lauantai 27. kesäkuuta 2009

Kenelle kellot soivat?

Lieksan ulkomuseo elokuussa 2008. Ukkosta ilmassa; värivirhe kuvassa!

Taas on talonpojille luvassa jäitä niskaan, kun Valio alentaa tuottajille maksettavaa maidon hintaa 4,5 centtiä litralta. Tänä vuotena jo yhteensä n. 10 centtiä tuottajille maksettua maidon hintaa on pudotettu. Syy on kuulemma ulkolainen maito ja maitotuotteet, mutta itse epäilen eniten Valion Venäjän kauppaa, jonka iso ja kaunis meijerijärjestö aikoo maksattaa talonpojilla.

Luin taas Maaseudun Tulevaisuudesta, että isoja maatiloja on menossa konkurssiin. Lisäksi monet uhkailivat yleisönosastossa lopettavansa kannattamattoman tuotantonsa, mikä on hyvin ymmärrettävää. Isolla tilalla velatkin kasvavat nopeammin, ja maatila on suoritustilassa heti kun pankki/pankit eivät anna enää lainaa. - Miten käy Tikkalan maidontuottajille tässä rytäkässä?

Maidontuotannon kiintiöjärjestelmä on loppuu lähiaikoina myös Suomessa. EU on jakanut lisäkiintiöitä tuottajille ennen kuin se lopettaa kokonaan kyseisen kiintiöjärjestelmän. Niinpä suurtuottajat ovat joutuneet ostamaan suurilla rahasummilla oikeuden itselleen tuottaa maitoa satojatuhansia tai miljoonia litroja. Nekin on maksettu selvällä setelirahalla muiden laajennusinvestointien ohessa. Jokaisella suurella maitotilalla on paljon velkaa, josta on maksettava lyhennykset määräpäivänä pankille.

EU tappoi ensin pienet tilat, nyt on vuoro suurilla tiloilla. Juuri niin kuin itse pelkäsin. Tämä on tapahtunut hiljaa hivuttamalla. Meillä Suomessa ei helposti hypitä barrikadeilla niin kuin esimerkiksi Ranskassa, vaikka kyllä syytä olisi!

Meidän kuluttajien on ostettava kotimaisia maito- ja muita tuotteita, jotta niiden saanti olisi tulevaisuudessakin turvattua. Eurooppalaiset tuotteet ovat tulleet meidän marketteihimme jäädäkseen. En kyllä osta balttilaisia juustoja, vaikka mikä olisi. Vaikka saisin kuinka halvalla.

***

Tänään on Potsilauantai. Kaupalla kisataan iltapäivällä Särkijärven ympäriajon merkeissä. Myös tontteja esitellään kyläyhdistyksen toimesta ihmisille, jotka haluavat rakentaa Tikkalaan omakotitalon. Tänne onkin muuttanut nimekästä väkeä useina vuosina, onhan meillä tarjota hienoja vesistöjä yleisine uimarantoineenja venevalkamineen. Lahnalammin mailla on rakenteilla huvila, sen perustuksia ollaan parhaillaan tekemässä.

Kassan baari täytti muutama viikko sitten vuoden, ja nyt kesällä asiakkaita varmaan riittää, ovathan kesävieraat jo saapuneet. Myös meidän naapurimme Järvenpäästä tulivat kesäkuun puolenvälin jälkeen. Tällä viikolla myös helteitä on ollut lähes joka päivä, joten nauttikaamme hienosta kesästä, kun se kerran lopulta saapui.

Oikein hyvää ja lämmintä lauantaita kaikille lukijoille toivoo Aili
-mummo!

Ps. Huomaathan, että kirjoitin näin kuusi vuotta sitten!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥