lauantai 31. tammikuuta 2009

JuhlavalmistelujaEllu on lähdössä venematkalle (haaveissaan).
Hippa-Heikin laiva läksi
varttia vaille kuus,
onkapannu uus,
tallukoita uunin päällä
kuivumassa kuus:
yks, kaks,kolme,
neljä, viis, kuus.

Suomalainen kansanruno

Even punatulkku, josta mummo sai hiirimaton joululahjaksi.
Punatulkun pullamatka

Poikasensa kanssa meni kaupunkiin
punatulkku pullan ostoon, paakariin.
"Tavallinen pulla vaiko rusina-?
Yksi kappale vai koko tusina?"
No tätä eivät osannetkaan ratkaista.
Piti lyhyeen siis pullamatka katkaista.

Englantilainen kansanruno, suom. Kaarina Helakisa.

Jotkut synttärit mummolassa jonakin vuonna.
Huomenna juhlitaan taas kaksosten, Even ja Pippurin nelivuotissynttäreitä. Eilen kävimme ihan Joensuussa asti ostoksilla, onhan peräti kolmet syntymäpäivät tulossa. Lasten äiti ehdotti että ostaisimme neideille kauneudenhoitoon liittyviä välineitä. Ne ovat kuulemma kova sana tässä iässä.

Tuli ostettua niitäkin ja lisäksi paperitavaraa ja värejä, jotka ovat tarpeen jokapäiväisessä käytössä. Tänään tein ison, kahdeksan munan täytekakun, jonka äiti sitten aamulla kuorruttaa ja koristelee. Tai antaa lasten itsensä koristella, näin lopputulokseen ovat varmasti kaikki tyytyväisiä.

Vieraita ovat tietysti ukit ja mummit, kummit ja muut lähisukulaiset. Tämä piiri kokoontuukin usein, on näet niin usein juhlia.

Kun kahdeksan serkusta ja lisäksi kummien lapset ovat paikalla, on tuvassa tietenkin meteliä ja muuta melskettä ihan riittämiin. Lapsilla on ainakin niin hienot juhlat, että he muistavat vielä vanhanakin nämä tapaamisensa.


Entisaikaan ei monessakaan mökissä vietetty lasten syntymäpäiviä, ei ainakaan Perivaarassa enkä muista Riihiahossakaan näin tapahtuneen. Vain vanhat papat ja tädit viettivät syntymäpäiviään siten, että kutsuivat lähinaapurit iltakahville. Naapuri toi kukkapuketin, joka tietysti oli otettu omasta kukkapenkistä. Siis ne, joilla oli niitä kukkia omassa penkissä. Kaikilla ei niitäkään ollut, kun ei ollut sitä kukkapenkkiäkään. Ei lahjoja edes odotettu tuotavaksi, riitti että ollaan hyvissä väleissä naapurien kanssa. Silloin voi tarpeen tulleen pyytämään myös naapuriapua, ja niitä tarpeita sattui vuoronperään lähes jokaiselle. Varsinkin syksyllä elonkorjuun aikaan pidettiin talkoita, joissa se naapuriapu tuli tarpeeseen. Juvolassa oli 1940-50 luvuilla talkoita joka syksy. Äidin lähdettyä 1956, että sen jälkeen talkoita ei ainakaan kovin monesti ollut. Ja talkoiden jälkeen oli iltamat, jossa soitti joku hanuristi. Meillä muistan käyneen ainakin Jylmän Tauno Juvosen, joka oli isän serkku. Ja on niitä muitakin ollut... Talkooväelle tarjottiin tietenkin ruoka ennen tanssia, eihän sitä muuten olisi jaksanut tanssia nälkäisin vatsoin. Emäntänä talkoissa oli tavallisesti Liipin Elli Simonen muun perheen hääriessä ahkerasti viljapellolla.

Jouduttiin ihan toiseen asiaan. Mutta näin ne ajat ja tavat muuttuvat. Tänään eletään eri aikakautta kuin silloin 50-60 vuotta sitten.
Oikein hyvää tiistai-iltaa kaikille toivottaa Aili-mummo

Ps. Tämä juttu on kirjoitettu 2½ vuotta sitten, ei nyt...9 kommenttia:

 1. Olet ihan uusi tuttavuus, mutta rohkenen haastaa sinut kirjoittamaan hyvän uutisen.

  Jos haluat, ei muuten.

  VastaaPoista
 2. Kiitos haasteesta, Isopeikko!

  Otan vastaan haasteesi. En tiedä milloin kirjoitan, mutta kirjoitan.

  VastaaPoista
 3. Näin se maailma muuttuu. Minäkin muistan kotikylältä ne talkoot, mutta tansseja ei kyllä ollut. Eikä niitä syntymäpäiviäkään lapsille sen kummemmin pidetty.
  Nyt ovat lasten synttärikutsut jo suuret juhlat. Erikseen isovanhemmille, kummeille ja muille aikuisille ja erikseen lastenkutsut Ei mitään halpaa huvia.

  VastaaPoista
 4. Hei Minttuli!

  Niinpä, synttärit pidetään vähintään kahtena eri päivänä, kuten sanoit. Meillä pidettiin vielä kolmannet juhlat täällä meillä, mummolassa; mutta nyt on mennyt pari vuotta ettei mummo ole enää jaksanut.

  Kiitos kommentistasi, Minntuli, ja mukavaa heinäkuuta sinulle<3

  VastaaPoista
 5. Ajat muuttuu ja ihmiset sen mukana.
  On lastenkutsuja synttäreille ja vielä sukulaisille erikseen. Ja ihan mikä tahansa kakku ei kelpaakaan pienille juhlijoille. Pitää olla joko prinsessa-tai spidermankakku tai hello kitty..onhan niitä. Ja kivahan niitä juhlia on järjestää. Saa pienille juhlijoille hyvän mielen.
  Mutta nyt eletään tätä aikakautta ja mennään " virran" mukana.

  Kiva tuo hiirimatto.

  Iloista loppuviikkoa sinne Tohmajärvelle.

  VastaaPoista
 6. Ajat ovat toiset, nyt, lapset ovat tärkeitä,
  ja heitä on mukava juhlia, että he saavat
  muistaa aina kuinka tärkeitä ovat pienestä asti.

  Toista se oli omassa lapsuudessa, ei meitä juhlittu, eikä mukavia juhlia usein ollut muutenkaan. Lapsille ei sitä huomiota annettu.

  Siksipä sitä nyt juhlii lapsosia senkin edestä,
  että on mukava olla yhdessä ja että heille jää
  iloisia muistoja pikkuisena olemisestaan!

  ♥Punatulkun pullamatkaa♥ sinne Teille!

  VastaaPoista
 7. Aili-mummo,
  hienon kuvan olet laittanut tuohon ylös Blogi-otsikkoon, mistähän päin se on?

  VastaaPoista
 8. Hei Eila!

  Toistaiseksi lapsille ovat kelvanneet ihan omatekoiset kakut, ei prinsessa eikä hämähäkkimieskakkuja (saattaisivat jopa pelästyä)!

  Hiirimattoon on piirtäjäkin niin kovasti mielistynyt, että haluaisi sen itselleen. Pitäisi siis tilata uusi - itselle.

  Onhan ne juhlat mukavia ja muistoihin jääviä, kaikinpuolin. Ihanaa niitä aikuisenakin on muistella:D

  Lasten kannalta tämä nykyajan juhlia heidän synttäreitään, on paljon parempi kuin se entinen tapa: annettiin vain selkäsaunoja...

  Kiitos Eila, kommentista, ja mukavaa kesäviikkoa sinne Outokumpuun<3

  VastaaPoista
 9. Moi Herne!

  Bannerikuva on otettu Prahasta, näkyy vanhaa kaupunkia ja Linnavuori. Tuo vasemmalla näkyvä mies seisoo Kaarlen sillalla, sen on rakentanut Kaarle Suuri keskiajalla. Sillan alitse vistaa Moldau-joki eli Tonava...Otin kuvan vuonna 2000 käydessäni Prahassa.

  Niin se oli ennen, meitä ei juhlittu edes syntyessä. Sanottiin, että tyttö syntyi, tyhjä syntyi, niin korkealle midät noteerattiin. Pojille sentään juotiin varpajaisia, joten isäkin voi ottaa kännin sen asian kunniaksi, jos otti.

  Kyllä minusta on ihan oikein, että lasten synttäreitä juhlitaan, ja lapsia arvostetaan. Jokaisella lapsella pitäisi olla se oikeus. Mistä muuten tulee se huonoudentunne, joka kalvaa ihmistä läpi koko elämän? Ihmisen pitää saada tuntea itsensä toivotuksi ja hyväksytyksi, ei sorretuksi eikä halveksituksi, niin kuin ennen sai kokea, etenkin tytöt ja naiset...

  Oikein iloista "pullamatkaa" sinullekin Herne, ja lämmin kiitos kommenteistasi<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥