maanantai 14. huhtikuuta 2008

Elämän arvot


Honkavaaran ekumeeninen tsasouna. Kuva AN 2009.
Honkavaaran Perinnepihan tuvassa tarjoillaan lounasta Riihiahon martoille 2009. Edessä pj. Eila Simonen.
Olen muutaman päivän ajan pohtinut nykyihmisten elämänarvoja, jotka tuntuvat poikkeavan melkoisesti oman ikäluokkani elämänarvoista. Nykyajan yhteiskunnalla on erilaisia turvaverkkoja kansalaistensa suojaksi, joita entisaikoina ei tunnettu. Vielä 1800-luvulla paras turva olivat sukulaiset, jotka otti elämän huonoimmalla puolen eläneen jäsenen suojiinsa antaen suojatilleen ruuan ja asunnon sekä mahdollisen muunkin hoidon.

Me nykyajan ihmiset saamme tämän palvelun sekä paljon muita yhteiskunnan järjestäminä. Emme enää hoida pahoin sairaita ja kuolevia kotona, vaan sairaaloissa, joissa päämaksajana on yhteiskunta. Paljon muitakin sosiaalietuuksia tunnemme, meille tärkeät eläkkeet, sairaspäivärahat, asumistuet, lapsilisät, sairaskassamaksut ja työttömyyspäivärahat. Kuka niitä kaikkia edes tuntee.

Joskus kiukuttaa ihmiset, jotka roikkuvat ja keinottelevat tämän turvaverkon avulla maailmassa helpon
elämän toivossa. Meidän vanhojen on vaikea ymmärtää päivärahoilla kikkailua, sillä emme ole koskaan olleet työttöminä päivääkään, vaan työtä on ollut lapsesta saakka liikaakin. On tehty työtä niin nuoresta että koulut ovat jääneet käymättä, mutta vastuu omasta ja toisten elämästä on pitänyt ottaa jo rippikouluikäisestä asti.

Olen tuntenut itseni hyväksi käytetyksi koko elämäni ajan. Samoin lienee nykyinen yhteiskunta, jonka tulot eivät riitä järjestämään meidän kansalaisten odottamia palveluja. Niinpä nyt olemmekin siirtymässä palveluyhteiskunnasta itsepalveluyhteiskuntaan.

Myös ihmisten ahneus on lisääntynyt valtavasti. Toisten on saatava koko maailman rahat ja omaisuudet. Valitettavasti ne jäävät kuitenkin tänne maan päälle sillä "käärinliinoissa ei ole taskuja".

Hyvää päivän jatkoa toivoo Aili-mummo.


Ps. Kirjoitus on julkaistu blogissani Aili-mummon arkea v. 2008.

3 kommenttia:

 1. Nämä "uudet" tekstit ovat vanhoja tekstejä, siirretty blogistani Aili-mummon arkea. Siksi niiden päiväykset ovat vanhoja. Tarpeen vaatiessa julkaisen myös uusia tekstejä tässä uudessa blogissani, Voi niitä aikoja.

  Minulle tämä on uuden opettelua, sain idean Blogiskolta, Anna Amnellilta, josta kiitos hänelle!

  Viihtykää lukijoinani edelleen, olkaa niin hyvät<3

  VastaaPoista
 2. Ajankohtaista on tekstisi tänäkin päivänä. Komea on pirtti kuvassa.
  Terveiset helteisestä Savosta.

  VastaaPoista
 3. Moi Minttuli!

  Niinpä taitaa olla, valitettavasti;/

  Kiitos terveisistä, helteitä oli tänään täälläkin ja vielä kuumemmaksi muuttuu, perjantaina jo noin plus 30 astetta varjossa!:D

  VastaaPoista

♥ Kiitos kommentistasi ♥