torstai 13. elokuuta 2009

Onko fobia vai ei?

Kuopion kaupungintalo 8.8.2009.


Viime päivinä on puhuttu sukupuolivähemmistöjen aiheuttamasta fobiasta. Muitakin fobioita (pelkoja) ihmisillä tietysti on, mutta erityisen ajankohtaista näyttää olevan homofobioista kertominen. Jopa evankelisluterilainen kirkkokin on nyt muutaman vuoden aikana yrittänyt ottaa kantaa tähän polttavaan asiaan. Näihin asti kun on luultu, että Jumala on luonut ainoastaan yhteen muottiin eli heteroihin kuuluvia ihmisiä. Näin ollen kai pitäisi olla niin, että kaikki muutkin ihmisen ominaisuudet, paitsi tietysti ne raamatun sallimat, olisivat ihmisiltä kiellettyjä. Ei onneksi näin tämä meidän Jumalamme niin yksisilmäinen ole, että se loisi kaikki ihmiset samanlaisiksi. Kaikilla meillä on omat ominaisuutemme ja omituisuutemme, ainakin naapureiden mielestä. Pienillä paikkakunnilla pelätään leimautumista, ja sitä, että kaikki tuntevat ja tietävät kaikkien intiimeimmätkin salaisuudet. Siksi poikkeavien pitäisi muuttaa Helsinkiin, siellä voi erilainenkin ihminen hengittää vapaasti. Ainakin helsinkiläisten mielestä. On siis yksi ainoa paikkakunta suloisessa Suomenmaassa, jossa ollaan niiiiin hirmuisen edistyksellisiä!

Oma ajatteluni lähtee siitä, että meille jokaiselle on annettu jo syntymässä erilaisia ominaisuuksia, ne eivät siis ole hankittuja, vaan synnyinlahjoja. Tarpeetonta puhua siitä, että jotkin ominaisuudet olisivat sallittuja ja toiset kiellettyjä. Niin ahdas ja typerä ajattelu ei mahdu minun vanhaan päähäni. Eräät uskovat ihmiset ovat niin ahdasmielisiä, että panevat toiset ominaisuudet kiellettyjen listalle, kunhan vain omat ominaisuudet ja lahjat ovat niitä sallittuja: tämä on eriarvoistavaa evankeliumia. En usko, että tällaisella jumalalla on mitään annettavaa nykyajan maailmassa.

Älkäämme siis luokitelko lähimmäisiämme heidän ominaislaatunsa mukaan, vaan katsokaamme tekoja, joita he tekevät. Tekevätkö he tekonsa hyvästä vai pahasta sydämestä, ovatko he vilpittömiä vai vilpillisiä ihmisiä; mikä on ihmisen tekojen motiivi ja päämäärä? Siinä joitakin kysymyksiä, joihin haluaisin vastauksen. Jokaisella meistä lienee oikeus olla onnellinen, olipa hän homo tai hetero tai jotakin siltä väliltä.

Oikein hyvää torstai-iltaa kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo!

4 kommenttia:

 1. todella hienoja ajatuksia puettuna sanoiksi.
  näinhän se menee ja toivottavasti muutkin sen ymmärtäisivät - edes joskus tulevaisuudessa.

  VastaaPoista
 2. Hei Anonyymi!

  Nämä asiat ovat olleet viime aikoina runsaasti esillä, ei vähiten luterilaisen kirkon keskuudessa. Minusta kirkon kanta on mennyt vapaamielisempään suuntaan, mitä itse kannatan. Ihmisiltä tuntuu olevan ihmisyys hukassa, se kaikkein tärkein asia. Ihminen on muokannut Jumalan omaksi kuvakseen, yhtä ahdasmieleiseksi ja pikkumaiseksi kuin itsensä.

  Kiitos sinulle Anonyymi kommentistasi, ja oikein hyvää joulun odotusta sinulle<3

  VastaaPoista
 3. nimeomaan. on kerrassaan mahtavaa, että kirkon suvaitsevainen puoli uskaltautui esiin - vaikka samalla myös rumempi suomi, kaikkea erilaista kohtaan vihamieliset, ovat tuoneet itteään kuuluviin.
  miun mielestä on törkeää liata Jumalan nimeä pohjaten ihmisen kirjoittamaan kirjaan - jota ei kuitenkaan noudateta sanasta sanaan - niin miksi sitten tässä asiassa ollaan kauhean pisteliäänä vastaan?

  (( joku nerohan rinnasti kohun keskellä homoseksuaalit pedofiileihin, zoofiileihin ja nekrofiileihin - ja sanoi vielä ettei _molemminpuolinen rakkaus ole riittävä peruste. eihän kolme viimeistä ole missään tekemisissä molemminpuolisen rakkauden ja kunnioituksen kanssa...))

  tiiätkös, mie olen sitä mieltä et teijä pitäis olla kaikkien höpönlöpö-poliitikkojen sijasta julkisuudessa puhumassa ja vaikuttamassa.
  enkä nyt tarkota vaan tän asian tiimoilta vaan ihan muutenki.
  suomi kaipaa enemmän järkipuhetta ja vähemmän raha-sitä-raha-tätä-löpinää ja lööppejä siitä kuka petti ja ketä !

  kiitos samoin, joulun odotteluja myös Teille.<3 ja eihän enää ollakkaan kuin 12 päivää jännityksessä !

  t. nuori joensuu aka edellinen anonyymi

  VastaaPoista
 4. Hei Anonyymi!

  Ihan totta, eihän näissä jutuissa muuta kuin että se Jumalan nimi likaantuu; tekstit ovat varmasti ihan ihmisten kirjoittamia, joten niillä on tekijöittensä rajoitukset.

  Se että homoja verrataan pedofiileihin, negrofiileihin ja zoofiileihin (viimeksi mainittu tarkoittanee eläimiä?)
  on minusta kyllä mahdottoman törkeää, hehän ovat rikollisia! Tosin eläimiin sekaantujat eivät enää taida nykylakien mukaan olla sitä---.

  Kiitos kovasti kannatuksesta, mutta yritän vaikuttaa vain näillä eväillä jotka minulla on. Järkipuhetta olen omasta mielestäni aina kunnioittanut, mutta tämä nykyaika on niin hektinen, kiireinen, ja rahanahne, jotta minun pitää tyytyä vain näihin juttuihin, kuten bloggaamiseen ja kannanottoihin asioihin. Seurakunnassa saan vaikuttaa kirkkovaltuustossa, joten uskon kyllä ihmisten asenteiden hiljalleen muuttuvan, mutta se vie kyllä paljon aikaa---.

  Toivon sinulle hyvää jatkoa elämääsi nuori joensuulainen, ja rauhaisaa joulunaikaa sinulle<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥