lauantai 21. maaliskuuta 2009

Viirivehkat ja fiikukset


Joensuun Botannian ihmeköynnös kukkii.
Orkideat ovat myös Joensuun Botanniasta.

Vaihdoin tänään huonekasveille kukkamullat. Valitettavasti se tahtoo jäädä aina näin myöhäiseksi, kun mukamas on muita tärkeämpiä menoja ja puuhia. Pilkoin yhden viirivehkan kolmeksi eri kasviksi, näin se mahtuu leviämään taas entistä paremmin.

Fiikukset ovat olleet suosikkikasvejani. Kolme suurehkoa kasvia olen lahjoittanut Tohmajärven kunnan koulujen koristeiksi. Kaksi pienempää meni Tikkalan uudelle koululle 2006, ja yhden - todella laajan - lahjoitin 1997 lukiolle. Sen kävi kesällä hakemassa kuorma-auto. Kasvi itse oli kääritty sitä ennen pakettiin leveällä kelmulla, joka esti lehtiä karisemasta. Huoneesta fiikus piti viedä ulos suuren ikkunan kautta, ovesta se mitenkään olisi mahtunut. Olin kasvattanut sitä noin 30 vuotta, ja kasvilla oli laajuutta 4 neliömetriä. Siinä oli viisitoista haaraa.

Nykyään meillä on niin pieni talo, ettei siihen mahdu niin suuria huonekasveja, koska ne vievät liikaa tilaa. Siihen entiseen kyllä olisi mahtunut, mutta emme ole asuneet enää kantatilalla kesän 1996 jälkeen.

Tupaantuliaisiksi saamani ihmepensas on kasvanut, komistunut ja haarautunut melko suureksi puuksi. Se on aika hidaskasvuinen, onneksi. Vuoden verran se on kukkinut lähes kaiken aikaa, eli se on tullut "sukukypsäksi". Nähtävästi se ei kuitenkaan pysty itse itseään hedelmöittämään. Valitettavasti kukat pölisevät ja karisevat ikävästi, lisäksi sen lehdet ovat myrkyllisiä. Sietää olla tarkkana lasten kanssa tässä asiassa. Pippurilla oli ikävä tapa repiä lehtiä ja imeskellä niitä. Siitä syystä kukka piti viedä makuuhuoneen pöydälle, missä talvehtii muitakin kasveja.

Miniältä sain 6-7 vuotta sitten äitienpäivälahjaksi flamingonkukan, joka vuosia kukoisti ja kukki. Jaoin sen kahtia, ja kasvi rupesi kitumaan, siihen oli tullut tuholaisia. No, ne myrkytettiin, mutta kasvi ei innostunut siitäkään. Viime syksynä olin jo vähällä toisen niistä heittää pellolle, mutta en kuitenkaan raaskinut. Nyt vaihdoin molemmille mullat ja toivon parasta.

Kohtalonköynnöksellä on viime aikoina myös mennyt huonosti, se ei ole kukkinut. Samassa ruukussa asustaa nukkumatti, joka saattaa olla syynä siihen ettei köynnös kuki. Muita kasveja ovat kirjovehka ja peikonlehti. Sekin sietäisi uusia.

Kesälomalle siirrän useimmat kasvit ulkoeteiseen, jossa ne saavat olla silmänilona pitkälle syksyyn asti. Ihmepensasta en uskalla siirtää sisätiloista pois, se ei näet pidä vedosta eikä siirtämisistä paikasta toiseen. Käytössä on olleet vuosia altakasteluruukut.

Oikein hyvää lauantai-iltaa kaikille toivoo Aili-mummo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥