lauantai 13. kesäkuuta 2009

Runon vääntämistä pakosta ja pakotta

Raili Näätäsen pajupiha Tohmajärvellä v. 2007.


Vihdoinkin sain tehdyksi tervetuliasrunon Kontkasille sukujuhlaan lauantaina 4.7.09 Joensuussa. Työ tuntui hankalalta, kun ensin oli perehdyttävä Kontkasidentettiin, joka on minulle ollut aikalailla hukassa. Toki haluan tutustua oikeasti omaan sukuuni, vaikka muistot äitini suvusta ovat mitä ovat.

Nyt ovat ajat toiset, ja samoin myös ihmiset. Serkkujani äidinpuolelta en tunne montakaan, mutta noin teoriassa olen tutustunut heidän sukupuuhunsa, olenhan koonnut ukkini Tohmajärven sukuhaaran. Ukilla ja hänen veljillään on melkoisesti jälkikasvua olemassa. Sitten on vielä mummon sukuhaara, jota en tunne senkään vertaa. Kovin eriseuraista tämä Kontkassuku. Arvostavat vain omiaan, ainakin minun äitini niin teki.

Tein onnittelurunon ystävälleni, joka täyttää huomenna pyöreitä vuosia. Sitä ei ollut vaikea tehdä. Meillä on ollut monia hienoja hetkiä elämässä ja yhteisen harrastuksen parissa. Olen saanut ystävältäni suurta tukea elämäni vaikeimpina aikoina. Toivon, että minusta olisi ollut myös hänelle apua ja lohtua hänen elämänsä koettelemuksissa. En tiedä, minä olen itsekeskeinen ihminen, toivon silti hartaasti, että voisin jakaa jotakin itsestäni muille. Nykyään ovat lapsenlapset olleet lohtuna ja ilona elämässäni.

***

Nyt on kesäkukat laitettu ja suvun haudatkin kunnostettu. Tikkalassa ei nykyään ole erikseen hautausmaan hoitajaa, siksipä yleisilme on siellä hyvin roskainen ja siivoton. Seurakunta lopetti meillä kokonaan hautojenhoitopalvelun, ainoastaan muutamat yksityisfirmat hoitavat maksua vastaan hautoja. Roskia heillä ei ole aikaa lakaista, korkeintaan haudan päältä, hyvä jos sitäkään. Miten lie kukkien kastelun laita? Kovasti näyttivät kukat kuivilta. Tikkalan hautausmaata ei ole nurmetettu, on kuulemma liian kallista. Pitäisi ensin levittää savikerros koko hautausmaan yli, jotta sen voisi nurmettaa. Vesi menee hiekkamaan läpi ihan hetkessä. Tein haudoilla hommia 2,5 tuntia, lisäksi mieheni, joka kävi välillä kotona noutamassa lannoitteet. Olen hoitanut yhdeksää hautaa kahdesta eri suvusta jo yli 40 vuotta. Saa nähdä, kuka jatkaa jälkeeni...

***

Tuo alussa oleva kuva on Raili Näätäsen pajupihasta, Kemiestä. Se on ollut jo vuosia suosittu matkailukohde kesäteatterin lisäksi. Kesäteatteri alkaa jo muutaman viikon jälkeen taas esitykset Kemien teatterissa, jossa mm. kälyni Eeva Manninen on ollut innolla mukana jo monia, monia vuosia. Katsomo on katettu ja siellä on myös hyvät äänentoistolaitteet. Tänä vuotena esitetään Kätkäläisen jättipottia alkaen sunnuntaista 28.6.2009, joka on Potsi-sunnuntaina. Käykäähän katsomassa ja viihtymässä!

Oikein antoisaa sunnuntaita ja kesää kaikille lukijoille toivoo Aili-mummo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥