tiistai 24. kesäkuuta 2008

Karjalan Lohi ja Esko HagmanKuva: Puumalan lohi.fi. Myllylampi Kostamossa.


Entiselle Hietalan myllylle Tikkalan Kostamoon perustivat Karjalan Lohen Esko Hagman, Matti Hietala ja Aatto Leikas 1960-luvun puolivälissä. Hagmanneilla, Eskolla ja Eijalla, oli kuusilapsinen perhe. Aluksi perhe asui Hietaloiden myllytuvassa. Se on pieni mökki aivan Kostamon tien vieressä nykyisen Latvalan talon kohdalla (nyt jo purettu pois).

Kala-altaat jouduttiin kaivamaan miestyönä ja lapion avulla. Se oli erittäin raskasta.
Kalankasvatus ja kirjolohenpoikasten haudottaminen oli 60-luvulla vielä pioneerityötä, oppi piti hankkia kantapään kautta. Kalalaitos saatiin kuitenkin toimimaan ja kukoistamaan. Esko rakensi perheelleen asuintalon, joka valmistui 1968; nykyään siinä asuvat Hartikaiset.

Tikkalassa oli myös Kalamiehen paratiisi, paikalla sai itse onkia myllylammesta kirjolohia, jotka sitten punnittiin ja myytiin. Kävin itsekin monia kertoja ostamassa tuoretta kirjolohta perheen ateriaksi.

Eräs Hagmanien poika, varmaankin Kimmo, oli samalla luokalla Tikkalan koulussa kuin meidän vanhin poikamme, Mikko. Hän oli ikäisiään päätä pitempi.

Hagman huomasi, että että Tikkalan kalalaitoksella ei ollut laajentumisedellytyksiä. Niinpä hän matkoillaan huomasi, että Puumalassa oli tarjolla hieno kalalaitoksen paikka. Uusi laitos Puumalaan rakennettiin ja se valmistui vuonna 1974, jolloin perhe siirtyi sinne asumaan.

Vuonna 1989 Esko Hagman myi yrityksensä pojilleen Timolle ja Kimmolle.
Mikäli haluatte lukea enemmän, seikkaperäisen selityksen asioista, se löytyy netistä. 


Otin tämän asian esille siksi, että parhaillaan on menossa tv-sarja Kaikki Puumalan puolesta.
Siinä esiintyy mukana Timo Hagman, Esko Hagmanin poika. Ainakin monet tikkalalaiset haluavat seurata tätä sarjaa jo mielenkiinnosta Hagmaneja kohtaan. Timo Hagman on rakentanut itselleen kesäpaikan aivan entisen kalalaitoksen lähelle.

Kalalaitos Tikkalassa toimi ainakin vielä 1980-luvulla Aatto ja Sirkka Leikkaan hallinnassa. Heidän kaudellaan se kuitenkin jouduttiin lopettamaan 1980-90 lukujen vaihteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

♥ Kiitos kommentistasi ♥