sunnuntai 6. syyskuuta 2009

Tupolevin veljeksetLappeenrannan museoalueelta elokuussa 2007. Kuva AN.

- Hei, keskitytään olennaiseen!/ Pois vouhotukset rouvat/ tasa-arvonaiset. Ei palkka/
raha onneanne ratkaise/
vaan tärkein annettu on/ miehille ./ Me kaikki/
Tupolevin veljekset olemme/ valmiit tämän todistamaan/

pistimet tanassa/ viimeiseen urhoon saakka./- Se siitä haarukasta./ Terveiset!// 


Aili Nupponen 2.3.1990


Tämän runon innoittajana toimivat Jorma Reini ja Tupolevin veljekset, jotka lähettivät silloin kikkelikortin tasa-arvovaltuutettu Marianne Laxénille. Jorma Reini oli palkkaneuvottelujen valtakunnansovittelija ja veljekset viisi miespuolista työmarkkinajohtajaa. Aikaa on tuosta kulunut jo 19,5 vuotta, ja olettaisin että maailmakin on aika paljon niistä ajoista muuttunut. Sovinismi ei kuitenkaan ole kuollut, eikä koskaan tule kuolemaankaan, minun mielestäni. Meille osoitti sen Audi-jupakka ja herra Kiesi Anna-lehdelle annettuine lausuntoineen. Ei ihmisluonto muutu paljoakaan, vaikka sitä kuinka innokkaasti sivistettäisiin. Ei ole myöskään sodat loppuneet, eivätkä lopu tulevaisuudessa. Huono homma. Aina on ihmisiä, joilla on niiiin surkea itsetunto, että sitä täytyy pönkittää kaikin tavoin, esimerkiksi lähimmäisiä mollaamalla. Ikäänkuin muiden arvon lasku nostaisi pahan puhujan arvoa, vai miten se nyt olikaan?! Paras olla välittämättä moisista lausunnoista ja jättää ne omaan vähäpätöisyyteensä.

***

Netin ansiosta meillä on nykyään ajantasainen yhteys päivän puheenaiheisiin. Kaikki uutiset, hyvät ja huonot, leviävät hetkessä koko maahan ja jopa maailmaan. Voimme ottaa kantaa asioihin, jos niin haluamme tai jättäytyä passiivisiksi ja olla ottamatta. Koska olen aktiivinen luonne, otan mielelläni kantaa päivän kuumiin kysymyksiin. Keskustelupalstoja olen kuitenkin kiertänyt, enimmäkseen, joskin olen lukenut niitä ilman kirjautumista. Niistä palstoista näkyy myös ihmisluonne raadollisimmillaan. Kaikki poljetaan maahan hyvät ja huonot arvot, ei kunnioiteta mitään tai ketään. Poliitikkoja en itsekään paljon kunnioita, koska olen nähnyt että he tuskin paljonkaan sitä ansaitsevat. Vilppiä on niin paljon ja kaikessa, joten totuudellista käsitystä ajankohtaisista asioista on vaikea muodostaa. Sen huomasin jo 1970-luvulla, kun seurasin Suomen sisäpolitiikkaa, ja Kekkosen teot ja sairaus peiteltiin. Puhuttiin silloin demokratiasta niin kuin nytkin, vaikka mitään demokratiaa ei ollut. Politiikka oli jo silloin rämettynyttä eikä se nytkään ole sen kirkasotsaisempaa kuin silloin.

Oikein hyvää sunnuntaipäivää ja viikon alkua kaikille toivoo Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Iltaa,
  nyt et kyllä arvaa, missä olen ollut! Luepa nyt tarkkaan: olin Turussa avoimen yliopiston järjestämällä estetiikan peruskurssilla,joka jatkuu maanantaisin ainakin jouluun! Katsotanpa nyt tuleeko eläkeläinen siitä hullua hurskaammaksi.
  Hauska mies kuitenkin luennoimassa.

  Olen muuten siitä Kiesistä samaa mieltä: ei oikein kannattaisi miekkosen puheita pöyhiä. Se kakkahan haisee aina vain enemmän pöyhittäessä.

  Näillä palstoilla on ihan mukava ottaa kantaa asiaan kuin asiaan. Ja noita poliitikkoja mielestäni saa potkiskella mennen tullen, Nämä blogitkin ovat jonkilainen läpileikkaus kansan mielipiteistä.
  Hymyielvä eläkeläinen

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Anonyymi Eläkeläinen.

  Hienoa että sinulla on vielä niin paljon virtaa että jaksat opiskella. Joskus muinoin minäkin haaveilin avoimen yliopiston luennoista, mutta nyt en enää jaksa, on vielä aika kaukana, peräti 40 km:n päässä.

  Mutta uuden oppimista kyllä riittää, tämäkin tietotekniikka vaatii oman aikansa, jos haluaa pysyä edes ajan tasalla.

  VastaaPoista
 3. En minä sitä opiskelua nyt kovin vakavasti ota, kunhan harrastelen.
  Ikääntyessä on kuitenkin tärkeää, että jotenkin aivojaan verryttelee.

  Ja tietotekniikka se vasta niitä aivoja tuulettaakin! Sanovat viisaat, että kirjoittaminen tekee samaa.

  Kirjoitellaan.
  Hymyilevä eläkeläinen

  VastaaPoista
 4. Sitä kirjoittamista olen harrastellut minäkin seitsemän kirjan verran, ja sitten näitä blogeja...

  Kiitoksia kommentista!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥