perjantai 23. tammikuuta 2009

Kontkasen suvusta ja sukututkimuksestaKontkasten viimein matkakirja Pietariin kesältä 2010.
Lupauduin muutamia vuosia sitten avustamaan Kontkasen suvun sukukirjan kokoamisessa. Olen kirjoittanut useita sukuhaarojen tarinoita, koonnut sukutietoja sekä teettänyt myös muilla suvun jäsenillä tekstejä. Nyt sain niin paljon aikaiseksi, että tekstitin kokoamani valokuvat ja asetin kuvat niihin kirjoituksiin mihin ne kuuluvat. Sitten vain kuvat, kuvatekstit ja raakatekstit rompulle ja postiin Juhani Kontkaselle. Sukutaulut päivityksineen menevät/ ovat menneet Erja Karviselle Joensuuhun.

Aika paljon olen saanutkin tietoja kasaan, kiitos suvun jäsenille niistä. Erityismaininnan ansaitsee serkkuni Aino Rahunen. Myös useat pikkuserkut ovat olleet yhteisellä asialla.

Kun tekee näitä useiden vuosien ajan, välillä tuppaa jo unohtumaan asioita. Olen säilyttänyt tärkeimmät sähköpostit, jotta löydän niistä tärkeimmät asiat. Ja melkein päivittäin onkin tarpeen etsiä tietoja.

Minun piti saada eräiltä serkuiltani kirjoituksia sukukirjaan, mutta minkäs teet, kun he eivät suostu edes vastaamaan kyselyihini. Kirjeitä ja sähköposteja olen lähettänyt kymmenittäin, mutta harvoin niihin on vastattu. Ihmiset ovat niin laiskoja ja välinpitämättömiä kun tietoja kootaan, mutta vasta sitten kun kirja ilmestyy, herätään ja ihmetellään, miksi heistä ei ole mitään kirjoitettu. Näin tapahtui Juvosten sukukirjan kohdalla, ja samanlaista se on myös Kontkasilla. Nykyisin on voimassa niin voimakkaat tietosuojakäytänteet, jotta niihin vedoten ei uskalla kirjoittaa paljon mitään. Tämä asia rajoittaa varmasti tehokkaasti uusien sukukirjojen ilmestymistä.


Sukukirjan tekeminen on työlästä. Tiedonmuruset hankitaan asia kerrallaan, saa etsiä nimiä ja osoitteita väestörekisteristä saakka, joka myös maksaa ja paljon. Joutuu laukkaamaan arkistoissa. Sitten suvun elossa oleville jäsenille on postitettava kootut tiedot ja hankittava lupa niiden julkaisemiseen, ja se myöskin maksaa. Jos kirjalla on menekkiä, saa luultavasti rahat takaisin, mutta saattaa käydä toisinkin. Ja vielä joutuu maksamaan sukututkijoille ja muille asinatuntijoille, joilta halutaan kirjoituksia kirjaan. Näissä ortodoksisuvuissa onkin erityisen hankalaa se, että ammattitutkija tutkii perinpohjin lähdetiedot. Kontkasen suvussa tätä työtä tekee FM Tuula Kiiski. Mutta se asia on erityisesti huomioitava, että lähdetiedoissa (kirkonkirjoissa) on suuria puutteita!

Oman äidinisäni sukuhaaran kohdalta ei tunneta vieläkään sitä, mihin Kontkas-haaraan se liittyy, vaikka asia on ollut vireillä jo useita vuosia. Sukuhaaroja pitäisi pystyä myös yhdistämään. Minusta ei riitä se, että päästään tästä hetkestä taaksepäin vain 1800-luvulle: pitäisi päästä ainakin 1700-luvulle. Ensimmäiset Kontkaset ovat tulleet Liperiin jo 1600-luvulla. Ortodoksiseurakuntien kirkonkirjat ovat hyvin puutteelliset ja huolimattomasti pidettyjä. Lisäksi ne ovat venäjänkielisiä, mikä ei tee työtä ainakaan helpommaksi.

Mutta joka tapauksessa sukututkimus kiinnostaa monia. Havuttaren tiimoilta olen saanut postia monilta sukututkijoilta, samoin Juvosten sukukirjan johdosta. Saa nähdä, miten käy Kontkasen sukukirjan kanssa.
Muuten: Juvosten sukukirja on loppuunmyyty, nyt sillä olisi kysyntää. Lisäpainosta ei tule.

Oikein hyvää perjantai-iltaa ja viikonvaihdetta toivoo Aili-mummo

4 kommenttia:

 1. Tervehdys,

  Hauska sattuma tänään tämä Kontkasten sukukirjaan liittyvä kirjoitus. Tutkin juuri isäni sukututkimuslöydöksiä, jotka näyttävät vievän 1600-luvulle ja Sunkuniemeen Ääniselle, lähelle Karhumäkeä. En ollut aiemmin selkeästi oivaltanut mummoni olevan Taipaleeseen aikanaan tulleita Kontkasia enkä tiennyt mahdollisista juuristani Itä-Karjalaan. Huikean mielenkiintoista - kiitoksia tutkimus- ja kirjoitustyöstä johon toivottavasti aikanaan pääsee tutustumaan!

  Janna Puumalainen

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi, oli mukava saada palautetta. Oletko tutustunut Kontkasen sukuseuran sivuihin? Osoite on:www.kontkaset.fi

  Juuri sieltä Sunkuniemestä väittävät Kontkasten tulleen Liperiin.

  Jos haluat sukutietojasi Kontkasten sukukirjaan, voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Juhani Kontkaseen, joka on sukuseuran esimies ja puheenjohtaja.

  Hyvää jatkoa sinulle ja isällesi
  sukututkimuksen poluilla!

  VastaaPoista
 3. Kolin Hattusaaressa on asunut Kontkasia luotsina olleet äitini kertoi,sukiua Mustosille.

  VastaaPoista
 4. Uskoisin, että heistä on juttua myös Kontkasten sukukirjassa, Kontkaset arjen karjalaiset. Ilmestyi v. 2011. Kirjan voi lainata Joensuun kirjastosta, luulen.
  Hyvää sunnuntai-iltaa sinulle Mirja! ♥♥

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥