/
minne kurjet, sinne minäkin/ soille/ rannoille/
pajun valtaamille pelloille/
ei tarvitse muistaa!/ myöhäisen kevään ja muuttolintujen maassa/
minun tieni/ satojen purojen ilmansuuntiin/
mukanaan sirpaleita, munankuoria/
tuulireppuja ja taivassaappaita/
tämän minä vielä elän//
Eeva Tikka teoksessa Kalliomaalaus. Jyväskylä 1987

***
Päivä hujahti kuin siivillä lasten kanssa. Menu oli vakio: karjalanpiirakat, keitetyt munat ja tuoreet vehnäpullat. Ja hyvin maistui mehun ja tuoremehun siivittämänä. Paupau kaiveli haarukalla pullaansa, ja sai syötyä suurimman osan. Lisänä äiti antoi kananmunaa ja mehua. Ellu innostui piirakoista, Eve munista, Angi söi munan ja pullan ja Pippuri pullan, mehun ja jälkkäriksi jätskiä, joka kelpasi myös Evelle ja Angille. Mummolla on kolme erikokoista jumppapalloa, joista lapset innostuivat, Paukku erityisesti, samoin Angi. Niistä meinasi loppujen lopuksi tulla tappelu, mutta äiti erotti vanhemmat neitoset toisistaan. Tytöt kantoivat kirjoja mummolle vuoronperään luettavaksi, ne olivat niitä samoja kuin tavallisesti: Klara Kananen, Pikku Pegasos ja Ssh! (Älä kerro herra sudelle).

Lasten äiti otti lapsista monia kuvia minun kamerallani. Arvelin että hänellä on taito kuvata parempi kuin minulla, joka olen vain noviisi. Viikon kuluttua on jo äitienpäivä, ja silloin tietysti kuvataan lisää. Silloin kuuluu olevan myös Rääkkylän mummon syntymäpäivä, joten siellä on kaksinkertaiset juhlat. Lisäksi tietysti tulevat lasten serkut juhlimaan mummoa, joten hauskaa hulinaa on tiedossa tyttösillä.

Lupauduin huomenissa katsomaan kaksosia, kun muut ovat asioilla ja töissä. Nyt neidot ovat jo niin isoja, että heistä ei ole vaivaa paljoakaan. Luulisin että ulkoleikit saattavat heitä kiinnostaa. Varsinkin kiikkuminen omassa lastenkeinussa on verraton homma, johon ainakaan Eve ei ikinä kyllästy. Eve ja Ellu ovatkin ulkoilmaihmisiä, he saattavat olla pihaleikeissä yhteen menoon monta tuntia. Pippurin mielipuuhaa on tietokoneella surffailu ja pelien pelaaminen.

Onneksi on työtä ja askaretta tiedossa riittävästi, joten ei ole tarvis ajatella ikävämpiä asioita. Kaikki lutviutuu ajan oloon, ja se on hyvä!

Autolasteittain tohmajärveläisiä on mennyt Viroon kylpemään, jotkut oikein lentämällä. Me teimme 5-6 vuotta sitten myös yhden matkan Haapsaluun Fra Mare kylpylään, mutta sen perästä en ole himoinnut sitä enää: Oli niin mahtavat säryt käsissä ja jaloissa koko sen talven, varmaan niiden yrttikylpyjen takia. Muuten oli ihan mukavaa, vaikka oli liukasta ja marraskuuta...

Oikein iloista ja keväistä tulevaa viikkoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

5 kommenttia:

 1. No niin, taas ollaan samoissa hommissa. Lähden nimittäin aamulla Helsinkiin auttamaan lasten kanssa, ja tulen vasta tiistai-iltana. Tiistai minua oikein jännittää, kun olen koko päivän heidän kanssaan yksin. Ovat vielä niin pieniä. Täytyy nyt yrittää, kun lasten äidillä on tärkeitä työasioita. Yrittäjällä on aina vähän erilaista se äitiyslomakin.
  Kovasti odotan, että pienempikin oppii kävelemään, mutta ei se ihan vielä tapahdu, kun tulee toukokuussa vasta kuusi kuukautta täyteen.
  Kummallista kyllä, että näiden tyttöjen isä jo juoksi kahdeksan kuukauden vanhana. Hän oli hyvin hoikka ja meneväinen lapsi. Erikoislastenlääkäri sanoi, ettei niin pian olisi edes väliä kävellä luuston takia, johon minä sanoin, että minkäs minä mahdan kun lapsi menee. Oli se huvittavaa.
  Olen joskus oikein miettinyt, että ei kai vaan aikaisessta kävelystä johdu, kun tällä lasten isällä ovat molemmat jalat onnettomuuksien kautta murtuneet ja nyt niissä on rautaa sisällä.
  No, turha sitä on miettiä, kun en sille mitään voi. Mutta ei kai sekään ole hyvä, jos lapsi liian aikaisin kävelemään lähtee.
  Kyllä tämä kaksi vuotta täyttäväkin jo kovaa meni ennen kymmenen kuukauden ikää.
  ------
  Hoidellaan me vain lapsia, kivaa se on .
  ----
  Sitä Karoliina Koskisen kirjaa saa kyllä ihan kirjakaupoista ostaa, hänellä on ainakin kaksi samantyyppistä hauskaa pientä kirjaa.
  Minäpä kysyn kirjastosta, josko kaukolainaisin kirjojasi, saatan kyllä ne pari ostaakin, mitä sinulla on saatavana.
  Hei taas :)

  VastaaPoista
 2. Moi Eila!

  Kaukolainoissa taitavat periä asiakkaalta sen postimaksun, mutta samallahan sinä voit lainata kerralla kaikki kolme painettua, sitä neljättä (kopioitua) ei lainata.
  ----------
  Sinulla Eila on lastenhoito hyvin "hansakassa". Onhan se puolivuotias todella pieni ja ihana vauva, vaikka on ihan oikea ihmisen alku. Lapset ovat erilaisia persoonia jo nuoresta pitäen. Kaksivuotias on yhtä hellyydenkipeä kuin se nuorempikin, ja saattaa olla mustasukkainen sille pienemmälleen. Minusta on parasta, ettei lapsilla ole suuria ikäeroja, silloin he sopeutuvat toisiinsa paremmin ja luontevammin.
  -------
  Ei sille seikalle äiti mitään mahda, jos lapsi kävelee jo kahdeksankuisena. Hyvin kehittynyt ikäisekseen mitä tasapainoon ja lihasten hallintaan tulee. Nämä meidän tytöt ovat oppineet kävelemään vasta täytettyään yhden vuoden. Useimmat 1v. osasivat muutamia askeleita ottaa.
  --------
  Kyselenpä minäkin Karoliinan kirjoja, jos löytyisi vaikka netistä.

  Oikein hyvää tulevaa viikkoa sinulle Eila, ja kiitos kommentista!

  VastaaPoista
 3. Hymyilevä eläkeläinen3. toukokuuta 2010 klo 8.26

  Hurmaannun aina, kun kerrot noista lapsenlapsistasi! Minulla on yksi pojanköriläs, joka ilmeisesti on mennyt naimisiin tietokoneen kanssa.Turha odottaa jäkikasvua, jos ihmeitä ei satu.

  Loistavalta näyttää kesän alkaminen!

  VastaaPoista
 4. Peikko kurkkasi Saihoon :) ja tykkäsi siitä kettujutusta ja saunasta :)

  VastaaPoista
 5. Hymyilevälle:
  Älä nyt hyvä Hymyilevä heitä vielä kirvestä kaivoon; ei niistä asioista koskaan tiedä etukäteen. Elellään vielä sentään toivossa ja rakkaudessa;)

  Kevään alku on tosiaan lupaava:))

  Kiitos kommentistasi Hymyilevä!
  ---------------
  Isopeikko:
  Eikös ollutkin mielenkiintoista siellä Saihon sivuilla?

  Iloista kevään jatkoa sinulle, ja kiitos kommentista:))

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥