torstai 17. syyskuuta 2009

Ailinpäiväkahvit

Riihiahon Marttoja meillä 5.2.2009, kun yhdistys täytti samana päivänä 50v. Nämä naiset kävivät tänään nimipäiväkahvilla onnittelemassa Aili-mummoa. Kiitos muistamisesta! Kuva AN.

Kun marttayhdistystämme lopeteltiin, päätin että ex-martat kokoontuvat vielä ainakin kerran lopettamisen jälkeen. Ja näin se myös teki, vaikka muuan tohmajärveläinen edustusmartta väitti, että yksikään yhdistys ei ole kokoontunut lakkauttamisen jälkeen. Nyt on siis todistettu, että Riihiahon ex-martat ovat rikkoneet erään (typerän) väitteen. Ja myös yksi Matti oli mukana, mikä kiitollisena mainittakoon. Valitettavasti ukille sattui kiirepäivä lastenlasten kanssa, kun kaksosia piti katsoa ja kuljettaa heitä seurakunnan kerhoon, ehti kuitenkin juttelemaan puolisen tuntia naapurin kanssa. Tarinaa löytyikin ihan kiitettävästi, varsinkin kuulumiset ja terveysuutiset olivat hyvin esillä.
Juteltiin siitä miten hiljaiseksi kylätie on muuttunut. Kävelylenkillä ei monestikaan kulje autoja tai traktoreita, mutta onhan niissä päivissä eroja. Viesimonteillä on vilkas liikenne etenkin kesäaikaan, talvella saattaa olla hiljaisempaa.

Kun ihmisten ikärakenne on se mikä on eli eläkeikäiset ovat tällä sivukylällä enemmistönä, painaa se oman leimansa joka päiväiseen elämään. Seurataan sitä, kävikö kotihoitaja naapurissa vai onko mahdollisesti naapuri yhä sairaalassa. Muutamalla harvalla on sentään näköyhteys tielle, kun tie kulkee talon pihan ohitse tai halki, mutta meillä kaikilla ei niin ole. Ei silti, en minä sitä kaipaakaan, melua tulee ihan riittävästi Viesimontieltäkin, joka on parin kolmen sadan metrin päässä.

Tikkalan pääkylällä asuu nuorempia ihmisiä enemmän, ja he ovat nykyään se valtaväestö, joka johtaa kylän elämää. Me vanhukset seurustelemme keskenämme enimmäkseen, mutta nuorempi polvi asuu naapurissa melkein kivenheiton päässä, ja heitäkin tapamme useita kertoja viikossa, lähes joka päivä.

Muuan mieheni kaukainen sukulainen soittaa jokaisena Ailinpäivänä minulle ja esittää onnittelunsa. Siitä kauniit kiitokset hänelle. Lähetin Yrjö Nupposen kirjoituksen Muistelmia Juho Tuunasesta KeskiKarjalanNeloset nettilehteen. Koska olen seurannut kylämme paikallishistoriaa ja koonnut sen perinnettä, olen halunnut tehdä sitä tunnetuksi. Toivoisin, että myös muiden tämän alueen kylien historiaa kirjoitettaisiin verkkonelosiin. Valitettavasti Kiteen asioita ei nettilehdessä paljon kukaan pidä esillä, nyt meitä tohmajärveläisiä on monta kirjoittajaa/toimittajaa.

Oikein hyvää torstai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

5 kommenttia:

 1. Sehän voi olla oikein mukava tuommoinen eläkeläisasumislähiö, vähän seurataan, miten kukin voi.

  Itse olin tänään seurakunnan kultaisen iän kerhon kanssa retkellä Eurajoella. Eurajoella on upea Vuojoen kartano, jossa kävime syömässä. Vanhassa torpassa juotiin kahvit. Atomivoimalassa ei käyty.

  Hieno retki!

  Terveisiä sinne sinulle ja Matille kanssa.

  Hymyilevä eläkeläinen

  VastaaPoista
 2. Olipa sinulla hauska retki, kuulostaa mielenkiintoiselta.

  Me kylän vanhat kanta-asukkaat tunnemme toinen toisemme monen vuosikymmenen ajalta, ja tietenkin naapurin kuulumiset ja vointi ovat tärkeitä juttuja. Ammattikin on ollut sama, joka on yksi tärkeä yhdistävä tekijä.

  Kylään vastamuuttaneet eivät jaksa meitä paljoa hetkauttaa, vaikka he olisivat mitä kuuluisuuksia tahansa. He ovat vieraita, ja jäävät sellaisiksi.
  Tämä on tietysti sisäänlämpiävää puhetta, mutta varmasti totta.

  Kiitos kommentistasi Anonyymi!

  VastaaPoista
 3. Kylät voisivat historiaansa ja asioita kirjoittaa, mutta ei puolue lehteen kuten verkkoneloset.

  VastaaPoista
 4. Valitettavasti niitä puolueettomia lehtiä on niin vähän. Nekin suuret lehdet, jotka ilmoittavat olevansa puolueettomia, eivät sitä ole. Verkkoneloset on Keski-Karjalan aluelehti, ja vaikka se "tunnustaa väriä", on meitä muitakin eri puolueita edustavia ihmisiä, jotka haluamme siinä päästä esille. Ainakin me blogistit olemme sellaisia, varsinaiset toimittajathan ovat Esa.A. Luukkainen ja Veijo Tuunanen, jotka kirjoittavat pääosan sisällöstä.

  Kiitos kommentistasi Anonyymi!

  VastaaPoista
 5. Ps. Ailinpäivä meni jo, se oli maanantaina 17.09. Mutta näin jälkikäteen kiitos onnitteluistanne, ystävät!

  Onnea aina tarvitaan, sitä ei ole koskaan liikaa!;)))

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥