maanantai 30. maaliskuuta 2009

Kahdeksan minuuttia aurinkoon

Ukrin kuvapalkki Ukrin sivustolla.

Naura aurinko mailleen 
sillä nauru on annettu 
vain ihmisille.
Eivät vuoret saa nauraa, ei aurinko
eivät enkelit sylje hirveää naurua pitkin taivaankantta
ei edes heinäsirkka naura
Vain meidät on tuomittu iloon, 

meidät on tuomittu ikuiseen toivoon

Käännä selkäsi auringonlaskulle 

ja syöksy pimeään 
aamuun.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kaksi vuotta sitten äiti haudattiin 

ja nyt vasta
tulee uniin, kolisee porstuassa

astuu sisään ja sanoo: Tulin käymään...

Todella käymään; sillä on  

uusi mekko ja kiire, kiire!
kaikkeuden toiselle laidalle
ja taas se reilaa

tähdet kilisten
ja hetkeksi sekoan laskuissani
mitä sen luille haudassa kuuluu,

mikä maatumisaste meneillään
Aamulla haravoin lehtiä

kompostoriin ja ihmettelen
minkä ikäinen mahdan olla.

Pirjo Uimonen Ukrin antologiassa Kahdeksan minuuttia aurinkoon. Toim. Jouko Lehtonen (1991)
Kävin muutaman talvikauden 1990-91 Reijolassa kansalaisopiston kirjoittajapiirissä, jonka ohjaajana toimi Pirjo Uimonen. Lienee yliopistoihmisiä. Tein silloin ensimmäistä runokokoelmaani Elämänpelto. Seuraavana vuotena olin Kiteellä Anneli Tuhkasen opetuksessa. Viimeksi mainitun opetusmetodeja oli kuvista kirjoituttaminen. Myös ääninauhoituksia käytettiin harjoitusten inspiraation lähteinä. Varsinkin nämä ääniefektit olivat mielikuvitukseen vetoavia juttuja. Pahaksi onneksi Annelin opetus jäi kohdaltani lyhytaikaiseksi. Seuraava opettaja oli lääninkirjalija Jouko Lehtonen, josta olen jo aikaisemmin kirjoittanut.

Anneli Tuhkanen on omistautunut ohjaamaan Kesälahden kirjoittajapiiriä, Haavilaisia, asuuhan opettaja Tuhkanen Kesälahdella. Mielestäni hän oli hyvin kiinnostava opettaja, hänellä oli omat opetusmetodinsa, joita en ole muilla ohjaajilla tavannut.

Joskus 1995-96 ostin kirjoittamisen opetusta KVSK:n eli Kansanvalistusseuran Kirjeopistosta, josta sain myös pari todistusta. Kolmas kurssi, jonka tilasin, jäi kesken. En vain jaksanut enää; surutyö poikani kuoleman jälkeen vei kaikki voimat.

***
Taas on uusi viikko aluillaan. Jo ensi sunnuntaina lapset käyvät virpomassa ukkia ja mummoa. Palmusunnuntai on yksi vuoden muistettavimmista pyhistä: suklaamunat on ostettu ja rahaa pitää käydä repimässä pankin seinästä. Ilmakin näyttää jo lämpenevän, joten kevät on varmasti tulossa, ja kevätlinnut niiden mukana.

Oikein hyvää tulevaa työviikkoa kaikille toivoo Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoisia sinulla nuo kirjoittamisopiskelut. Meillä on ollut samoja opettajia: Pirjo Uimosen ja Jouko Lehtosen opastuksessa olin 90-luvun puolivälissä Niittylahden opistolla, kun tein kirjoittamisapproa Jyväskylän yliopistoon. Pirkko Kurikka oli yksi opettajista, mutta hänen meininkejään en jaksanut ihan loppuun asti. Paras lukemani oppikirja oli Esslinin Draaman perusteet. Kannattaa tutustua.

  VastaaPoista
 2. Mukava kuulla sinusta, Erkki.

  Minun kirjoittamisopintoni eivät yllä ihan niin pitkälle, olen vain harrastelija.

  Draamoja olen esittänyt, mutta minulla ei taida olla kykyjä niiden kirjoittamiseen. Pitäisi olla jonkinlainen juonenpunomistaito.
  Ihan mielenkiinnosta voin kyllä lukea ehdottamasi teoksen, jos saan sellaisen käsiini kirjastosta.

  Iloista kevätmieltä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Täysin harrasteluhommaahan tämä on minullakin. Vuosikymmenien lehtityö tappoi luovan kirjoittamisen täysin. Menin oppiin saadakseni uusia eväitä ylipäätään kirjoittamiseen, mutta se oli vähällä loppua kokonaan. Esimerkiksi fiktion suhteen sain huomata rajojeni olevan turhan lähellä.

  Esslinin kirjaa lukiessa kannattaa kiinnittää huomiota ennenkaikkea jännite -käsitteeseen, lieneekö tuttua. Ounastelen, että on, koska Nelosiin tekemässäsi Mari-jutussa oli selviä jännitteitä. Ainakin Kiteen kirjastosta Esslinin teos löytyy.

  VastaaPoista
 4. Olisi minulla erinomainen romaaninkin aihe, mutta olen odottanut dementoitumistani, että saisin kohteen lähemmäksi. Aihe koskee lapsuuttani, josta en vieläkään ole päässyt yli.

  Kirjoittamiseen kyllä kannattaa panostaa, on se sen verran mielenkiintoista. Kiitos Erkki!

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥