perjantai 2. tammikuuta 2009

Pakkasta pitelöö...


Tuas on piästy siihen kaivattuun uuteen vuoteen, vuan ol' se vuuvenvaihe aika pimmeetä aikoo; sähköt niät katkes kohta ilta kymmen perästä, ja joskus uamuyölä uuvenvuuven päivän uamuna ne sitten tul. Onneks suatiin kuitennii vielä uattoiltana kylypee saunassa, vaikka ves meinas loppuu, yks tekstiviesti Urpole pelasti tilanteen. Jotta puhtaita oltiin ja piästiin makkoomaan ihan saunapuhtaina.

Tiälä päin Itä-Suomee ne ol' aikamoiset jytäkät ja talavimyrskyt, jotta harvemmin semmossii näkköö. Kun se tuo nuapurkunta Pyhäselekä liitty issoon kauniiseen Joinsuuhun, piti olla kommeet ilotulitukset, vuan ei ne kuitenkaan tainneet uskaltoo keskikaupunnilla juhlii niitä pessotoita. Tosin sitä en ollu ihe näkemässä, vuan niin nuo lehissä kirjuttivat. Sen uskon jotta PKS:n linjamiehilä on ollut työtelijäs ja vilihakka yönseutu, ja vielä uuvenvuuven päiväkkii sammoo sorttii.

Niijjotta se Suur-Joinsuu on tässä muutaman kilometrin piässä meistä. Kuka tietää, millon ne leipoo meistäkkii joinsuulaisii. Van ensin ne kuitennii tekköö meistä kitteeläisii, niin mie uskon. Onnee vuan kovasti uusile kaupuntilaisile, mie oun ihan tyytyväinen mualaisena.

****
Ja lissee sitä tohmajärveläistä huumorrii:
Tohmajärvelä järjestettiin vuona 1952 muatallousnäyttely, jossa vierail' myös Urho Kekkonen. Laatikaisen Lyydialla (lue: Lyytillä) ol' tillaisuuvesta muistona valokuva, jossa näky emäntä ihe sekä Kekkonen ja lehmän takapiä. Kuvan taakse Lyyti kirjutti: Kaksi suurta.

Kolomivuotias Siiri ol' muutanu perreineen Joinsuusta Tohmajärvele, jonne perreen ol' tarkotus rakentoo uus talo. Kesän pere asu vanhassa mummonmökissä, joka ol' peritty Martta-tätiltä. Siiri istu tuvan pöyvän iäressä ja hoki: "Tää on meijjän koti, tää eijjoo Martan koti". Sitten tyttö kahto taivaale ja sano: "Martta on nyt Chaalin enkeli".

Kaskut lainattu teoksesta Omilla mailla ja mualiman kuppiloissa. Koonnut ja toimittanut Helena Nieminen. Kitee 2006.

Kaikile lukijoile oikeen hyvvee vuuven jatkoo toivoo Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. "Ensin ne tekköö meistä kitteeläisii."

  Eivät taijja tohmajärveläiset oikein ymmärtää hyvän päälle.

  VastaaPoista
 2. Sitä mie vuan, jotta se tämä Helli on ensimmäinen askel siihen kitteeläisyyteen, parin vuuven perästä myö kaikki ollaan sitten kitteeläisii. Voipi olla, jotta nekkii yhteiset ponnistukset eivät meile riitä, van ihan pakosta sitten on liityttävä vielä isompaan kaupuntiin.

  Myö kaikki tiijjettään, jotta Kitteehän on kaupunki. En sano sitä millää pahala. Miula on aina ylleesä kiire piästä kaupunnista pois ommaan kottiin.

  Hyvät jatkot Erkki siule ja kaikile muilekkii kitteeläisile!

  VastaaPoista
 3. Sammoo meinikiä sitä on ollunna muutama vuos sittennii. Kuntia yhtee ja niin poes päen.
  Lasten suusta kuulee.., hauska tokaisu pieneltä tytöltä muistiin on merkitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kah, niin on ollu, eikä se paljo siitä muuks muutu: paljo puhetta, vuan vähä villoja.

   Ei myö siihen Kitteeseen olla ihastunneita, se viepi vuan kaikki ihelleen. Kallis ja pien kaupunki, ihan tostavallinen mualaiskunta;/

   Oikeessa out, hauskasti sanottu tuo 'Chaalin enkeli';DD

   Poista

♥ Kiitos kommentistasi ♥