maanantai 13. lokakuuta 2008

Lemmen loihtu

Mustikoita löytyy kesällä 2011 runsaasti, ja vielä syksylläkin...
Joen alku on seitsemässä lähteessä,
tiedän ne, olen juonut niistä.
Jos kerron sinulle, kuuletko,
tunnetko miten vesi on kylmää ja polttaa,
näetkö vihreyden?
Tule kanssani,
sinne ei ole polkua, ja vielä kauemmaksi,
saat juoda kirkkautta ja maistaa
väinönputken makeaa vihreyttä;
poikasiaan vartioiva piekana kaartaa ylitsemme,
pilvet erottavat meidät taivaan korkeudesta.

- Helinä Siikala -


Leila Hurmalaisen piirros Karjataikoja.
Otak kuppi kuun kylestä/ kauha päivän kainalosta/ jolla vettä kannetaan/ jolla vettä, jolla mettä/ kupilla kuparisella/ maljalla hoppeisella/ josta neitonen pesekse/ kylän kukka kuurohokse/ suluhasten sovittaviksi/ miesten mieliteltäviksi.// Pala tul, pala takla/ tämän neijon nuoren piäle/ tämäl lapsel lanteille/ tämän sikijön silimille.// Heitäp pois herjapaita/ luo pois riisripakko.// Panep piälles parasta/ helleitä helemolles/ kulleita kulumilles/ piältäs pahat pakinat/ pahat suastat sammuttele.// Nouse neiti lähtiistä/ hienohelema hettiistä/ tuop pullo puhasta vettä/ kannu kullan karvallista/ jolla neitonem pesekse/ kylän kukka kuurohokse.//

Lähde: SKS:n Kansanrunousarkisto. Kerääjä J.H. Hakulinen, tiedot antoi Anna Kaisa Vastapuu 1891 Tohmajärven Onkamosta.
Teoksesta Aili Nupponen, Havutar hyvä emäntä. Joensuu 2004.

Meillä Keski-Karjalassa kunnallisvaalien kuumin puheenaihe on Helli-liikelaitos, joka yhdistää alueemme neljä kuntaa, Kiteen, Kesälahden, Rääkkylän ja Tohmajärven. On sanottu, että Helli vie kuntien tuloista 70 %. Uusille kunnanvaltuustoille jää siis päätettäväksi enää 30 % menoerä, joka kuluu koulu- ja sivistystoimen osalle. Mitä merkitsee kuntamme ns. itsenäisyys tästä eteen päin, sitä voi vain arvailla. Onko kaikki ala-asteet lakkautettava, jos jatkuvasti on leikattava menoja? Onko kunnissa turhia virkoja, joita lakkauttamlla säästäisi rahaa? Johtajan paikkoja on ainakin Hellissä luvattu runsaasti, miten käy työntekijöiden ja meidän, jotka nautimme näistä terveyspalveluista? Sikariporras ainakin pitää huolen omista eduistaan, se on ihan saletti.

Vai pitäisikö palata ajassa yli 100 vuotta taaksepäin, ja mennä apua tarvitessaan loitsijan luokse? Jos ja kun ei ole kuin velkaa jälellä, miten sitten suu pannaan?

Rahakriisi on paha kriisi. Silloin katoaa luottamus johtajiin, pankkeihin ja tulevaisuuteen. Suuret johtajat osaavat aina keittää mahtavan sopan, joka on tavallisen kansalaisen nieltävä. 
Mihin me äänestäjät voimme uskoa ja luottaa? Variksen valoja vannotaan, mutta varis syö aina sanansa.
Oikein toivorikasta viikon alkua kaikille toivoo Aili-mummo

Ps. Nyt vuonna 2011 Helli on päätetty lakkauttaa, mutta sijalle aiotaan kiireesti kyhätä taas uusi sos-terveyslaitos, vaikka hallitus ei ole antanut vielä ohjeita. Vasta vuoden lopussa - ehkä - voi tulla lisää uusia ohjeita.

2 kommenttia:

 1. Onpa mukavaa luettavaa, ja mustikassakin olet käynyt, muistan kun lapsena piti mennä vanhempien kanssa metsään, kun keräsivät talvimarjat, ei meitä kolmea melkein samanikäistä voitu jättää yksin, nuo metsät tuli tutuksi jo hyvin pienenä, niin että siellä mie oon juoksennellut sinun metsämaisemissa kakarana.Ajelin tänään 20km. täällä maalaismaisemassa, siitä postaus tänään.

  VastaaPoista
 2. Hei Pepita!

  Marjametsiin minäkin sain tutustua jo ihan pienenä, ensin äidin mukana, ja sitten sain kerätä suurempana jo yksin. Nuo kuvassa olevat mustikat on mies kerännyt, niitä onkin ollut paljon.

  Ajelitko sinä marjoja etsimässä? Mies toi äsken sangollisen puolukoita. Minä siivosin ja keitin sieniä suuret määrät tänään.

  Oikein mukavaa viikon jatkoa sinulle Pepita, ja kiitokset kommentistasi<3

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥