perjantai 30. huhtikuuta 2010

Tohmajärveläinen unikuva

Kuva: Leo Karppanen.


Kaunei uni
Tulet risumetäst/ ja olet uuvuksis/ heität kamari sänkky/
seljälles ja sanot et/ kirjotan viäl/ elämästän kirja/
ja nimeks/ tule Unikuva/
ja mää tahron puhel/ sun kaik muistos hyväks/
naapur ei kaatan pihakoivu/ äit ei hukkun/
tähkä olivat ain painavi kämmenel/ mittän paha ei ikä ollu/
ja puhun ja puhun/ sunt takasi ettet ol koska/
mennykkä lähtenykkä/ olet siin/ tuvan pöyrä ääres/
leivot/ sun kätes o jauhois/ mää autan/
hajen hellan päält/ sulavoi.// Heli Laaksonen

Runoilija Heli Laaksonen on Luojan lahja meille raskasmielisille suomalaisille. Heli osaa kääntää surullisen ja ikävän asian positiiviseksi ja iloiseksi. Olihan tuossa runossa myös haikeutta, Heli käsittää että äiti ei tule takaisin - hän kohtaa äidin vain unissa.

Tällaista taitoa me tarvitsisimme jokainen, mutta se ei ole toki kaikille suotu. Pitää keskittyä myönteisiin ja iloisiin juttuihin, vaikka murheen musta taakka painaa mieltämme. Mutta aina sitä ei voi tehdä, vaikka kuinka yrittäisi.

***
Olen kahtena päivänä käynyt asioilla Kemiessä, jossa laajennetaan terveyskeskusta ja rakennetaan miljoonan maksavaa mahlahallia. Tuon viimeksi mainitun tarpeellisuutta uskallan epäillä. Työpaikkoja siitä ei tule: Miksi sen rakentamista ei jätetty yrittäjän huoleksi? Olisiko heillä ollut niin paljon luottoa, että pankki olisi lainannut miljoonan? - Enpä usko. Mahlaa saa keväällä koivuista parin viikon ajalta, ja koivuista tulee energiapuuta eli halkoja, sillä mahlan otto aiheuttaa puille värivirheen. Mahlan koe-erän hankintaan on ilmoittautunut parikymmentä metsänomistajaa. Ilma on sakeana kysymyksiä ja ihmettelyä. Ja sen miljoonan velan lainaa pankilta kunta eli veronmaksajat.
***
Tänään on Vapun aatto, ja kesän odotukset korkealla. Meille maalaisille Vappu on merkinnyt sitä, että isäntä tai joku muu menee perunakellariin valitsemaan siemenperunoita. Juhlat kuuluvat ylioppilaille ja työläisille. Me maajussit emme yleensä kuulu kumpaankaan porukkaan, joten tyydymme juhlimaan vain vappusiman ja munkkien merkeissä.

***
Pihansiivoukset ovat päässeet alkuun. Näyttää ihan siltä että se tulee tehdyksi entiseen tapaan, mutta nyt on mies ollut puuhassa mukana entistä enemmän. Näin me pärjäämme, toinen toistamme tukien.

Naapurit toimittaisivat kaloja vaikka kuinka paljon. Eilen toin miehen veljen porukan kaloja ison kulhollisen, jotka Eeva- käly oli jo perannut valmiiksi. Tänä aamuna soitti toinen naapuri, joka myös tarjosi kaloja, mutta meillä molemmilla oli menoa. Kyllä täällä maalla ollaan avuliaita ja mukavia, kaveria ei jätetä pulaan.

Jos haluatte Vappuhauskaa, lukekaahan Leena Lumen blogia, jossa on tosi hauskoja kirjoituksia. Uskoisin, että ainakin miesväki tykkää niistä.

Oikein hyvää ja mukavaa vapun aattoa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

9 kommenttia:

 1. Hauskaa vappua myös Aili- mummolle.

  VastaaPoista
 2. Kiitos Matti, oikein hauskaa vappua myös itsellesi ja perheellesi!

  VastaaPoista
 3. Kuvasta tulee mieleen jussipaita. Miksiköhä? Värit ja kuviot saattavat hämätä :)

  VastaaPoista
 4. Nyt kun on vielä Valpurin päivä, niin minäkin tarjoan sinulle mukavan tekstinpätkän. Pidät Heli Laaksosen tekstistä, niin kuin minäkin, joten pidät varmaan tästäkin En tiedä, oletko koskaan tutustunut Karoliina Koskisen tuotantoon, tässä näyte hänen kirjastaan, joka on nimeltään LIKKOJE JUTUI

  Oltii laskettelemas
  ja tuli seksi miäle.
  Ne o vähä sama juttu:

  Viaraat vehkeet,
  harvo harrastettu laji
  ja paikat tulee kipiäks.
  Sitku onnistuu,
  haluaisis kausikorti.
  ------
  Siinä siis näyte Karoliinan kirjasta.
  ------
  Onpas tuo mahlahallihanke erikoinen juttu. Kyllähän jossain sanottiin, että mahlaa viedään ulkomaille, mutta outoa, jos kunta on mukana, vaikka työpaikkoja ei tule. No, ainahan suomalaiset joutuvat maksamaan kaikista päättömistä jutuista, viimeistään siinä vaiheessa kun toivottua rahaa ei tulekaan.
  ------
  Kyllä kai se Vapun juhlinta aina on tainnut jäädä vähemmälle maalaiskodeissa. Minun isäni ei antanut mitään arvoa vappujuhlinnalle, pienviljelijä ja uskovainen mies kun oli. Joskus nuorena minunkin teki kovasti mieli juhlimaan, mutta ikinä ei töitä sen takia jätetty tekemättä. Ja kun on maailmalle joutunut lähtemään rippikoulun jälkeen kotiapulaiseksi, ei juhlimiseen ole liiemmälti varoja koskaan ollut. Siihen aikaan elämä oli muutenkin kovin erilaista vielä, kuten me molemmat tiedämme.
  ------
  Te ette sitten tarvitse kalaöljyä apteekin purkista, kun syötte usein kalaa. Se on hieno juttu.
  ------
  Kurkkasin tietysti Leena Lumen blogiin, ja hymyilyttihän se.
  ------
  Onko sinulla myytävänä omia julkaisujasi, ja ovatko kovin kalliita? Kirjastosta en ole löytänyt.
  Terveisin Eila

  VastaaPoista
 5. Hymyilevä eläkeläinen1. toukokuuta 2010 klo 15.02

  Hyvää vapun jälkeistä aikaa!

  VastaaPoista
 6. Moi Isopeikko ja kiitos kommentista!

  Ihan oikein sanoit, Jussi-paita tulee siitä mieleen, kun lähemmin ajattelee. Kuvan ottaja, Leo Karppanen, on kiteeläinen kuvataiteilija, joka maalaa ja tekee puuveistoksia. Voisit kurkata Leon sivuille linkistä Leo Karppasen Saiho-ateljee.

  Kirjoittelemisiin Peikko!
  -------
  Heippa Eila ja kiitos kommentista!

  Mainio tuo Karoliinan runo, kertoo vähin sanoin hauskan tarinan. Toki tykkään lounaismurteista, ne eroaan niin paljon meikäläisestä savolaiskielestä. Voisin toki ostaakin Karoliinan kirjan, jos sitä olisi mahdollista ostaa.

  Minun kirjoistani on saatavissa Ruistähkähumppa ja Hullun lehmän tanssi, joista viimeksi mainittu on kokonaan blogissani Tanssi elämänpellossa. Se on nelivärikuvitettu, ja olen sitä myynyt 10 eurolla kappale, Ruistähkähumpan hinta on ollut 15 euroa, postikulut päälle. Elämänpelto on loppuunmyyty, ja Äiti-Maan hellään syliin on nyrkkipainos, sitä voisi tehdäkin, mutta aloitin sen kirjoittamisen runoblogiini. Sitä ei ole ollut myynnissä, vaan kaikki ovat olleet lahjoituksia.

  Kyllä runokirjojani voi lainata kaukolainana ainakin Joensuun kirjastosta (P-K:n Maakuntakirjasto).
  -----------
  Se mahlajuttu on tällainen:
  Tohmajärvellä on toiminut jo usealla eri nimellä, mm. Aurinkolehto, mahlayritys, jota pyörittää aviopari Maaranen. Tietoa varmaan löytyy netistä. Tähän asti he ovat ottaneet koivunmahlaa omista puistaan, pullottaneet ja vieneet sitä ulkomaille, mm. Japaniin. Ehkäpä mahlantulo on ruvennut nyt hiipumaan, kun systeemiä on pitänyt muuttaa siten, että ulkopuoliset metsänomistajat toimittavat heille mahlan 10 sentin litrahintaan, sitä pitäisi saada varmaan satoja tuhansia litroja. Tiedossa on, että näihin koivuihin tulee ainakin värivirheitä, vuosien perästä saattavat kuolla pystyynkin. Mahlanottoaika on niin kovin lyhyt, lienee pari viikkoa keväällä. Vaikka työpaikkoja ei ole luvassa entistä enempää, kunta silti panostaa miljoonan tähän mahlahalliin, mikä on tietysti pois kunnan muista menoista. Yritys maksaisi tietysti vuokraa kunnalle.
  --------
  Mies syö paljon kalaa, minulla on D-vitamiinipillereitä, syön kalaa paljon vähemmän.
  ----------
  Moi Hymyilevä! Tästä se kevät ja kesä vain paranee. Hyvää kevään jatkoa myös itsellesi!

  VastaaPoista
 7. Elämme aikaa neljä vuotta myöhemmin..;)
  Toivotan sinulle / teille hyvää ja hauskaa Valpuria 2014!

  ♥ ♥ ♥

  VastaaPoista
 8. Aili aika vierii. Kiitos samoin sinulle Iloista Vappua.♥

  VastaaPoista
 9. Kiitos Sylvi..:)
  Ihanaa että meillä on nyt kevät! ♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥