perjantai 23. huhtikuuta 2010

Tapahtui Tohmajärven torilla

Margit Kovacsin pienoisveistos Margit Kovacsin museossa Szentendressä. Kuva Helena Nieminen.

Tunnetteko tämän Mantran

Hare Krishna Hare Krishna/ Krishna Krishna Hare Hare/
Hare Rama Hare Rama/ Rama Rama Hare Hare// Wikipedia

Mies harppoi Tohmajärven torin yli minua kohti syli täynnä kirjoja, vaikka sataa tihuutti. Katsoin häntä vähän kummissani, ja arvelin häntä kirjojen myyjäksi, enkä väärässä ollutkaan. Hän oli hindulainen munkki, joka edusti Krishna-liikettä, joka on saanut jo jonkin verran jalansijaa Suomessa. Vasta muutama päivä sitten näin kyseisen mieshenkilön television aamulähetyksessä melko vähäpukeisessa asussa. Naureskelin silloin miehelleni, miten meidän ilmastossamme mahtaa näin talvisaikaan pärjätä tuollaisessa vaatetuksessa. Eilen hän oli pukeutunut toppatakkiin, mutta kysyi ensi töikseen, olenko aikaisemmin tavannut munkkia? Vastasin tavanneeni, varsinkin ortodoksimunkkeja. Sitten hän kehui minun positiivisuuttani ja piristävyyttäni. Olin muutamaa tuntia aikaisemmin käynyt kampaajalla, missä tukkani sai pirtsakan mahongin värin. Sitten hän kysyi ammattiani, ja mainitsin olleeni työelämässäni karjanhoitaja, mistä pääsimme yhteiseen suosikkiaiheeseen, lehmiin. Niin kuin tiedämme, lehmä on Intiassa pyhä eläin. Keskustelimme lehmistä, ja minun avioliitostani. Sanoin olleeni naimisissa jo 47 vuotta. Munkki kysyi: "Onko teillä ollut hauskaa (mieheni kanssa)?" Sanoin joskus olleen, ja joskus taasen ei. Kerroin hiukan elämäni vaiheista, ja hän totesi: "Ei sinullakaan ole ollut helppoa".

Munkki kysyi sitten olenko matkustanut miten kauas. Vastasin käyneeni kerran Intiassa, Goassa. Kerroin pitäväni eksotiikasta, ja Intiassa on todella eksoottista näin suomalaisen silmin. Pääsimme vähin erin kirja-aiheeseen, sanoin etten osta kirjoja. Hän sanoi, ettei tarvitse ostaakaan, niitä saa painokustannuksella. Lopulta suostuin ottamaan Kuningatar Kuntin opetukset, jota olen selaillut. Tämä Kunti on elänyt 5000 vuotta sitten, ja on maailman viisain nainen!?

Hare Krishna liike on hankkinut/vuokrannut Kiihtelysvaarasta jonkin kiinteistön, josta käsin tätä lähetystyötä tehdään. Krishna-liike julkaisee Bhakti Jooga-nimistä lehteä, heillä on myös samanniminen jooga, jota liikkeen jäsenet harrastavat. Liikkeeseen liittyneillä ei saa olla henkilökohtaista omaisuutta ja varat toimintaansa liike saa jäsenmaksuista, lahjoituksista, myymällä kirjallisuutta sekä ylläpitämällä kasvisravintoloita, jollainen on kuulemma Helsingissä.

Omasta puolestani olen vierastanut kaikenlaisia uskonnollisia liikkeitä ja seurakuntia. Mielestäni niiden johtohenkilöt haluavat itselleen valtaa ihmisten ylitse, sekä ennen muuta henkistä ylivaltaa, koska haluavat määrätä kaikesta.

Ilmat ovat olleet sangen kylmiä ja sateisia ja ukki on vatsataudissa. Lapsilla jatkuu myös sama sairaus, mutta Ellu on jo
parantunut. Oikein hyvää viikonloppua kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!


8 kommenttia:

 1. Hymyilevä eläkeläinen23. huhtikuuta 2010 klo 14.16

  Kyllähän tuo intialainen harekrishnalaisuus tuntuu pikkuisen oudolta, mutta eipä kai ole sieltä varallisimmasta päästä uskontoja. Ei ole paljon kehumista tässä kristinuskossakaan, joka on ankara ja tuomitseva, suvaitsematon, naisia aliarvioiva.

  Aika uskomattomia ovat nämä kristittyjen pyhät esineetkin ja yksi hupaisimmista Torinon käärinliina, josta kopio on parhaillaan näytteilä Turussa Martin kirkossa. Jatkuvasti väitellään liinan aitoudesta.

  Väkisinkin ihmettelee, mitä merkitystä sillä uskon kannalta on, onko kyseinen käärinliina aito vai väärennös.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Hymyilevä!

  Oli se minustakin siksi merkillistä tuo hindumunkin tapaaminen, että halusin siitä kirjoittaa. Tohmajärven tori on aika kaukana Helsingistä ja muista ruuhkapaikoista, joissa voisi moista juttua edes ajatella tapahtuvaksi.

  Jokaisella on tietysti oikeus uskoa mihin haluaa. Mutta uskomaan mihinkään jumalaan ketään ei voi pakottaa. Joillekin asia lienee luontaista, mutta minä olen sukua sille kuuluisalle epäilevälle Tuomaalle, ja osaan epäillä sujuvasti kaikkea.

  Torinon käärinliina on kuulemani mukaa todistettu väärennökseksi. Niinhän ne useimmat "pyhäinjäännökset" ovat...

  Hyvää pyhänseutua sinulle ja miehellesi Hymyilevä!

  VastaaPoista
 3. Seuraa minua! Olen seurannut ja välillä tuntenut houkutusta seurata jotakin toista; elämäntapaintiaania tai kadulla puhuttelevaa munkkia kirkkaanoranssissa kaavussa. Onneksi olen pysynyt oikealla tiellä joutumatta valheen lyhyille jäljille. Intiaanit ovat aitoja alkuperäisessä ympäristössään ja munkit todellisia omassa luostarissaan. Kun munkkipoika minua puhutteli, hän kertoi heidän yhteisöstään. Nainen on äiti ja miehet ovat lapsia. Silloin oli kummitädin hautajaiset seuraamisen esteenä. Lähellä joulua minulta kysyttiin. Missä vietät joulusi? Kiirehdin vastaamaan, että tyttären luona maalla. Tyttärentyttö kuultuaan tämän keskustelun pyysi totisena: Kun menet sinne Munkkiklubille, älä kerro, että olet minun mummo. Sen lupasin. Blogini on Munkkiklubilla. Nimi on enne ja yksinolo valintakysymys kuin viihtyminen tiettömän taipaleen takana vuonon reunalla.

  VastaaPoista
 4. Onhan niitä guruja, joita meidän pitäisi seurata, mutta minusta on parempi että jokainen valitkoon oman tiensä. Hindumunkki on omassa luostarissaan oikeassa paikassa, muuallakin Intiassa, mutta täällä meidän ympäristössämme ajatus tuntuu ihan vieraalta ja oudolta. Vaikka onhan se hidu-aate oikea rauhan aate, siinä mielessä ihan opiksi otettava juttu.

  Kiitos kommentistasi Maire ja hyvää pyhänseutua sinulle!

  VastaaPoista
 5. Joskus olen jotain lukenut tästä Krishna liikkeestä, mutta jotenkin ajatuskantaani eivät sovi nämä erikoiset uskontoihin perustuvat lahkot ja liikkeet.
  Kukaan meistä ei pysty todistamaan uskontoaan oikeaksi, mutta tämäntyyppiset ovat juuri niitä valtaa haluavia, ja nostavat johtohenkilöt ihmejalustoille. Siinä sivussa he ovat valmiita riistämään läheisiltään sekä henkisen että fyysisen omaisuuden, eli kaiken. Aivopestään varsinkin nuoria, joilla ei ole voimaa vastustaa taitavia rekrytoijia. Jotkut eivät koskaan pääse irti näistä liikkeistä kerran niihin ajauduttuaan, joka tapauksessa he menettävät parhaan osan elämästään. Paluutie voi olla ylipääsemättömän vaikea.
  -----
  Tuota mantraa, jolla aloitit, en ole koskaan kuullut.
  -----
  Itse kuulun kyllä evankelis-luterilaiseen kirkkoon, mutta se ei ole mielestäni kahlitseva, ainakaan en sitä sellaiseksi koe. Tähän uskontoon olen kasvanut, ja se sopii minulle edelleen. Vikoja löytyy myös tästä kirkosta, sehän on nähty, jopa erittäin vakaviakin tapauksia, mutta niin kauan kuin on olemassa ihmisiä, niin kauan on vääryyttäkin maailmassa.
  -----
  Minun viikonloppuni kului pienten pojantyttöjen kanssa varsin hauskasti. Ihania ipanoita. Kaikkea parasta heille toivon, ja sen avun annan mielelläni minkä voin.
  -----
  Parantumista sinne teille, kaikille. Onneksi näyttää helpottavan jo se teidän vatsatautiepidemianne.

  VastaaPoista
 6. Hei Eila!

  Pahinta yleensä näissä uskon asioissa on lahkolaisuus. Kuulun itsekin samaan sarjaan kuin sinä, eli evankelisluterilaisten joukkoon. Onhan niitä puutteita ja ongelmia paljon meilläkin, mutta luterilaisuus yrittää elää nykypäivässä mukana eikä tuhansien vuosien takaisessa elämässä.

  Tuo erilaisuus ja mystiikka saattavat houkutella joitakin ihmisiä liittymään tällaiseen eksoottiseen Krishna-liikkeeseen. Varsinaisesti hindulaisuus on kaukana suomalaisesta yhteiskunnasta ja arkipäivästä.
  Luin jotakin, että tämä uskonto eristää ihmisen omista sukulaisistaan samaan tapaan kuin Jehovan todistajat. Minusta sellainen on jo paha merkki, jos "usko" vaatii sanomaan sukulaisuussuhteet poikki.
  ------
  Vatsatauti oli kovaa lajia, joillakin se kesti 5 päivää, mies sairastui perjantaina, ja nyt maanantaina on yhä sairaana. Tosin ripuli on jo hellittänyt, mutta niin tiukalle se otti, että hänen piti mennä ambulanssilla päivystykseen ja tiputukseen. Itse en ole (vielä) sairastunut...
  ------
  Lapsenlapset ovat ihania meille isovanhemmille. Joka päivä puhumme pienistä ja seuraamme heidän touhujaan ja elämäänsä kovasti kiinnostuneina.

  Onnittelut Eila sinulle ja miehellesi kahden suloisen tytön isoäitinä ja isoisänä. Vasta sitten kun on saanut näitä mummotettavia, nauttii osastaan täysin rinnoin.

  Kiitos kommentistasi Eila ja oikein hyvää viikonalkua sinulle!

  VastaaPoista
 7. Hmm... jollei liikkeeseen liittyneillä saa olla henkilökohtaista omaisuutta, niin miten ne maksavat jäsenmaksunsa? Aika hassuja ajatuksia kauppaavat :)

  VastaaPoista
 8. Moi Isopeikko!

  Ainakin perheellisillä Krishna-liikkeen jäsenillä tuntuu olevan omaisuutta ja omia tuloja, koska he tavallisesti ovat työssä. Hämärämpää on, millä yksinäiset liikkeen jäsenet maksavat jäsenmaksunsa, elleivät sitten työllään. Tavallaan Krisna-liike on yksi suuri perhe. En tunne asiaa tarkemmin.

  Kiitos kommentistasi Isopeikko ja oikein antoisaa kevättä. Vielä kerran kiitokset ja onnittelut blogisi 4v. päivän johdosta!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥