tiistai 6. tammikuuta 2009

Maatilojen tulevaisuudestaNäkymä Parppeinvaaralta Ilomantsista. Kuva Aili-mummo.
Rannan-Juvosia ajamassa kuivia heiniä latoon. Kuva Aulis Juvonen.
PERIKUNTA

perikunta asuu Vaasan kaupungissa 

siltä saa neuvoja 
antaa kaiken olla niinkuin 
ennenkin

antaa peltojen kasvaa 

antaa olla jyviä laarissa 
perunoita kellarissa
navetassa lehmää ja vasikkaa 

ne on niin IHANIA 
ja PEHMOISIA
antaa olla niinkuin oli 

paapan aikana 
sanoo perikunta
ja sitä oikein itkettää 

antaa olla 
en minä polta siltoja 
kuinka ne palaisivat 
betonirenkaat
aina pääsee yli

ladalla ja mersulla
ja perikunta kysyy 

MITÄ JÄRKEÄ 
on tehdä heinää
en minä tiedä 

lupaan sanoa heti 
kun saan sen selville.


Aune Kivioja antologiassa Runo kasvaa maasta, toim. Liisa Salo. Lahden Runomaraton (1991)

Tällaisia neuvoja antavat siis perikunnat: antaa olla niinkuin ennenkin. Mutta elämä ei mene eteenpäin sillä että antaa kaiken olla, tulevaisuuteen joutuu panostamaan, varsinkin maanviljelijä. Tästä syystä maatilojen jatkajia on enää vähän, sillä pelto ei kasva itsekseen viljaa tai rehua, karja ei menesty hoitamatta.

Hirveän typerää on lopettaa suomalainen ruuantuotanto. Älymystö olettaa, että kyllä Suomessa rahaa riittää ostaa kaikki elintarvikkeet ulkomailta. Tyhjää puhetta. Rahaa ei riitä eikä mistään saada niin puhtaita elintarvikkeita kuin Suomesta.

Maatilat siirtyvät perikuntien omistukseen, enimmäkseen. Niillä tiloilla ei ole tulevaisuutta, on vain menneisyys.
Kuka enää jaksaa ja viitsii tehdä seitsenpäiväistä työviikkoa, jossa työtunteja on kaksinverroin palkkatyöhön verrattuna? Muistoksi jää kuluneet nivelet, kivut ja säryt sekä surkea eläke.
Vielä on muutamia tiloja tässäkin kylässä, jotka yrittävät ansaita leipänsä maanviljelykselllä. Paljon onnea heille ja tulevaisuudenuskoa työhönsä toivoo Aili-mummo!

8 kommenttia:

 1. Tämä kirjoitus on enemmän kuin ajankohtainen jälleen kerren. Taas ollaan pörssipelureiden armoilla.
  Kyllä suomalainen ruoantuotanto on se tukijalka kumminkin.
  Näissä mietteissä hyvää loppuviikkoa Aili!

  VastaaPoista
 2. Hei Minttuli!

  Tätä kirjoitusta olisi voinut vielä laajentaakin, selittää asioita syvemmälti. Jos ja kun kansantalous laskee alaspäin, ei suomalaisilla ole rahaa ostaa ruokaa ulkomailta. Kaupan osuus ruuan hinnasta on liian suuri, se ottaa 30% voiton päivittäistavarakaupasta. Maanviljelijälle ei jää paljon muuta kuin tuotantokulut, mutta sillä ei kukaan elä. Pitää olla hyvä sivu- tai päätyö, josta saa lisää palkkaa. Mutta viljanviljelyä lukuunottamatta, maanviljely on täysipäiväinen ammatti. Tai ainakin toisen on maatilalta oltava hankkimassa rahaa muualta, jotta tultaisiin toimeen.

  PÖrssipelurit haluavat keinotekoisesti vain nostaa ruuan hintaa, ja köyhät saavat kuolla nälkään.

  Kotimainen ruoka on aina varminta ja terveellisintä, olipa luomua tai ei.

  Oikein antoisaa elokuuta sinulle, Minttuli, ja kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 3. Olet niin oikeassa Aili , uskon, että tulevaisuudessa tulee muuttoliike takaisin maalle, täällä isossa kaupungissa on kaikki saatavissa vain rahalla, jos asuisin vaikka kuin pienessä mökissä maalla olisi minulla ainakin oma perunapelto, lantut,porkkanat , yrtit ja punajuuret, ehkä marjojakin penssaassa.
  Sinulla on niin järkiperäisiä ajatuksia, että tulee äitiä ikävä. Siunattua syyskesää.. luojan antimet kypsyvät juuri.

  VastaaPoista
 4. Hei Aikatherine!

  Saapas nähdä, miten käy. Ainakin siinä tapauksessa, että ajat muuttuvat kovin ankeiksi, veikkaan minäkin maallemuutoa takaisin. Hallitusherrat tosin ovat päinvastaista mieltä, ja tekevät kaikkensa, että loppukin maaseutu autioituisi. Mutta mikään ei tänään ole niin varmaa kuin epävarma, vai miten se menikää...?

  Venäjälläkin, kun oli vaikeat ajat, pienten maatillkujen mummot elättivät omat jälkikasvinsa. Jos ei ole tuloja, millä ostaa ruokaa, maanviljelys on ainoa tie pysyä hengissä.

  Järkeä on ollut pakko käyttää, maanviljelijän ammatti on sellainen...;)

  Nyt on juuri paras säilöntäaika, ja vielä monta viikkoa tästä eteenkin päin. Kannattaa ottaa talteen Luojan antimet suoraan luonnosta:D

  Kiitos kommentistasi Aikatherine, ja oikein antoisaa loppuviikkoa sinulle<3

  VastaaPoista
 5. Sepä se.
  Kyllä välillä pistää vihaksi, kun mollataan maanviljelijöitä.
  Minua suututtaa esimerkiksi noissa lehdissä nuo tekstiviestit noista lannanhajuista. Joku kaupunkilainen hienohelma niitä kirjoittelee. Esim. "Maalla haisee lanta.". yms..
  Meilläkin on täällä kylällä vielä (onneksi) muutama maanviljelijä. Ja nostan hattua heille. Tiedän, että heillä on töitä aamusta iltaan. Työtunteja ei lasketa. Mutta kateelliset panettelee.

  NOUSTAANKO KAPINAAN?? Suomalaisen ruuan ja maanviljelijöiden puolesta.


  Hyvää illan jatkoa sinulle Aili-mummo.

  VastaaPoista
 6. Moi Eila!

  Tuota maanviljelijä vihaa en ymmärrä, se sikiää mielestäni kateudesta! Ollaan kateellisia maatalouskoneista, joita ilman maatila ei toimi eikä sen työt. Rakennuksistakin kadehditaan. Ei kai kukaan hullu ole tehtailijalle kateellinen, kun tehdasrakennus muine laitteineen on saatava käyttöön???

  Osaa se lanta haista kaupungissakin, jos sikseen tulee tai joku muu paha, esim. tehtaan haju.

  Nämä hienohelmat kuvittelevat olevansa jotakin parempaa ihmisrotua kuin me maalaiset. Kotieläintilalla on töissä vuorokaudet ympäri, pyhät arjet. Valmiudessa ainakin...

  Minun protestini jää näihin kirjoituksiin. En kyllä pistäisi pahaksi, jos ihmiset nousisivat kapinaan, ja antaisivat kuulua itsestään. Kyläasioista kävin aikoinaan Helsingissä protestoimassa, mutta yhtä tyhjän kanssa!!
  Mutta vasta nälkä opettaa ihmisiä arvostmaan viljelijöitä ja heidän tuottamaansa ruokaa.

  Oikein hyvää keskiviikkoiltaa sinulle, Eila, ja kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista
 7. Menneisyydessä on romantiikkaa, vaikka se olikin raskasta raatamista. Toisaalta luontaistalous, voi, maito, perunat ja vilja sekä hedelmät, kasvikset omasta takaa olisi ihanne ja ihmiset toisaalta pysyisivät terveempinä joissain asioissa, vaikka kulumia tulisikin. Luulen, että syöpää ja autoimmuunisairauksia jne. oli ennen vähemmän.

  Mihinkatosivat ne viljasiilot, joihin varastoitiin viljaa pahan päivän varalle?

  VastaaPoista
 8. Hei Marleena!

  Onhan sitä maalla romantiikkaa, varsinkin maalaiselämästä kertovissa elokuvissa...;) Heinäladot ja kaikki!:D

  Mutta se arkinen työ kesäaikana oli romantiikasta aika kaukana. Kun jaksoi tehdä yhtä jaksoon 16-17 tuntiin raskasta työtä, loppuaika oli helppo levätä. Näin ne kesät kuluivat varsinkin lasten pieninä ollessa.

  Saattoi olla, että syöpää oli vähemmän kuin nykyisin. Sanovat että nykyään ihmiset elävät vanhemmiksi, ja sen vuoksi syöpääkin on ennemmän kuin ennen.

  Varmaan itse kavatetut vihannekset, ja muu ruoka, on tervellisempää kuin tehtaassa prosessoitu ja usein kemikaalien kanssa käsitelty. Minäkin sain vanhoilla päivilläni laktoosi-intoleranssin, samoin poikani samoihin aikoihin. Karjan hävittämisestä oli kulunut kahdeksan vuotta.

  Minä luulen, että ne "viljasiilot" olivat puutynnyreitä, joihin pantiin ruista säilöön ladon sillan alle (piiloon). Sieltä ei viranomaiset niitä löytäneet. Näin on mieheni minulle kertonut...

  Oikein leppoisia elokuun päiviä ja iltoja sinulle, Marleena, ja lämpimät kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥