torstai 21. toukokuuta 2009

Honkavaaran PerinnepihaTerveisiä Honkavaaran Perinnepihasta. Riihiahon Martat kävivät juhlimassa siellä tänään 50v. toimintansa lopettamista. Enää on jäljellä yksi kokous viikon päästä Alapihassa. Sen jälkeen emme kokoonnu ainakaan marttatoiminnan merkeissä.

Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Paljon kiitoksia emäntä Tarja Lehikoiselle. Valitettavasti pihapiirissä olevaan ekumeeniseen tsasounaan emme päässeet, sillä se on nykyään Joensuun ortodoksisen seurakunnan omistuksessa. Perinnepihassa vietetään pääasiassa pienimuotoisia juhlia, sillä tilat asettavat omat rajoituksensa. Varsinainen matkailukausi ei vielä ole edes alussa, mutta silti siellä lisäksi vietettiin ainakin yksiä syntymäpäiväjuhlia meidän lounasruokailumme lisäksi. Ulkorakennuksessa on lisäksi museoaitta, jossa on vanhoja esineitä nähtävillä. Edellisinä vuosina entisessä laajennetussa navettarakennuksessa oli myös viininmyyntiä, olihan paikka viinitila, mutta kuuleman mukaan se on nyt lopetettu. Uutena toimintona on tsasounan takapuolella rakennettu kesäteatteri, jossa lapset ja aikuiset voivat käydä katsomassa näytelmiä. Katsomo on katettu, joten katsojilla on ihan hyvät oltavat.

Perinnepihan päärakennus on alkuperäisessä asussaan. Tuvassa on oikea entisajan tunnelma, ja siinä on tummaksi patinoituneet hirsiseinät. Kalusteina vanhaan maalaistyyliin pitkät pirtinpöydät ja penkit niiden ympärillä, lisäksi kaunis vanhanajan tuvanuuni helloineen. Näin kesällä voi kauniilla ilmalla oleskella myös ulkona, ja katsella avaraa maalaisympäristöä, jossa heinämammutti laiduntaa pellolla kesät talvet. Tämä on Hammaslahden Tiistaipiiriläisten aikaansaannosta samoin kuin pellolla sijaitseva muhkea tsasouna, joka on arkkitehti Ville Suonmaan suunnittelema. Aika suuri ponnistus kaiken kaikkiaan Hammaslahden ortodokseilta tämän mahtavan tsasounan rakentaminen, se on vaatinut paljon rahaa ja talkootunteja.

Paikka sijaitsee aivan kuutostien varrella Honkavaaralla, mistä se on helppo löytää. Poiketkaa kulkiessanne katsomassa.

Oikein hyvää sunnuntai-iltaa kaikille lukijoille toivottaa Aili-mummo

2 kommenttia:

  1. Monet ruuat on tullut syötyä kyseisessä paikassa. Pyhäselän kunta käytti Perinnepihaa eri tilaisuuksien pitopaikkana, jossa tarjottiin vieraille ruokaa. Ja aina on ollut Tarjan ruuat tosi hyviä. Olen varannut kyseisen paikan pojan rippijuhlien pitopaikaksi, jossa saadaan taas maukasta kotiruokaa. Pitäisi pojan vaan päättää mitä ruokaa haluaa vieraille tarjottavan ;))

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi,Anne!
    Oikein miellyttävä lounas, ja hyvin maistuva oli myös meillä martoilla.

    Hyvää rippipyhää sinun pojallesi ja myös sinulle!

    VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥